Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
9. 11. 2020,
19.53

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

22

Natisni članek

Sacha Baron Cohen Donald Trump Mark Zuckerberg Facebook Joe Biden

Ponedeljek, 9. 11. 2020, 19.53

3 leta, 5 mesecev

Je Bidnov tesni sodelavec nehote povedal preveč?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

22

Joe Biden | Biden bo do ameriških tehnoloških velikanov najverjetneje neizprosen. Njegov tiskovni predstavnik je zdaj po nesreči morda že razkril Bidnovo prvo tarčo. | Foto Reuters

Biden bo do ameriških tehnoloških velikanov najverjetneje neizprosen. Njegov tiskovni predstavnik je zdaj po nesreči morda že razkril Bidnovo prvo tarčo.

Foto: Reuters

Bill Russo, tiskovni predstavnik zmagovalca ameriških predsedniških volitev Joeja Bidna, je na družbenem omrežju Twitter delil in nato hitro izbrisal objavo, s katero je morda sporočal, kdo bo ena od prvih tarč Bidnove administracije. 

Donald Trump
Novice Elitni privilegij, ki ga bo izgubil Donald Trump

Po izbrisani objavi Billa Russoja je mogoče sklepati, da bo ena od prioritet Bidnove administracije zmanjšanje moči in vpliva Marka Zuckerberga, direktorja družbenega omrežja Facebook in enega od najbogatejših ljudi na svetu.

Russo je namreč na Twitterju delil objavo britanskega igralca Sache Barona Cohena s fotografijo, na kateri sta Donald Trump in Mark Zuckerberg.

Cohen, sicer velik kritik Facebookovega vpliva na politiko in sodobno družbo, je ob fotografiji zapisal: "Eden je padel. Eden še bo." Russo je v svoji objavi pripisal: "To, ja!"

Zelo mogoče je, da jih bo Biden res trdo prijel

Čeprav objave na profilu tiskovnega predstavnika na družbenem omrežju Twitter ni več, gre za jasno znamenje, da bo Joe Biden do ameriških tehnoloških velikanov najverjetneje neizprosen. 

Bill Gates, Mark Zuckerberg
Novice Nekoč so se bali Billa Gatesa. Zdaj jih močno skrbi nekdo drug.

Biden je v preteklosti namreč že kritiziral moč Facebooka in vpliv Marka Zuckerberga na ZDA in ves svet označil za "problematičen"

Nekateri poznavalci političnega prizorišča v ZDA sicer menijo, da Biden verjetno ne bo spodbujal razdelitve velikih družb na več podjetij, kar so v zadnjem letu omenjali kot skrajni ukrep za razbitje monopolov tehnoloških velikanov, kot so Facebook, Amazon, Google in Apple. Zagovarjal naj bi dosledno in agresivno uveljavljanje že sprejetih pravil in morda uvedbo novih omejitev, ki bi posegle v njihovo delovanje.

Konec julija letos so se morali pred ameriškim kongresom na maratonskem zaslišanju o monopolnih praksah zagovarjati direktorji štirih tehnoloških velikanov. Amazon je zastopal Jeff Bezos (zgoraj levo), Apple Tim Cook (zgoraj desno), Facebook Mark Zuckerberg (spodaj levo), Google pa Sundar Pichai (spodaj desno). | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Konec julija letos so se morali pred ameriškim kongresom na maratonskem zaslišanju o monopolnih praksah zagovarjati direktorji štirih tehnoloških velikanov. Amazon je zastopal Jeff Bezos (zgoraj levo), Apple Tim Cook (zgoraj desno), Facebook Mark Zuckerberg (spodaj levo), Google pa Sundar Pichai (spodaj desno). Foto: YouTube / Posnetek zaslona

A če jih bo želel prijeti trdo, bo imel Biden pri tem vso podporo številnih demokratov v predstavniškem domu ameriškega kongresa, ki so letos na zagovore vabili prav direktorje omenjenih podjetij. 

Zanimivo bo sicer spremljati, kako in ali se bo na Bidnov morebitni boj proti tehnološkim velikanom odzvala oziroma vpletla njegova podpredsednica Kamala Harris, ki ima v ameriški tehnološki industriji precej zaveznikov.

Njeno kandidaturo sta med drugim podprla Sheryl Sandberg, ki je v Facebookovi vodstveni hierarhiji takoj za Markom Zuckerbergom, in direktor podjetja Salesforce Marc Benioff, njen svak pa je glavni pravnik pri Uberju.  

Preberite tudi:

Trendi Joe Biden bo poskrbel za zgodovinski prihod v Belo hišo #video
Ne spreglejte