Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
29. 5. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,62

10

Natisni članek

digizgodbe vohunjenje

Petek, 29. 5. 2020, 4.00

3 leta, 11 mesecev

Izdani po 44 letih: pet evropskih držav je v tajni vohunski navezi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,62

10

Vohunjenje | Nemčija je imela tudi s pomočjo ameriških obveščevalcev v zavezništvu Maximator pomembno vlogo. V ospredju Brandenburška vrata, eden od zaščitnih znakov nemške prestolnice Berlin, v ozadju veleposlaništvo ZDA v Nemčiji. | Foto Reuters

Nemčija je imela tudi s pomočjo ameriških obveščevalcev v zavezništvu Maximator pomembno vlogo. V ospredju Brandenburška vrata, eden od zaščitnih znakov nemške prestolnice Berlin, v ozadju veleposlaništvo ZDA v Nemčiji.

Foto: Reuters

Leta 1976 je bilo na pobudo Danske na skrivaj ustanovljeno evropsko obveščevalno zavezništvo z imenom Maximator. V vohunski navezi, ki prestreza in dešifrira brezžične komunikacije, sodelujejo še Nemčija, Nizozemska, Francija in Švedska. Maximator je bil neposredno in posredno vpleten v več odmevnih političnih dogodkov. Sodelovali so tudi s švicarskim proizvajalcem opreme za šifriranje komunikacij Crypto AG, katerega skrivni lastnik je bila obveščevalna agencija CIA.

CD Projekt RED
Novice Za temi nevpadljivimi zidovi je sedež nove evropske velesile

Kaj je Maximator in kdo ga je razkril?

Maximator je do zdaj tako rekoč neznana evropska naveza obveščevalnih agencij, podobna bolj znani koaliciji Petero oči, v kateri sodelujejo obveščevalci iz angleško govorečih držav (ZDA, Kanada, Velika Britanija, Avstralija, Nova Zelandija).

Zavezništvo Maximator je nastalo s poslanstvom izključno evropskega sodelovanja pri prestrezanju brezžičnih komunikacij ter izmenjavo znanja in izkušenj med vpletenimi državami oziroma obveščevalnimi agencijami, ki so pristopile k Maximatorju.

Ime Maximator je povsem naključno. Predstavniki štirih članic združenja so ga izbrali leta 1979 med sestankom v eni od pivnic na Bavarskem. Maximator je bilo namreč ime piva v ponudbi pivnice. | Foto: Ime Maximator je povsem naključno. Predstavniki štirih članic združenja so ga izbrali leta 1979 med sestankom v eni od pivnic na Bavarskem. Maximator je bilo namreč ime piva v ponudbi pivnice.

Tri ustanovne članice naveze Maximator so Danska, ki je leta 1976 tudi dala pobudo za ustanovitev zavezništva, Nemčija in Švedska. Leta 1978 je povabilo k včlanitvi sprejela tudi Nizozemska, leta 1984 pa se je pridružila še Francija

Obstoj Maximatorja je razkril Bart Jacobs, nizozemski matematik in univerzitetni profesor računalništva. Študijo o nastanku in aktivnostih Maximatorja je že 7. aprila letos objavil v ugledni akademski publikaciji Intelligence and National Security, a so jo tako širša javnost kot nišni mediji zaradi pandemije koronavirusa tako rekoč povsem spregledali. 

Združenje Maximator je imelo opremo za prisluškovanje med drugim na karibskem otoku Curaçao. Z njo so prestrezali radijske komunikacijske signale iz Venezuele in s Kube.  | Foto: Getty Images Združenje Maximator je imelo opremo za prisluškovanje med drugim na karibskem otoku Curaçao. Z njo so prestrezali radijske komunikacijske signale iz Venezuele in s Kube. Foto: Getty Images

Crescent Dunes, sončna elektrarna
Novice Propad spektakularne elektrarne prihodnosti

Vplivali so na izid vojne

Ena od najpomembnejših razkritih vlog zavezništva Maximator pri vplivu na svetovno politiko je bilo vmešavanje v vojaški spopad med Argentino in Veliko Britanijo oziroma v tako imenovano falklandsko vojno, ki je potekala med aprilom in junijem 1982.

Do zdaj je bilo znano, da so Britanci prestrezali in dešifrirali radijsko komunikacijo argentinske mornarice ter s tem pridobili odločilno prednost v vojni. Šele Bart Jacobs pa je izdal, da jim je to uspelo zaradi nizozemske veje združenja Maximator, obveščevalne agencije TIVC.

