Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 4. 2011,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Google sončna elektrarna

Sreda, 13. 4. 2011, 9.25

8 let

Google gradi največjo sončno-termalno elektrarno na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Spletni velikan Google v puščavi Mojave načrtuje izgradnjo največje sončno-termalne elektrarne ne svetu.

Google je vložil 168 milijonov dolarjev v projekt Invanpah, v okviru katerega bodo v kalifornijski puščavi Mojave postavili sistem, ki bo s soncem, visokim stolpom, napolnjenim z vodo, proizvajal električno energijo. Projekt naj bi končali do leta 2013.

Sončno elektrarno bo gradil skupaj s podjetjem BrightSource Energy, ki je že bilo dejavno pri drugih projektih s sončnimi elektrarnami. Ta elektrarna bo sredi puščave Mojave v Kaliforniji. Konec gradnje načrtujejo leta 2013.

"Največji tovrsten projekt na svetu" "Navdušeni smo, da začenjamo našo največjo naložbo v čisto energijo do zdaj. Z njo pomagamo oblikovati prvo komercialno napravo za morebitno transformativno sončno energijo in zagotoviti čisto energijo. Ivanpah bo največji projekt stolpa sončne energije na svetu," je v izjavi za javnost povedal Rick Needham iz Googla." Google se namreč od lani ukvarja tudi s tehnologijo za proizvodnjo čiste energije, zato je povečal naložbe v tehnologije, prijazne do okolja. Zgradila jih bo družba BrightSource Energy, ki že ima izkušnje z gradnjami velikih sončnih elektrarn, vendar bo ta v puščavi Mojave eden od njenih največjih energetskih projektov.

Kako deluje sončno-termalna elektrarna? Objekt bo uporabljal termalno-sončno energijo, ki se razlikuje od pridobivanja električne energije s sončnimi elektrarnami. Na tisoče odsevnih ogledal (heliostatov) bo usmerjalo sončne žarke v 140-metrske stolpe in s toploto sonca ogrevalo vodo, ki bo poganjala parno turbino. Stolpi so učinkoviti prav zaradi velike količine energije, ki jo lahko sprejmejo. Paro bodo poleg tega nato spreminjali nazaj v vodo, s čimer bodo v primerjavi s podobnimi napravami zmanjšali porabo vode za 95 odstotkov.

Največja učinkovitost v puščavah Koncentrirana sončna energija je poceni in učinkovita pot za proizvajanje zelene električne energije iz energije sonca. Še posebej učinkovita je v puščavah, kjer sonce dovolj močno in zanesljivo, puščava Mojave pa velja za enega od najbolj vročih krajev na Zemlji. Predvidena sončno-termalna elektrarna bo z izrabo 0,7 odstotka površine puščave Mojave pridobivala dovolj zelene električne energije za 400 tisoč ameriških domov.

Nekaj "stranskih učinkov" Darren Sandquist, profesor na kalifornijski državni univerzi, je povedal, da imajo tako imenovane sončne kmetije lahko nekaj škodljivih učinkov na krhek puščavski ekosistem. Izguba nekaterih pomembnih rastlin v puščavi Mojave namreč lahko sproži ogromne prašne nevihte, toda profesor meni, da je vse to nujen del prizadevanj, da postanemo manj odvisni ob nafte in bolj od sončne in vetrne energije. Prav tako bo sistem ogrozil habitat 140 ogroženih puščavskih želv, zato načrtov ne odobravajo nekateri naravovarstveniki.

Ne spreglejte