Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
1. 10. 2015,
12.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

intelektualna lastnina sodišče Google Microsoft

Četrtek, 1. 10. 2015, 12.04

8 let

Google in Microsoft (začasno) zakopala pravniško bojno sekiro

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Namesto dozdajšnjih 18 sodnih sporov glede tehnologij v mobilnih napravah in brezžičnih povezav sta Microsoft in Google v skupni izjavi napovedala sodelovanje v "nekaterih patentnih zadevah".

Podrobnosti o sodnih sporih, v katerih sta Microsoft in Google različnega mnenja o tem, kdo je lastnik intelektualnih pravic nekaterih komunikacijskih tehnologij, so javnosti uradno ostale skrite, prav tako tudi podrobnosti dogovora o sodelovanju, ki so mu namenili le nekaj besed opisa.

Boj glede intelektualnih pravic, predvsem glede programske opreme v komunikacijah in zagotovo ne le med tema dvema velikanoma, se je zaostril zlasti v zadnjih letih, ko so tehnološka podjetja prepoznala možnosti (in potrebo) boljšega finančnega izkoriščanja intelektualnega kapitala, predvsem svojih patentov. Medtem ko so sprva nesoglasja skoraj brez izjeme vodila na sodišča, se zdaj podjetja skušajo sama dogovoriti za licenciranje in s tem izogniti ne le visokim stroškom pravdanja, temveč tudi časovnim zamudam, ki ob tem nastajajo. Boj za vrednotenje (in monetizacijo) patentov Dogovor med Googlom in Microsoftom tako prekinja 18 sodnih sporov med njima, vključno s tistimi, ki se nanašajo na Motorola Mobility, ki je leta 2011 pristal v Googlovih rokah. S tem nakupom je Google od Motorole med drugim pridobil veliko patentov s področja mobilnih komunikacij, a ko je leta 2014 Motorola Mobility prešel v roke kitajske družbe Lenovo (za slabo četrtino nakupne cene), je Google obdržal večino patentov, ki jih je pridobil z nakupom tri leta pred tem. Razlika v ceni gotovo namiguje na vrednost patentov, ki jih je Google obdržal.

V enem od sporov je Microsoft tožil Google zaradi patenta, ki omogoča prenos daljših besedilnih sporočil prek kratkih sporočil (SMS), in sicer tako, da je besedilo, razdeljeno na dele z do 160 znaki, kolikor premore SMS, poslano v več sporočilih in potem pri prejemniku združeno. Veliko vroče krvi je bilo tudi okrog Microsoftovih navedb, da v primeru igralnega sistema Xbox Motorola ni pravično izpolnila svoje dolžnosti poštenega licenciranja svojih patentov stiskanja videa in brezžičnih komunikacij – tej pritožbi je sodišče ugodilo.

Dogovor še ne pomeni, da so s tem izključena morebitna nesoglasja med Microsoftom in Googlom v prihodnosti, so povedali predstavniki Microsofta za medijsko hišo Reuters. Nekako tako, kot sta Samsung in Apple lani sklenila premirje, a s tem tudi ta dva velikana še nista odpravila vseh razlik v svojih pogledih.

Ne spreglejte