Velika Britanija je Argentini prisluškovala že od začetka falklandske vojne, vendar šifriranih argentinskih komunikacij niso razumeli. Razvozlavanje argentinskih signalov, ki je bilo neposredna posledica vmešavanja Maximatorja v oboroženi spopad, sicer velja za eno od prelomnic 74-dnevne vojne, ki se je končala s predajo Argentine. | Foto: Reuters Velika Britanija je Argentini prisluškovala že od začetka falklandske vojne, vendar šifriranih argentinskih komunikacij niso razumeli. Razvozlavanje argentinskih signalov, ki je bilo neposredna posledica vmešavanja Maximatorja v oboroženi spopad, sicer velja za eno od prelomnic 74-dnevne vojne, ki se je končala s predajo Argentine. Foto: Reuters

Velika Britanija se je po začetku spopada z Argentino s prošnjo za pomoč pri dešifriranju argentinskih signalov namreč obrnila na druge evropske države.

Predstavnik TIVC je nato odpotoval na sedež britanske obveščevalne službe GCHQ in jim pokazal, kako lahko šifrirno opremo, ki sta jo pri komunikaciji uporabljali argentinska vojska in diplomacija, obrnejo v svojo korist. 

Bart Jacobs je razkril še en odmeven politični dogodek, v katerega je bil Maximator vpleten ob falklandski vojni, in sicer umor iranskega premierja Šapourja Bahtiarja avgusta 1991 v Parizu. Nizozemski člani Maximatorja, agencija TIVC, so takrat med prvimi na svetu odkrili, da so bili za napad odgovorni agenti iranske islamske republike, ki je nato tudi prevzela oblast v državi.

Heker, kiberkriminal, hekerji
Novice Iran je bil prva tarča orožja, kot ga svet še ni videl

Kaj je imela pri operacijah Maximatorja švicarska družba CryptoAG?

Maximator je Veliki Britaniji pri lomljenju argentinske tajne komunikacije lahko pomagal zato, ker so v zavezništvu dobro poznali opremo, ki so jo za šifriranje uporabljali Argentinci.

Šlo je namreč za tehniko proizvajalca CryptoAG, podjetja iz Švice, ki je specializirane naprave za šifriranje zaupnih komunikacij v prejšnjem stoletju uradno prodajalo 62, neuradno pa kar 120 državam.

Družba CryptoAG je bila letos februarja predmet senzacionalnega razkritja, saj se je razvedelo, da je imela skrivna lastnika - ameriško obveščevalno agencijo CIA in nemško obveščevalno agencijo BND. 

CIA, Langley
Novice Bombastično vohunsko razkritje: Američani so vedeli vse

Prav obveščevalna agencija BND je bila kot predstavnica Nemčije ena od ustanovnih članic partnerstva Maximator.

Solastništvo družbe CryptoAG je BND in posredno Maximatorju zato omogočilo prestrezanje in dešifriranje komunikacij iz vseh držav, ki so za zaščito strogo zaupnih podatkov - vsaj tako so mislili - uporabljale švicarske stroje. 

Vohunski program, ki so ga ZDA izvajale prek švicarskega podjetja CryptoAG, je bil izjemno učinkovit. V 80. letih prejšnjega stoletja so na ta način pridobili okrog 40 odstotkov vseh prestreženih komunikacij svetovnih vlad. Nemški obveščevalci so bili od Crypto AG odvisni še bolj, pri njih se je številka gibala okrog 90 odstotkov. Na fotografiji sedež ameriške obveščevalne agencije CIA. | Foto: Reuters Vohunski program, ki so ga ZDA izvajale prek švicarskega podjetja CryptoAG, je bil izjemno učinkovit. V 80. letih prejšnjega stoletja so na ta način pridobili okrog 40 odstotkov vseh prestreženih komunikacij svetovnih vlad. Nemški obveščevalci so bili od Crypto AG odvisni še bolj, pri njih se je številka gibala okrog 90 odstotkov. Na fotografiji sedež ameriške obveščevalne agencije CIA. Foto: Reuters

Nemčija drugim članicam naveze Maximator dolgo ni razkrila razloga za tako dobro obveščenost in seznanjenost z načrtnimi šibkostmi naprav podjetja CryptoAG. Partnerstvo BND s CIO, kar zadeva lastništvo švicarske družbe, se je začelo krhati, ko so Američani želeli vohuniti za Turčijo, sicer zaveznico ZDA in članico zveze Nato. 

Preberite tudi:

Larry Tesler
Novice Umrl je človek, ki je milijonom ljudi prihranil ogromno časa
Sinot Aqua
Novice Preobrat v zgodbi o novi superjahti Billa Gatesa
Mornarica ZDA
Novice Vojska ZDA potrdila obstoj tajnega posnetka srečanja z NLP
Maksim Viktorovič Jakubets
Novice Audi s tablico LOPOV in kupi denarja: to je novi kralj kriminala
Carl Herold
Novice Priljubljeni računalničar je imel doma zelo temno skrivnost
Neretva
Novice Kritična točka tudi na hrvaški obali, bodo pripeljali poseben sistem?
Ne spreglejte