SiolNET. Digisvet Novice
1,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Organi pregona in varuhi zasebnosti spet na nasprotnih bregovih

Imajo dostop do izpiskov klicev, zdaj želijo še dostop do spletne zgodovine

1,18

termometer

Predlagane spremembe ameriške zakonodaje bi ameriškim preiskovalcem omogočile dostop do zgodovine spletnega brskanja na enak način, kot zdaj lahko pridobijo vpogled v podatke o klicih.

Google, Facebook in Yahoo so ameriškemu kongresu že poslali pismo, kjer napovedujejo nasprotovanje kakršnikoli spremembi zakona o nadzoru, ki bi preiskovalcem dal nove možnosti za dostop do osebnih podatkov o rabi interneta. Poleg podatkov o obiskanih spletnih straneh se nesoglasje med Washingtonom in Silicijevo dolino nanaša še na nekatere podatke o lokaciji uporabnikov in njihovi elektronski pošti.

Stališče podpornikov sprememb zakona je, da so podatki o obiskanih spletnih straneh enakovredni podatkom o telefonskih klicih, zato bi morali biti preiskovalcem dostopni pod enakimi pogoji. Toda nasprotniki, predvsem iz vrst ameriških visokotehnoloških podjetij, so prepričani, da bi takšna sprememba, kot so zapisali v svojem pismu ameriškemu kongresu, "dramatično razširila zmožnost ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI, da brez sodnega naloga pridobiva občutljive informacije o uporabnikovih dejanjih na internetu".

Nezadovoljstvo na obeh straneh

Ameriški preiskovalci lahko od komunikacijskih in računalniških podjetij razmeroma hitro pridobijo nekatere podatke na podlagi nacionalnih varnostnih pisem, kontroverznih listin, ki ne zahtevajo sodnega naloga in jih pogosto spremlja tudi klavzula o zaupnosti, pravzaprav nerazkrivanju njihovega obstoja. Po eni strani se tehnološka podjetja pritožujejo, da FBI vedno pogosteje uporablja to bližnjico, preiskovalci pa tarnajo, da podjetja vedno manj sodelujejo pri njihovih preiskavah za preprečevanje terorizma.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin