Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
19.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

SIM-kartica mobilne komunikacije digitalizacija turizem Indija

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 19.13

6 let, 6 mesecev

Majhen korak v digitalizaciji (indijskega) turizma

Indija vabi turiste z brezplačnimi SIM-karticami ...

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Indija | Foto Reuters

Foto: Reuters

… a le če so si za vstop v Indijo prek spleta priskrbeli e-vizum. Ta ugodnost ne velja za tiste s klasičnimi vizumi, ki jih izdajajo diplomatska predstavništva.

Obisk Indije je za marsikoga iz drugih delov sveta, zlasti ko prvič obišče to državo, lahko velik kulturni in logistični šok. Marsikaj v Indiji je namreč precej drugače kot pri nas, za obiskovalce pa je tudi potovalna logistika v Indiji lahko velik izziv.

Indijske oblasti se tega zavedajo, in ker je turizem pomemben (in še vedno ne dovolj izkoriščen) vir dohodkov, poskušajo tujim turistom olajšati vsaj nekatere korake med njihovim bivanjem v Indiji.

Najprej Delhi, potem še drugih 15 indijskih mednarodnih letališč

Za čim lažjo komunikacijo, vsaj ob prihodu, bodo vsi turisti, ki bodo v Indijo prileteli z vizumom, pridobljenim prek spleta (e-vizum), na letališču brezplačno prejeli že aktivirano SIM-kartico. Na tej bo naloženo nekaj dobroimetja za krajevne pogovore in zakupljenih 50 megabajtov mobilnega podatkovnega prenosa. Veljavnost SIM-kartice bo 30 dni, v tem času bo uporabnikom na voljo tudi 24-urna klicna linija za pomoč pri uporabi in turistično pomoč, razumeli pa naj bi kar 12 različnih jezikov.

SIM-kartice bo zagotavljal operater Bharat Sanchar Nigam Limited, ki je v državni lasti. Deliti so jih že začeli na letališču Indira Gandhi v Delhiju, postopoma pa bodo to ugodnost razširili še na 15 drugih mednarodnih letališč, kjer je v državo mogoče vstopiti z e-vizumom.

Obisk Indije je za marsikoga iz drugih delov sveta, zlasti ko je prvič v tej državi, lahko velik kulturni in logistični šok. Marsikaj v Indiji je namreč precej drugače kot pri nas. | Foto: Reuters Obisk Indije je za marsikoga iz drugih delov sveta, zlasti ko je prvič v tej državi, lahko velik kulturni in logistični šok. Marsikaj v Indiji je namreč precej drugače kot pri nas. Foto: Reuters

Z e-vizumom indijske oblasti že imajo vse potrebne podatke

Indijski minister za turizem in kulturo Maheš Šarma je pojasnil, da je, vsaj za zdaj, omenjena ugodnost na voljo le imetnikom e-vizumov, saj so v (spletnem) postopku indijske oblasti že pridobile vse potrebne podatke za aktivacijo podarjene SIM-kartice.

Šarma je, kot poročajo indijski časniki, idejo dobil, ko je obiskal Šrilanko kot turist in tam na podoben način prejel brezplačno SIM-kartico. Po njegovem mnenju je bilo za turiste precej neprijetno, da so po nakupu lokalne SIM-kartice ob prihodu v Indijo morali do zdaj čakati precej dolgo – najmanj več ur, neredko tudi več dni.

Indija, podobno kot Švica, Južnoafriška republika in še nekatere države, namreč zahteva registracijo uporabnikov predplačniške telefonije še pred začetkom uporabe. Pri njih to pomeni izpolnjevanje več obrazcev, kopiranje potnega lista, vizuma, navajanje stikov v Indiji in še in še.

E-vizum je pobuda, ki so jo indijske oblasti sprožile 27. novembra 2014, da bi olajšale administrativni postopek pridobivanja turističnega vizuma za obiske do 30 dni. | Foto: Reuters E-vizum je pobuda, ki so jo indijske oblasti sprožile 27. novembra 2014, da bi olajšale administrativni postopek pridobivanja turističnega vizuma za obiske do 30 dni. Foto: Reuters

E-sporočilo namesto vizumske nalepke

E-vizum je pobuda, ki so jo indijske oblasti sprožile 27. novembra 2014, da bi olajšale administrativni postopek pridobivanja turističnega vizuma za obiskovalce Indije (za takšna kratkotrajna bivanja bi lahko vizumsko obveznost tudi odpravili, a to je že druga zgodba). E-vizum ponujajo državljanom 161 držav, med njimi tudi državljanom Slovenije, a le za enkratni vstop in bivanje, ki ne sme presegati 30 dni in ga ni mogoče podaljšati. V koledarskem letu ima lahko posameznik največ dva indijska e-vizuma.

Elektronski vizum nadomešča vizumsko nalepko v potnem listu, natisnjeno potrditveno pismo, ki ga indijske oblasti pošljejo po elektronski pošti, pa je treba predložiti skupaj s potnim listom na indijski imigracijski kontroli.

Podobne e-vizume ima med drugim tudi Avstralija, kjer pa stroškov za njegovo pridobivanje ni. Velja eno leto za več vstopov (posamezno bivanje ne sme presegati treh mesecev), prav tako pa ni nujno (čeprav je priporočeno) s seboj prinesti natisnjenega izvoda odobritve.

Strošek krijejo iz proračuna turistične promocije

Stroške razdeljenih SIM-kartic bodo krili iz denarja, predvidenega za turistično promocijo, so pojasnili predstavniki indijskih oblasti. Dodali so, da gre za sredstva, ki so že v celoti zagotovljena. Brezplačna SIM-kartica je del paketa dobrodošlice, ki ga turisti ob prihodu na indijsko letališče lahko prevzamejo na okenčku indijske državne turistične organizacije.

Ne spreglejte