SiolNET. Digisvet Novice
2,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj je na osupljivi fotografiji, ki je videti kot šum na televiziji

2,35

termometer

Galaksija, vesolje
Foto: Evropska vesoljska agencija (ESA)

Evropska vesoljska agencija (ESA) je izdala fotografijo, ki jo je posnel vesoljski observatorij Herschel. Fotografija je na prvi pogled od blizu videti kot televizijski šum, a gre v resnici za nepregledno množico galaksij. Vsaka svetla pika na fotografiji namreč predstavlja eno. Koliko galaksij pravzaprav vidimo, ESA ni razkrila, so pa številne najverjetneje obstajale že, še preden nastala naša Zemlja. 

ESA je fotografijo pred javno objavo obdelovala in sestavljala zelo dolgo, praktično več kot pol desetletja. Vesoljski observatorij Herschel, ki je fotografijo v več delih posnel s svojimi kamerami, te so zelo dobro videle infrardeči svetlobni spekter, je namreč prenehal delovati že 29. aprila 2013, ko mu je zmanjkalo hladilne tekočine. 

Komet, thumb Digisvet Internet je navdušil veličasten prizor, ki ni s tega sveta

Kaj vidimo na fotografiji?

Fotografija prikazuje nekatere najbolj oddaljene galaksije, kar smo jih videli do zdaj, v smeri tako imenovanega severnega pola naše galaksije Rimske ceste, se pravi pod kotom 90 stopinj glede na ploskev galaksije. 

Galaksija, vesolje Foto: Matic Tomšič / Reuters

Takšna smer fotografiranja oddaljenih galaksij je bila pomembna zato, da Herschel ni strmel proti središču galaksije, ki bi s svojo svetlostjo pokvarilo kakovost fotografije.

Vesoljski observatorij je sicer opazoval regijo, kjer je ozvezdje Berenikini kodri, obsega pa približno 0,4 odstotka Zemljinega nočnega neba.

Pri Evropski vesoljski agenciji so poudarili, da je v večini primerov svetloba galaksij na fotografiji do nas potovala več časa, kolikor obstajata planet Zemlja in naše Osončje, torej dlje kot 4,6 milijarde let.

Svetloba najbolj oddaljene galaksije, ki jo je do zdaj odkrila ESA, je v našo smer sicer začela prihajati že pred 12,5 milijarde let

Takole je videti fotografija Evropske vesoljske agencije, če jo malce približamo. Vsaka svetla pika je posamezna galaksija. Takole je videti fotografija Evropske vesoljske agencije, če jo malce približamo. Vsaka svetla pika je posamezna galaksija. Foto: Evropska vesoljska agencija (ESA)

Takšne fotografije astronomi sicer potrebujejo, da lažje ocenijo, koliko galaksij je v vidnem vesolju. Tega definira doseg naših najbolj zmogljivih teleskopov. Nekateri vesoljski objekti so namreč tako oddaljeni, da nas njihova svetloba več ne more doseči. 

Prizor, ob katerem se lahko zamislimo

Fotografija z uradnim imenom Vsaka pika je galaksija je zelo dobra ponazoritev velikosti našega vesolja in hkrati človeške majhnosti. 

Vsaka pika na fotografiji namreč najverjetneje vsebuje več sto milijard, če ne celo več kot tisoč milijard zvezd. Trenutna ocena števila vseh galaksij v vidnem vesolju je od ena do dveh bilijonov (od tisoč do dva tisoč milijard), število vseh zvezd pa po oceni ESA dosega nekje med 1022 in 1024. To sta števili ena, ki jima sledi 22 oziroma 24 ničel. 

Digisvet Osupljive fotografije, ki pokažejo pravo ogromnost vesolja #fotozgodba

Preberite še zgodbo o seriji podobnih fotografij, ki jih je posnel ameriški vesoljski teleskop Hubble:

Hubble Deep Field Novice Dokaz, kako nepomembni smo ljudje in kako majhne so vse naše težave

Morda vas bo zanimalo tudi:

Galaksija Digisvet Največji dosežki in odkritja evropskih vesoljcev

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin