Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sobota,
13. 8. 2016,
4.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

London Anglija Velika Britanija Združeno kraljestvo brexit mestni prevoz avtobus prometne informacije prometne informacije

Sobota, 13. 8. 2016, 4.13

6 let, 6 mesecev

Kako bodo v Londonu skušali razbremeniti prometne zamaške

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
London Bus | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Na dveh londonskih progah mestnega avtobusa bodo naslednjih šest mesecev preizkušali sistem obveščanja o prometnih razmerah prek zaslonov na zadnjem zunanjem delu avtobusa.

V prestolnici Združenega kraljestva upajo, da jim bo s takim sistemom, ko bo po uspešno opravljenih preizkusih v celoti zaživel, uspelo vsaj malo razbremeniti prometne zamaške, ki že kljub visokim nadomestilom za vstop vozila v mestno središče obremenjujejo to velemesto.

Vse o bližnjih zaporah in zastojih na zadnjem delu avtobusa

Londonske mestne oblasti in odgovorni za mestni promet (Transport for London, TfL) so prepričani, da je njihov sistem prvi te vrste na svetu. Na zaslonih bodo predvajali besedilne informacije o zaprtih ulicah in cestah ter bližnjih območjih, kjer so v danem trenutku največji zastoji.

Preizkus, ki so ga začeli na progi 344 (Clapham Junction–železniška postaja Liverpool Street), bodo septembra razširili še na progo 415 (Tulse Hill–Old Kent Road), središče za nadzor prometa TfL pa bo vir aktualnih prometnih informacij. Izpis se bo krajevno prilagajal glede na vsakokratno lokacijo, ki jo bo določil sistem GPS.

Takšno obveščanje so že preizkusili v londonskih taksijih

Podobno idejo so v Londonu že preizkusili tako, da so nekateri londonski taksiji predvajali aktualne krajevne prometne informacije na svojih ploščah nad vozilom, ki so sicer namenjene oglaševanju.

Podatke o prometnih razmerah, ki jih bodo prikazovali na avtobusih, TfL brezplačno ponuja tudi vsem tistim, ki bi jih želeli vključiti v svoje mobilne in računalniške aplikacije. Vse, kot pravijo, z namenom, da bodo potniki in vozniki po Londonu čim bolje obveščeni in čim manj v zastojih.

Potniki in vsi, ki jih to zanima, lahko v vsakem trenutku na spletnem interaktivnem zemljevidu preverijo položaj vsakega rdečega londonskega mestnega avtobusa. Želeno progo je treba izbrati iz padajočega izbirnika na dnu strani. To je le eden od primerov aplikacij, ki jih je mogoče razviti s prosto dostopnimi podatki TfL-jevega nadzorno-prometnega središča.

Novost ni prizadela oglaševalskih prihodkov

Značilni rdeči londonski mestni avtobusi letno prepeljejo 2,4 milijarde potnikov, njihovi letni prihodki od oglaševanja na avtobusih, te v celoti namenijo za vzdrževanje in razvoj omrežja londonskih mestnih avtobusov, znašajo 169,5 milijona britanskih funtov (194 milijonov evrov). Digitalni prikazovalniki s prometnimi informacijami ne bodo predvajali oglasov, njihova namestitev pa ni zmanjšala oglasnih površin na avtobusih.

Ne spreglejte