Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
19. 2. 2016,
14.51

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Srdjan Cvjetović Sony

Petek, 19. 2. 2016, 14.51

7 mesecev, 1 teden

Kaj bo Sony letos ponudil slovenskemu trgu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Japonski proizvajalec izdeluje vedno večje zaslone, na avdio področje prihajajo klasični grafomofoni, pri fotoaparatih pa tipala, ki ostrijo v temi.

Februar je mesec, ko Sony evropskemu trgu predstavi novosti, ki bodo v prihodnjih mesecih prišle tudi na police slovenskih trgovin. Običajno so to novosti, ki so jih na ameriški celini prvič uradno videli na sejmu potrošniške elektronike CES v Las Vegasu, ki poteka prve dni januarja.

Predstavitev za 19 držav srednje in jugovzhodne Evrope, med katerimi je tudi Slovenija, je potekala v Budimpešti, saj ima tam Sony svojo osrednjo regionalno pisarno. Oddelka mobilne telefonije in igralnih naprav tradicionalno nista zajeta v teh februarskih predstavitvah, zato se toliko bolj lahko usmerijo na vse izdelke, ki jih združujejo pod skupnim imenovalcem izkušnja zabave: fotoaparate, kamkorderje, zvočnike, pametne televizorje – in še kakšno nenavadno presenečenje, ki je pisano predvsem na kožo nostalgikov s čutom za nekdanje načine poslušanja glasbe.

HDR: Tehnologija še enkrat precej pred vsebinsko ponudbo

V svetu televizorjev bosta letos prevladovali dve okrajšavi: 4K in HDR. Za prvo se skriva trenutno najvišji standard ločljivosti, ki niti ni nekaj povsem novega. Novost pa je HDR ali High Dynamic Range, napredna tehnologija obdelave slike, ki za uporabnika, kot povedo predstavniki japonskega tehnološkega proizvajalca, pomeni preprosto več svetlobe in več barve.

Na demo posnetkih so spremembe, ki jih prinaša HDR, res videti prepričljive in nadaljujejo trend, ki ga opažamo vsako leto: slika na zaslonih je res vedno bolj živa in bližja tistemu, kar vidimo v resničnem svetu.

A je tudi tokrat tehnologija prehitela vsebinsko ponudbo. Nabor vsebin, ki so že na voljo na način, ki izkorišča vse prednosti najnaprednejših televizorjev, je milo rečeno zelo skromen. Še nekaj časa bomo čakali na TV-program, ki ga bo mogoče gledati v 4K-ločljivosti, še dlje pa bomo čakali na HDR. Do takrat pa ostanejo (redki) posnetki na YouTubu in nekatere vsebine na Netflixu (ki so pri nas močno okrnjene v primerjavi z ZDA).

Medtem ko čakamo na tehnološko izpopolnjeno vsebinsko ponudbo …

Pametni televizorji, pod katere se podpisuje Sony, ostajajo zvesti operacijskemu sistemu Android. Če ne zaradi drugega, zaradi storitve Google Cast. Ta omogoča predvajanje predstavnostnih (medijskih) datotek z združljivih pametnih telefonov, tablic in računalnikov – predvsem prenosnih – na zaslonih androidnih televizorjev, pri čemer izvirne naprave niso omejene na Android.

Zasloni novih televizorjev so vedno večji, ponudba pa v razponu več velikosti, primerno za različne velikosti prostora in proračunske zmogljivosti. Uradnih cen za novince, ki jih pričakujemo spomladi, nam ni uspelo izvedeti, a če je verjeti zvitim napovedim, bodo "nižje, kot si mislimo". Upamo si reči: skladno s trendi, da se iz leta v leto cene nekako ne spreminjajo, a da za enak denar dobimo vedno več.

Android je za Sony primerna izbira za televizorje tudi v skladu z njihovo strategijo, da želijo pametni televizor umestiti kot osrednjo prikazovalno napravo celovite osebne zabave doma in zunaj doma. Novi televizorji bodo imeli ob začetku prodaje nameščeno peto generacijo operacijskega sistema Android, a bodo kmalu deležni nadgradnje na Android 6.0. To obljubljajo tudi imetnikom večine, če ne kar vseh lanskih modelov.

Ob zvoku tudi barvitost in nostalgija

Tudi letos je Sony veliko pozornosti namenil zvoku, tako od osebnih slušalk do velikanskih zvočnikov. Slušalkam h.ear je s pestro barvno ponudbo zagotovil modni pridih, za resnično močne zabave (kakor so to sami opisali) pa so namenili velike zvočnike, ki jih je, odvisno od modela, mogoče krmiliti bodisi prek povezane mobilne naprave, kot sta tablica ali telefon, bodisi neposredno z gibi nad zvočniki.

Kot novost v ponudbi glasbenih komponent bo Sony letos poslal na trg – dva gramofona! Za vse tiste, ki se dobrim starim vinilnim ploščam niso nikoli odpovedali, prihaja trenutek odrešitve. Trenutka nikakor niso izbrali naključno: medtem ko glasbeni založniki le stežka ohranjajo prodajo za današnje čase običajnih nosilcev zvoka, prodaja gramofonskih plošč doživlja svoje skromno, a vendarle očitno ponovno rojstvo.

Niti popolna tema ni ovira

V svetu fotografskih aparatov je Sony za letos postregel še z nekaj novimi presežniki. Od modela s še hitrejšim samodejnim ostrenjem do tipala s tako visoko občutljivostjo, ki zagotavlja dobro izostreno fotografijo celo v popolni temi, kjer s prostim očesom ni mogoče zaznati ničesar.

Prav tipala so tisto, na kar je Sony na področju fotografije najbolj ponosen. Izdelujejo jih ne le zase, temveč tudi za druge proizvajalce fotoaparatov (čeprav nam podrobnosti o svojih naročnikih niso želeli razkriti). Pri Sonyju poudarjajo, da vse komponente svojih fotoaparatov izdelujejo sami, pri lečah so nadaljevali svoje dolgoletno sodelovanje s strokovnjaki podjetja Konica Minolta, ki so ga prevzeli pred desetimi leti, in nemškim podjetjem za optiko Carl Zeiss.

Kdo je najboljši prijatelj manekenk?

Ne, niso diamanti! Pri Sonyju se pohvalijo, da njihovi fotoaparati razkrijejo še tako majhne podrobnosti, kot so zelo drobne nepravilnosti na obrazih manekenk, in to tudi pokažejo na primerih. A smo jim hitro vrnili žogico, češ da jim zaradi tega manekenke najbrž niso hvaležne. A se niso pustili zmesti in so nam izstrelili odgovor: "Zato je Photoshop najboljši prijatelj manekenk!"

Ne spreglejte