SiolNET. Digisvet Novice
6,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova razkritja o grehih mladega podjetnika, ki je umrl sumljive smrti

6,13

termometer

Kontroverzna propadla borza s kriptovalutami QuadrigaCX, katere ustanovitelj je umrl v nenavadnih okoliščinah in s sabo v grob odnesel milijone evrov v kriptovalutah, je delovala kot Ponzijeva shema. Odvetniki oškodovanih strank borze so od kanadskih oblasti sicer zahtevali izkop Cottenovega trupla – mnogi namreč ne verjamejo, da je v grobu res on, temveč da je na begu z ukradenim denarjem. 

Gerald Cotten, ustanovitelj nekdaj največje kanadske borze s kriptovalutami QuadrigaCX, je strankam, ki so na njegovi borzi kupovale bitcoin ali druge kriptovalute, za pravi denar ali prave kriptovalute prodajal zrak.

Ko so si stranke želele izplačati svoje premoženje, jim je nakazal denar ali kriptovalute od vplačil drugih strank. S tem je ustvaril Ponzijevo shemo, v najnovejšem poročilu ugotavlja komisija za trg vrednostnih papirjev v kanadski provinci Ontario. 

w Digisvet Denar so vzeli tisočem Slovencev in izginili. Zdaj prihajajo po še.

Piramidna shema se je sesula s smrtjo njenega ustanovitelja

Novica o propadu borze QuadrigaCX se je razširila februarja 2019, ko so njeni uporabniki ugotovili, da ne morejo do svojih sredstev. Takrat se je tudi razvedelo, da je Gerald Cotten dva meseca prej umrl v Indiji zaradi poslabšanja Crohnove bolezni.

Tridesetletni Gerald Cotten (desno), ki je bolehal za Crohnovo boleznijo, je pred enim letom odpotoval v Indijo na domnevno humanitarno misijo, financiral naj bi iskanje domov za dvanajst tamkajšnjih sirot. 9. decembra je zaradi nenadnega poslabšanja zdravja doživel več srčnih napadov in umrl. Tridesetletni Gerald Cotten (desno), ki je bolehal za Crohnovo boleznijo, je pred enim letom odpotoval v Indijo na domnevno humanitarno misijo, financiral naj bi iskanje domov za dvanajst tamkajšnjih sirot. 9. decembra je zaradi nenadnega poslabšanja zdravja doživel več srčnih napadov in umrl.

Takrat je veljalo, da je Gerald Cotten s sabo v grob odnesel edini zasebni ključ za dostop do kriptovalut, ki je bil nujno potreben za poplačilo strank QuadrigeCX. A v poznejših mesecih so začele v javnost kapljati informacije o resničnem modusu operandi borze. Tragedija se je spremenila v kriminalko.

Policija, gozd Digisvet V gozdu našli mrtvega serijskega podjetnika: so ga pokopali bitcoini?

Preiskava je pokazala, da domnevno izgubljenih kriptovalut ni več tam, kjer bi morale biti

V poslovanje QuadrigeCX so se po nalogu sodišča februarja lani poglobili pri revizorski hiši Ernst & Young in naleteli na presenetljivo odkritje, ki je bilo pozneje tudi razlog za sprožitev postopka za bankrot borze QuadrigaCX.

Njihova preiskava transakcij kriptovalut, zabeleženih v verigah podatkovnih blokov, je namreč pokazala, da je Gerald Cotten hladne denarnice izpraznil že osem mesecev pred smrtjo, aprila 2018, in njihovo vsebino prenesel v svoje osebne denarnice na kriptoborzah v tujini, nato pa izpraznil tudi nekaj teh. 

V času propada borze QuadrigaCX je bilo pogrešanih okrog 190 milijonov evrov v kriptovalutah. Oškodovani vlagatelji so do zdaj nazaj dobili približno četrtino, preostanek pa je izgubil oziroma kako drugače zapravil Cotten.  V času propada borze QuadrigaCX je bilo pogrešanih okrog 190 milijonov evrov v kriptovalutah. Oškodovani vlagatelji so do zdaj nazaj dobili približno četrtino, preostanek pa je izgubil oziroma kako drugače zapravil Cotten.  Foto: Getty Images

Borza QuadrigaCX je sicer delovala drugače od tako rekoč vseh drugih podobnih ustanov. Ker niso imeli bančnega računa, so izplačila denarja potekala v živo v zakotnem poslopju v severnem delu kanadskega mesta Montreal. Pogosto tam ni bilo nikogar, ki bi izplačal prihajajoče stranke.

QuadrigaCX tudi ni imela konvencionalnega računovodstva ali celo pravih poslovnih prostorov. Nad delovanjem borze je v polnosti bdel Cotten, upravljal jo je kar prek svojega šifriranega računalnika, ki ga je imel vedno pri sebi. 

Bogastvo. Luksuz. Digisvet Podjetju s Sejšelov zelo diši slovenski denar: kaj in kdo je v ozadju?

Je sploh res mrtev?

Ni malo takih, ki menijo, da je Gerald Cotten zrežiral mojstrski t. i. exit scam, kar pomeni, da je vzel denar in pobegnil neznano kam, ob tem pa uprizoril lastno smrt.

Cotten je že v najstniških letih postal eden od glavnih akterjev v več različnih piramidnih shemah, ki so vlagateljem obljubljale konstantne visoke donose na njihov prvotni vložek. Cotten je že v najstniških letih postal eden od glavnih akterjev v več različnih piramidnih shemah, ki so vlagateljem obljubljale konstantne visoke donose na njihov prvotni vložek. Foto: Gerry Cotten Memorial / Facebook

Pravniki, ki zastopajo več deset tisoč oškodovanih uporabnikov QuadrigeCX, od kanadskih oblasti zahtevajo izkop njegovega trupla in ponovno obdukcijo. Želijo namreč preveriti, ali je človek v grobu res Cotten, saj so bile okoliščine njegove smrti namreč najmanj nenavadne, če ne že kar odkrito sumljive. 

Ena od njih je dejstvo, da je Cotten svojo oporoko napisal le dvanajst dni pred smrtjo. Večino premoženja je zapustil dekletu Jennifer Robertson in svojima čivavama. 

Preberite tudi:

Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov Digisvet Pravljic je konec: razkrita resnica o kriminalnem imperiju "kriptokraljice"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin