Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
2. 10. 2015,
15.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

3

Natisni članek

prisluškovanje Slovenija Matic Tomšič

Petek, 2. 10. 2015, 15.05

6 let, 7 mesecev

Kako lahko prisluškovalec postane vsak Slovenec

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

3

Pri slovenskih spletnih trgovcih smo preverili ponudbo elektronskih naprav za prisluškovanje in prikrito snemanje.

ZDA naj bi med letoma 2005 in 2008 prisluškovale vsem klicem iz Slovenije v Bruselj, Amsterdam in Rotterdam. Prisluškovale naj bi tajne službe, a tudi posamezniki lahko povsem preprosto prisluškujejo pogovorom, napravice je mogoče kupiti tudi v Sloveniji.

V Spyshopu se lahko z opremo za prisluškovanje oborožite kot agent Cie Med slovenskimi spletnimi trgovinami, ki prodajajo opremo za prisluškovanje in elektronski nadzor, izstopa specializirani Spyshop. Spletna trgovina izdelke uvaža iz Evropske unije, ZDA, Rusije, Južne Koreje in Tajvana. Slovenec, ki ga zanima oprema za prisluškovanje, lahko pri Spyshopu med drugim kupi:

- Klasične miniaturne prisluškovalne naprave, kot je tale, ki se namestijo na skrita mesta. Ko mikrofon zazna glas v bližini, se snemanje samodejno aktivira (to je sicer mogoče storiti tudi ročno in na daljavo), naprava, ki je opremljena s kartico SIM, pa lastnika pokliče na mobilni telefon in mu omogoči prisluškovanje. Za napravo je treba odšteti 229 evrov. Na voljo so tudi dražje različice s podobno funkcionalnostjo, zamaskirane v vsakdanje predmete - električni podaljšek, stensko uro in plišastega medvedka.

- Programsko opremo za prestrezanje klicev. Na voljo je za pametne telefone z operacijskima sistemoma Android in iOS. Prisluškovanje na ta način je mogoče le, če uporabnik pridobi fizični dostop do pametnega telefona osebe, ki jo namerava snemati (največkrat gre za otroke ali partnerje), in nanj namesti aplikacijo, ki nato deluje v ozadju. Cena 30-dnevne storitve prestrezanja klicev je 250 evrov, cena enoletnega paketa pa 1250 evrov.

- Naprave s sondo, slušalkami in ojačevalcem zvoka, ki omogočajo prisluškovanje skozi stene. Najcenejša takšna naprava v ponudbi Spyshopa stane 80 evrov, najdražja, ki omogoča poslušanje dogajanja na drugi strani kar 80 centimetrov debelega zidu, pa skoraj 4.000 evrov.

- Naprave za prisluškovanje z razdalje, kot sta parabolni mikrofon, ki zmore prestrezati skoraj pol kilometra oddaljen zvok, in laserski mikrofon s kilometrskim dometom, ki stane toliko kot nov avtomobil.

Če ne morete slišati, glejte pod prste Kar nekaj slovenskih spletnih trgovin, med drugim Spyshop, MT Shop in Glavca, ponuja tudi tako imenovane keyloggerje, ki beležijo vse pritiske na tipkovnici in jih v besedilni obliki shranjujejo na medij USB. Za čim manjšo opaznost se na računalnik priklopijo kot vmesni člen med izhodom USB in kablom tipkovnice.

Kamera v pisalu, obesku za ključe, verižici … Kam vse je mogoče skriti kamero? Pri slovenskih spletnih trgovcih je mogoče kupiti vohunske kamere, ki lahko snemajo video v ločljivosti 720p ali Full HD, skrite pa so v pisalih, avtomobilskih daljincih, verižicah, obešalnikih za plašče, USB ključih. A preden vohunsko kamero kupite pri nas, preberite vsebino spodnjega okvirčka.

Ne spreglejte