Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
12.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Google Gmail Matic Tomšič

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 12.43

7 let, 12 mesecev

Je to začetek konca za Gmail?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Google je v ospredje začel potiskati odjemalca spletne pošte Inbox. Sicer ga lahko preprosto zavrnemo in še naprej uporabljamo Gmail, a to je morda začetek tektonskega internetnega premika.

Po več kot enem letu preizkušanja odzivov uporabnikov so se pri Googlu odločili, da je storitev Inbox dozorela in postala polnopravna alternativa odjemalcu e-pošte Gmail. V zadnjem tednu so uporabnikom tako začeli ponujati možnost, da upravljanje spletne pošte namesto Gmailu od zdaj zaupajo Inboxu.

Uporabniki se lahko ponudbi brez težav odrečejo in ostanejo zvesti Gmailu, a ne moremo se znebiti občutka, da bo slej ali prej napočil čas, ko bo Google na račun Inboxa upokojil Gmail. Tega je zagnal leta 2004, danes pa ima več kot 900 milijonov uporabnikov (vir: Statista).

Dokazno gradivo Prvi pokazatelj, da Google z Inboxom misli resno, je spletni naslov (ali naslov URL). Če uporabnik Inbox sprejme kot svojega privzetega odjemalca e-pošte, se ne preseli na portal inbox.google.com, temveč še naprej ostane na Gmailovi spletni strani – mail.google.com. To je glavni spletni naslov za Googlovo elektronsko pošto. Nekateri uporabniki foruma Reddit so opazili, da naslov URL ostane nespremenjen, čeprav Google vidno ponudi selitev na inbox.google.com.

Nato je tu cela vrsta naprednih Inboxovih funkcij za upravljanje in kategoriziranje podatkov, ki jih Gmail ne pozna. Inbox spletno pošto samodejno pametno razvršča glede na vsebino in zna prepoznati različne vrste priponk (fotografije, koledarski opomniki, dokumenti).

To je samo vrh ledene gore, je pa očitno, da Google Inbox plemeniti s prvinami strojnega učenja, ki je področje, za katerega se v podjetju zadnja leta zelo zanimajo. Strojno učenje pomeni, da naprava ali program pri delu sproti spoznava, kako proces narediti bolj učinkovit, in ga s časom samodejno izboljšuje. Tovrstne naprednejše funkcije so iz Gmaila izostale, prav tako nič ne kaže na to, da jih bo starosta Googlove e-pošte kdaj deležen.

Če pri integraciji Inboxa ne bo previden, se lahko Google opeče tako, kot se ni še nihče do zdaj Gmail je jedro vseh Googlovih storitev in temelj skupnosti mobilne platforme Android. Če Google pri vključevanju Inboxa na področja, ki jih kot lepilo skupaj zdaj drži Gmail, ne bo previden, se lahko zgodi internetna katastrofa nepredvidenih razsežnosti.

Za zdaj sicer ne kaže, da je kaj takega mogoče, saj uporabnikom, ki so prešli na Inbox, ni bilo treba ustvarjati novih računov, temveč lahko preprosto še naprej uporabljajo stare. A ne pozabimo, da se je Google na področju spletne pošte enkrat že zelo opekel.

Storitev Wave, s katero je poskusil združiti e-pošto in hitro sporočanje, je Google leta 2012 ugasnil po manj kot dveh letih splošne razpoložljivosti, saj je uporabniki preprosto niso vzeli za svojo. Najbrž ni pomagalo, da so morali za uporabo Wava registrirati ločen račun, namesto da bi se ji pridružili z obstoječim Googlovim.

Ne spreglejte