Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
17. 5. 2016,
15.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Microsoft NT konferenca Tom Losemoore digitalni mediji Robert Trnovec Slovenija Don Grantham

Torek, 17. 5. 2016, 15.40

6 let, 7 mesecev

Kaj so mislili, ko so naredili napravo za opozarjanje, da se mleko v hladilniku kisa?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
David Rowan | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Digitalna transformacija je realnost današnjega časa in velika priložnost, a tudi odgovorna naloga posameznikov, podjetij in državne uprave, ugotavljajo govorci letošnje Microsoftove NT konference.

Uspešna podjetja so tista, ki v svoje izdelke in storitve vgrajujejo preprostost in znajo izpolniti uporabniška pričakovanja, je na plenarnem predavanju izpostavil urednik britanske izdaje poljudno-tehnološke revije Wired David Rowan.

S ponosom je izpostavil rezultate mednarodnih raziskav, ki nedvomno kažejo, da vedno več časa preživimo z digitalnimi mediji, a je obenem opozoril na pretirane primere, kaj vse so nekateri poskusili povezovati v splet: "Le kaj so mislili, ko so naredili napravo za opozarjanje, da se mleko v hladilniku kisa, ali tisti, ki so izumili spremljevalec jajc v hladilniku – me ne preseneča, da so propadli."

Danes smo že (veliko) hitrejši od Moorovega zakona

Tako kot še nekateri drugi govorci je tudi on izpostavil možnosti, ki jih prinašajo nove možnosti vizualizacije, kot sta nadgrajena resničnost (augmented reality) in hologramska tehnika: "Ko izpopolniš in razširiš načine, kako vidiš svet, lahko učinkoviteje spremeniš svet, ki ga vidiš." Te možnosti so predvsem dobrodošle za industrijske oblikovalce in arhitekte, a bodo svoje primere rabe gotovo našli v mnogih drugih vidikih vsakdana – ne nazadnje tudi v zabavi in igrah.

Računalništvo je vedno zmogljivejše in cenejše – Moorov zakon, ki veleva, da se procesorska moč podvoji vsakih 18 mesecev, je že postal "prepočasen" – strošek določanja zaporedja človeškega genoma je primer, na katerem se vidi, kako hitro, predvsem v zadnjih letih, pada cena zahtevnih izračunov. Drug nazoren primer, ki ga je izpostavil Rowan, je cena shrambnega prostora – če je bilo pred desetimi leti treba za enako količino diska odšteti več sto evrov, je danes cena padla na le nekaj deset centov.

Rowan je tako kot še nekateri govorci izpostavil možnosti, ki jih prinašajo nove možnosti vizualizacije, kot sta nadgrajena resničnost (augmented reality) in hologramska tehnika: "Ko izpopolniš in razširiš načine, kako vidiš svet, lahko učinkoviteje spremeniš svet, ki ga vidiš." | Foto: Stanko Gruden, STA Rowan je tako kot še nekateri govorci izpostavil možnosti, ki jih prinašajo nove možnosti vizualizacije, kot sta nadgrajena resničnost (augmented reality) in hologramska tehnika: "Ko izpopolniš in razširiš načine, kako vidiš svet, lahko učinkoviteje spremeniš svet, ki ga vidiš." Foto: Stanko Gruden, STA

Informacijska tehnologija: od podpore poslovanju do nujnega dejavnika strategije

"Digitalna transformacija poteka že na vsakem koraku, je realnost današnjega časa," je povedal prvi mož Microsofta za srednjo in vzhodno Evropo Don Grantham. Opozoril je, da digitalizacija ne pomeni le nadgradnje procesov, temveč tudi nadgradnje miselnosti vseh sodelujočih.

"Digitalni jezik postaja naš drug materni jezik," je med drugim povedal generalni direktor slovenske podružnice Microsofta Robert Trnovec. "Oddelki informacijske tehnologije v podjetjih so nekoč bili podporni oddelki, zdaj pa so strateški."

V interesu državljanov, ne vlade!

Microsoftova letna NT konferenca, letos 21. po vrsti, je svoja vrata uradno odprla danes po včerajšnjem predkonferenčnem dnevu, kjer je bil eden od poudarkov na tehnoloških novostih v šolstvu. Eden od današnjih poudarkov konference je poslovna konferenca, kjer bodo med drugim spregovorili tudi o digitalizaciji javne uprave pri nas in v referenčnih evropskih državah. "E-država mora biti v interesu državljanov in ne v interesu vlade," je med drugim povedal Tom Loosemore, vodilni zunanji sodelavec pri digitalizaciji britanskih elektronskih storitev javne uprave. "Državljanov ne zanima, kako deluje javna uprava in kako bo ta kaj rešila, zanima jih samo, da bodo stvari hitro in pravilno rešene."

Ne spreglejte