Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2020,
10.34

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča LG Electronics

Natisni članek

Gaming in zabava Gaming in zabava računalniške igre igranje monitor LG advertorial

Četrtek, 1. 10. 2020, 10.34

2 meseca, 1 teden

Kako izbrati kakovosten in ugoden monitor za igranje iger?

Vsebino omogoča LG Electronics
Lg kampanja, monitorji

Gaming pri nas je v zadnjih letih zelo napredoval. Poseben zagon so mu vsekakor dali streamerji, ki igranje iger prek različnih platform prenašajo v živo in gaming sceno neprestano popularizirajo ter jo s tem razvijajo. Vsak igralec videoiger pa potrebuje opremo, da bo uspešno igral videoigre in se primerjal z nasprotnikom. Pomembno in premišljeno izbiro pomeni tudi kakovosten gaming monitor.

Mnogokrat se zgodi, da uporabniki varčujejo pri izbiri monitorja, kar je velika napaka, saj prav ta nenazadnje določa končno uporabniško izkušnjo.

Gaming monitor je pomemben tako za priložnostne kot tudi tiste bolj "zahtevne" in redne igralce. Gaming monitor, zasnovan posebej za igre, vam bo pomagal kar najbolje izkoristiti tako igralni računalnik ter tudi izkustvo igre, kot so bile mišljene. Podobno kot grafične kartice ali procesorji tudi monitorje lahko ločimo glede na primernost in različne namene igralnih zvrsti.

Znamka LG že od nekdaj slovi po svojih monitorjih, še posebej po vrhunski kakovosti slike in funkcijah za višjo storilnost. Monitorji LG UltraGear za računalniške igre prinašajo najvišjo zmogljivost, potrebno za zabavo z računalniškimi igrami. Igričarski monitorji LG UltraGear so ustvarjeni za zmagovanje in predstavljajo odlično razmerje med funkcionalnostjo in ceno. Odlikujejo jih raznolike integrirane funkcije z najboljšo zmogljivostjo, ki igralcem omogočajo, da se lahko popolnoma osredotočijo na tisto, kar je najpomembnejše – igro.

Z visoko kakovostjo slike in izjemno hitrostjo so ti monitorji najboljša izbira za vse žanre iger. Ponudba modelov LG UltraGear igralcem zagotavlja konkurenčno prednost za igre na najvišji ravni, kjer lahko ravno monitor pomeni razliko med zmago in ponovnim začetkom.

ODKRIJTE MONITORJE LG ULTRAEAR – USTVARJENE ZA PRAVE IGRALCE

LG Ultragear | Foto:

Mnogokrat se zgodi, da uporabniki varčujejo pri izbiri monitorja, kar je velika napaka, saj prav ta nenazadnje določa končno uporabniško izkušnjo.

Gaming monitor je pomemben tako za priložnostne kot tudi tiste bolj "zahtevne" in redne igralce. Gaming monitor, zasnovan posebej za igre, vam bo pomagal kar najbolje izkoristiti tako igralni računalnik ter tudi izkustvo igre, kot so bile mišljene. Podobno kot grafične kartice ali procesorji tudi monitorje lahko ločimo glede na primernost in različne namene igralnih zvrsti.

Namen, ločljivost in velikost monitorjev

Preden se odločite za nakup gaming monitorja, določite glavni namen uporabe, naj gre za splošno uporabo, ljubiteljsko ali profesionalno igranje. V principu velja, da izbirajte monitorje z višjo hitrostjo osveževanja in nizkim odzivnim časom. Profesionalni igralci za razliko od ljubiteljskih, ki imajo manj specifične potrebe, dodatno cenijo tudi natančnost barv in visoke kontraste.

Upoštevajte tudi, da višja ločljivost pomeni tudi boljšo sliko. Ločljivost mora biti vsaj Full HD, najboljše pa je seveda kar 4K. Kaj pa velikost? Načeloma je pomembna, vseeno pa izbirajte ne prevelike in ne premajhne monitorje, saj vanj gledamo relativno od blizu. V povprečju marsikomu ustrezajo 27-inčni monitorji, tudi večji 32-inčni s 4K-ločljivostjo pa so danes dostopni po ugodni ceni.

Lg kampanja, monitorji | Foto:

Stopnja osveževanja – višje je boljše

Stopnja osveževanja, ki vam pove, kolikokrat se monitor posodobi z novimi "informacijami" in se meri v hercih, naj bo čim višja, saj bo tudi slika posledično bolj gladka. Če preigrate veliko iger, naj bo frekvenca osveževanja vsaj 144 hercev, bolj napredni igralci pa uporabljajo tudi frekvenco osveževanja vsaj 200 hercev. Višja frekvenca je koristna predvsem pri zveznem premikanju v igrah, saj je tako premikanje z višjo frekvenco bolj gladko, smo pa pri tem resda omejeni s številom sličic, ki jih zmore prikazati grafična kartica. Če ne igrate iger, lahko izbirate monitorje s frekvenco osveževanja 60 hercev.

Odzivni čas

Pomemben parameter pri igranju iger in izbiri ustreznega monitorja je tudi odzivni čas, kjer velja načelo: krajši ko je odzivni čas, boljša je igralna izkušnja. Daljši odzivni čas lahko pomeni zamegljenost posameznih gibov pri igranju iger ali gledanju hitrih videoposnetkov. Odzivni čas monitorja je pomemben predvsem pri hitrih strelskih igrah, kjer je koristno, da se slika na monitorju čim hitreje odzove na naša dejanja (klik ali premik miške, recimo).

Lg kampanja, monitorji | Foto:

Ukrivljenost monitorja – da ali ne?

Marsikdo si ob izbiri gaming monitorja zastavlja tudi vprašanja, ali se izplača kupiti ukrivljene monitorje. Odgovor? Odvisno od želja in preferenc uporabnika. Pri gaming monitorjih sicer v splošnem ukrivljeni zasloni prinašajo manj slabosti in več prednosti. Ukrivljeni zaslon zlasti pri res širokih monitorjih občutno prispeva k doživetju v igrah, dvigne občutek, da smo dejansko v igri. Zaradi spremembe vidnega kota pa se zaslon tudi navidezno poveča. Učinkoviti ukrivljeni monitorji sicer praviloma velikosti vsaj 30 inčev, bolj široki in običajno tudi dražji. Učinkoviti ukrivljeni monitorji so običajno izjemno široki in imajo vsaj 30 palcev, kar kaže na večje stroške.

Pod črto: Če želite tudi vi začeti igrati videoigre, je na začetku pomembno vedeti, da za igranje iger ne potrebujete posebnih veščin. Če upoštevamo, da obstajajo različne stopnje "zahtevnosti" v skoraj vseh igrah, lahko tudi tekmujete z ljudmi podobnih sposobnosti. Za začetek vam sploh ni treba razmišljati o večji naložbi, ko gre za opremo. Če želite okusiti svet iger, potrebujete preprost osebni računalnik, miško, udobno tipkovnico, povprečne slušalke z mikrofonom in stabilno internetno povezavo. Kot začetnik lahko izberete vsaj 27-palčni monitor ločljivosti Full HD, po možnosti s tehnologijo IPS.

Jasno, ko napredujete, boste potrebovali "resnejšo" opremo. Znamka LG ponuja široko paleto opreme – od preprostejših zaslonov Full HD do profesionalnih 38-palčnih monitorjev, zasnovanih posebej za "napredne" igralce. Na voljo pa so tudi televizorji LG QLED s tehnologijo podpore NVIDIA G-SYNC, ki so kot nalašč za še resnejše konzole ali računalniške igre. Obstajajo tudi mobilne naprave, ki so še posebej primerne za igranje, na primer tiste z dvojnim zaslonom, kjer lahko en prikazovalnik telefona uporabimo kot priročen krmilnik za določeno igro, na drugi pa lahko igro spremljamo brez prekinitve.

LG Ultragear monitorji | Foto:

Fotogalerija
1 / 4

Jack on the box
Novice Štajerski "gamer", ki osvaja družbena omrežja
LG Ultragear
Novice Ustvarjeno za prave igralce: vrhunski monitorji za izboljšano igralno izkušnjo
Ne spreglejte