SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj vse otroci delajo na internetu?

3

termometer

Pomislite, kaj vse sami kot odrasli delate na internetu. Velika verjetnost je, da vaš otrok počne vse to in še marsikaj več.

Čeprav ni nekega univerzalnega pravila, kako se vzorec uporabe interneta spreminja med odraščanjem otrok, so raziskovalci odkrili nekaj skupnih imenovalcev. Večina otrok se z internetom prvič srečuje zaradi iger ali zato, da dobijo podatek, ki ga potrebujejo za pouk.

Skoraj vedno se začne z igrami Prvi stik z internetom je tako velikokrat prek kakšne igre, ki je lahko na spletni strani, prek mobilne aplikacije ali prek namenske naprave (igralne konzole). Zelo utemeljeno je trditi, da je pri nas zelo malo otrok, ki do desetega leta starosti niso vsaj enkrat igrali kakšne igre in med tem bili povezani v internet, malo manjši pa je delež tistih, ki so tudi uporabljali kakšnega od spletnih iskalnikov.

Prek videov do družbenih omrežij Kot ugotavljajo pri univerzi London School of Economics and Political Science je za šest od sedem otrok najpogostejši naslednji korak pri uporabi interneta pregledovanje videoizrezkov na platformah, kot je YouTube, tri četrtine vseh otrok pa bo s pregledovanjem videovsebin zajadralo tudi na področje družbenih omrežij, kjer bodo ustvarili svoja uporabniška imena.

Opazovalci hitro postanejo ustvarjalci Kar kmalu po tem, ko se otroci spoznajo z družbenimi omrežji, kot sta Facebook in Twitter, in začnejo spremljati vsebine svojih prijateljev in znancev (a tudi profile znanih osebnosti in tudi popolnih neznancev), začnejo tudi sami objavljati svoje statuse, fotografije in videoizrezke ter jih izmenjevati prek storitev oziroma omrežij, kot sta Instagram ali Pinterest. Najpozneje takrat spoznajo še storitve spletnega klepeta, kar jim omogoča, da z znanci (a žal tudi neznanci) stopijo v neposredni stik veliko hitreje.

Po ocenah omenjene londonske univerze skoraj tri petine vseh otrok uporablja internet tudi na ta način.

Najvišjo stopnjo ustvarjalnosti doseže približno četrtina otrok Večina otrok, zlasti v mlajših letih, se ustavi pri (intenzivni) rabi družbenih omrežjih, nekateri, predvsem tisti nekoliko starejši, internet izkoristijo tudi za izkazovanje lastne ustvarjalnosti. Pri nekaterih je to vzdrževanje virtualne identitete v nekem navideznem svetu, nekateri pa prijetno presenetijo s svojimi spletnimi stranmi ali blogi, ki so lahko zanimivo in poučno branje ne le za njihove vrstnike, temveč tudi za odrasle.

Pomembno je grožnjo prepoznati čim prej Z naraščanjem obsega in načinov uporabe interneta se množijo tudi potencialne nevarnosti, ki prežijo na otroke. Ponovno velja poudariti, da kljub obstoju teh tveganj ta nikakor niso zadosten razlog, da bi otroku preprečevali uporabo interneta, a je ob tem vsaj toliko pomembno poudariti pomen varovanja pred temi tveganji. Prevečkrat se ta neupravičeno zanemarja.

- se nadaljuje –

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin