Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
20. 9. 2022,
17.28

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

4

Natisni članek

Apple podražitev

Torek, 20. 9. 2022, 17.28

1 leto, 7 mesecev

Jeseni nove podražitve: kdo vse bo moral seči globlje v žep?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

4

iPhone 14 | Dražje ne bodo zgolj aplikacije: Apple je letos glede na prejšnjo nekoliko podražil tudi novo generacijo pametnih telefonov iPhone. Družina iPhone 14 bo letos z najzmogljivejšim predstavnikom, to je iPhone 14 Pro Max 1TB, segla konkretno prek cenovne meje dva tisoč evrov.  | Foto Guliver Image

Dražje ne bodo zgolj aplikacije: Apple je letos glede na prejšnjo nekoliko podražil tudi novo generacijo pametnih telefonov iPhone. Družina iPhone 14 bo letos z najzmogljivejšim predstavnikom, to je iPhone 14 Pro Max 1TB, segla konkretno prek cenovne meje dva tisoč evrov. 

Foto: Guliver Image

Zaradi inflacije in negotovosti na globalnih trgih so podražitve izdelkov in storitev v zadnjem času napovedali ali pa o njih resno razmišljajo tudi proizvajalci elektronike in ponudniki digitalnih vsebin. Zadnji je Apple, ki je danes oznanil kar občuten dvig cen plačljivih aplikacij za pametne telefone iPhone in tablice iPad. Jeseni bodo nad podražitvami bentili tudi nekateri ljubitelji videoiger.

Šibkejši evro v primerjavi z dolarjem in naraščajoči stroški dela bodo povzročili, da bodo aplikacije za pametne telefone iPhone od 5. oktobra dražje tudi do dvajset odstotkov. Podražitev, ki jo je danes napovedal Apple, zahtevani znesek za najcenejše aplikacije v digitalni trgovini App Store dviguje z 99 evrskih centov na 1,19 evra, za aplikacije, ki danes stanejo 9,99 evra, pa bo čez dobra dva tedna treba plačati 11,99 evra, na primer.

Aplikacije, cenejše od enega evra, bodo v trgovini App Store obstajale le še do 5. oktobra. | Foto: Matic Tomšič Aplikacije, cenejše od enega evra, bodo v trgovini App Store obstajale le še do 5. oktobra. Foto: Matic Tomšič

Napovedana podražitev bo zajela celotno evroobmočje in države članice EU z drugimi denarnimi valutami, kot sta Poljska, Švedska, pa tudi nekatere države v Aziji in Južni Ameriki. 

Trženje aplikacij prek servisa App Store je v zadnjih letih postalo eden glavnih virov prihodka za Apple. Podjetje od vsake prodane aplikacije in od vsake prodane digitalne vsebine znotraj aplikacije vzame trideset odstotkov provizije. Letno to znese okrog 80 milijard evrov. To je skoraj petina vseh Applovih prihodkov v letu 2021, na primer. 

Slaba novica za ljubitelje videoiger, sploh za tiste, ki prisegajo na Ubisoftove igre

Založnik Ubisoft, eden največjih izdajalcev videoiger na svetu, je medtem že prejšnji teden napovedal, da bo vse nove igre "težke kategorije", torej tiste, v katerih razvoj vloži največ sredstev in ki pritegnejo največ igralcev, podražil s 60 na 70 ameriških dolarjev.

Ubisoft napovedano podražitev svojih videoiger utemeljuje s pojasnilom, da s tem zgolj sledi trendom industrije, saj da imajo podobne cene tudi igre drugih založnikov.  | Foto: AP / Guliverimage Ubisoft napovedano podražitev svojih videoiger utemeljuje s pojasnilom, da s tem zgolj sledi trendom industrije, saj da imajo podobne cene tudi igre drugih založnikov. Foto: AP / Guliverimage

V Sloveniji je cena gusarsko obarvane Skull & Bones, prve Ubisoftove igre, ki se bo prodajala dražje, v prednaročilu postavljena pri 65 evrih. Ni sicer še jasno, ali ta cena že odraža novo Ubisoftovo cenovno politiko. 

V izreden ukrep tudi Sony

Pred malo manj kot mesecem dni smo medtem že poročali, da se je zaradi gospodarske negotovosti za konkretno podražitev svojega najbolje prodajanega izdelka odločil tudi japonski tehnološki velikan Sony.

Ceno obeh različic igralne konzole PlayStation 5, digitalne in klasične z optično enoto, je Sony konec avgusta na nekaterih trgih, med katerimi je tudi celotno evroobmočje, dvignil za 50 evrov.

Sony je kot razloge za podražitev igralne konzole navedel visoko globalno inflacijo, nihanje vrednosti nekaterih valut in nasploh zahtevne pogoje v gospodarstvu. PlayStation 5 se je sicer podražil v državah Evropske unije, Veliki Britaniji, na Japonskem, Kitajskem, v Avstraliji, Mehiki in Kanadi. Sony ne izključuje možnosti, da še kje drugje.  | Foto: Reuters Sony je kot razloge za podražitev igralne konzole navedel visoko globalno inflacijo, nihanje vrednosti nekaterih valut in nasploh zahtevne pogoje v gospodarstvu. PlayStation 5 se je sicer podražil v državah Evropske unije, Veliki Britaniji, na Japonskem, Kitajskem, v Avstraliji, Mehiki in Kanadi. Sony ne izključuje možnosti, da še kje drugje. Foto: Reuters

Za cenejšo digitalno različico PlayStationa 5 je tako treba po novem odšteti 449,99 evra (12,5-odstotna podražitev), za dražjo, z optično enoto blu-ray, pa 549,99 evra (10-odstotna podražitev).

 

Ne spreglejte