SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj je razlog za atomsko rast vrednosti bitcoina?

3

termometer

Cena enega bitcoina je danes prvič po septembru 2014 presegla 490 ameriških dolarjev oziroma 451 evrov. Vrednost digitalne valute je v zadnjih treh mesecih poskočila za več kot 70 odstotkov.

Vrednost bitcoina je v zadnjih nekaj dneh eksplodirala. Od 1. novembra do danes je cena enega bitnega kovanca ob jutranjem začetku trgovanja zrasla s približno 300 na več kot 400 dolarjev, je razvidno iz podatkov spletne borze z bitcoini Coindesk. Danes je bitcoin pridobil še dobrih 20 odstotkov, vrednost je na vrhuncu današnjega trgovanja znašala 491 dolarjev oziroma 452 evrov, kar je največ po septembru 2014. Trenutno se giblje okrog 470 dolarjev (433 evrov).

Dejavnikov je več, najbolj "krivi" pa so Kitajci Spletna stran Marketwatch kot osrednji razlog za nenadno rast bitcoina, v zadnjih treh mesecih je bila več kot 70-odstotna, navaja obseg nakupovanja valute kitajskih vlagateljev. Ti naj bi bitcoin uporabljali za odnašanje kapitala iz države. Zaradi strogih kitajskih kapitalskih zakonov tega na konvencionalen način namreč ne morejo početi, zasebno trgovanje z bitcoini pa na Kitajskem še ni regulirano.

Več virov, med drugim Bloomberg in Yahoo! Finance, poroča tudi, da naj bi na rast vrednosti bitcoina vplivalo vse večje zanimanje za razpršena plačilna omrežja, kot je bitcoin, nekaterih vodilnih svetovnih finančnih institucij, kot sta banki Goldman Sachs in Morgan Stanley. Svoje naj bi dodala tudi nedavna odločitev sodišča EU, da ob menjavi bitcoinov za klasične valute ne bo treba plačati DDV.

Do rekordne vrednosti je še daleč Bitcoin je vrhunec dosegel novembra 2013 na spletni borzi Mt.Gox. Za enega je bilo takrat treba odšteti 1.216 ameriških dolarjev (1.120 evrov). Borza Mt.Gox je februarja 2014 propadla in vrednost bitcoina je z vmesnimi manjšimi in večjimi vzponi nato začela padati ter januarja letos dosegla najnižjo vrednost po več kot letu in pol. Od takrat je bila do novembrske eksplozije v zelo počasnem vzponu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin