Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
1. 2. 2021,
22.00

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

5

Natisni članek

Siol plus delnice Wall Street GameStop

Ponedeljek, 1. 2. 2021, 22.00

2 leti, 10 mesecev

To je do zdaj neznani genij iz kleti, ki je nočna mora Wall Streeta

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

5

Wall Street Bets / Keith Gill / deepfuckingvalue | Vlagatelji iz skupnosti wallstreetbets na spletnem forumu Reddit se, kar zadeva dolgotrajno držanje pozicij v določenih delnicah in kljubovanje močni želji po prodaji, radi šalijo in obenem tudi malo hvalijo, da imajo "diamantne" roke, saj je njihov prijem tako trden, da delnic ne izpustijo iz dlani. Keith Gill ima morda najbolj diamantne roke med vsemi: čeprav bi se lahko že zdavnaj umaknil in začel živeti kot multimilijonar, še vedno ni prodal večine svojih delnic, katerih vrednost je v zadnjem letu in pol povečal za več stokrat. | Foto YouTube / Posnetek zaslona

Vlagatelji iz skupnosti wallstreetbets na spletnem forumu Reddit se, kar zadeva dolgotrajno držanje pozicij v določenih delnicah in kljubovanje močni želji po prodaji, radi šalijo in obenem tudi malo hvalijo, da imajo "diamantne" roke, saj je njihov prijem tako trden, da delnic ne izpustijo iz dlani. Keith Gill ima morda najbolj diamantne roke med vsemi: čeprav bi se lahko že zdavnaj umaknil in začel živeti kot multimilijonar, še vedno ni prodal večine svojih delnic, katerih vrednost je v zadnjem letu in pol povečal za več stokrat.

Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Američan Keith Gill je v zgornjih nadstropjih svoje najete hiše mož, oče in ljubitelj teka. Ko odide v klet, pa se prelevi v vlagatelja, ki mu danes ploska ves svet.

34-letni Keith Gill je najverjetneje nehote postal obraz dogodka, ki se bo v prihodnosti zagotovo znašel na seznamu najpomembnejših v letu 2021, če ne kar v celotnem desetletju.

To je borzna vojna, v kateri so se na nasprotnih bregovih znašli orjaki z Wall Streeta in številni mali vlagatelji z vsega sveta, ki so želeli izkoristiti zelo redko priložnost, da na videz nedotakljivim upravljavcem milijardnega kapitala podkurijo in obenem še dobro zaslužijo.

Wall Street
Novice Neverjetna drama na Wall Streetu: milijarderjem se tresejo hlače

GameStop je leta 1984 ustanovljena ameriška veriga trgovin z videoigrami, igralnimi konzolami in pripomočki ter tako rekoč vsem drugim blagom, povezanim z videoigrami. GameStop ima po vsem svetu več kot 5.500 poslovalnic. Ker se je prodaja videoiger v zadnjih letih večinoma preselila na splet, je GameStop doživel velik padec prodaje. Leto 2019 je končal z izgubo v višini skoraj pol milijarde ameriških dolarjev. GameStop je leta 2019 sicer začel reorganizacijo poslovanja z osredotočenostjo na prodor na sceno tekmovalnega igranja videoiger, panoge, ki je v zadnjih letih eksplodirala. Gre za taktiko, ki bo po mnenju analitikov prinesla rezultate. Podjetju, ki se dolga leta bori z izgubo, dobiček napovedujejo že za leto 2022. | Foto: Reuters GameStop je leta 1984 ustanovljena ameriška veriga trgovin z videoigrami, igralnimi konzolami in pripomočki ter tako rekoč vsem drugim blagom, povezanim z videoigrami. GameStop ima po vsem svetu več kot 5.500 poslovalnic. Ker se je prodaja videoiger v zadnjih letih večinoma preselila na splet, je GameStop doživel velik padec prodaje. Leto 2019 je končal z izgubo v višini skoraj pol milijarde ameriških dolarjev. GameStop je leta 2019 sicer začel reorganizacijo poslovanja z osredotočenostjo na prodor na sceno tekmovalnega igranja videoiger, panoge, ki je v zadnjih letih eksplodirala. Gre za taktiko, ki bo po mnenju analitikov prinesla rezultate. Podjetju, ki se dolga leta bori z izgubo, dobiček napovedujejo že za leto 2022. Foto: Reuters
Do zdaj nepredstavljiv obračun je povzročila delnica ameriške verige trgovin z videoigrami GameStop. Velikani z Wall Streeta, tako imenovani hedge skladi, so stavili proti podjetju in na borzi zavzeli pozicije, s katerimi bi ogromno zaslužili, če bi delnica še naprej padala. Delnice GameStopa so si namreč izposodili in jih prodali, nato pa čakali na padec cene, da bi jih lahko kupili znova in jih vrnili.

Mali vlagatelji, ki so se sprva ohlapno organizirali na spletnem forumu Reddit, natančneje v skupini wallstreetbets, kasneje pa se je glas o njihovem "projektu" razširil po vsem spletu, pa so začeli delnice GameStopa množično kupovati. S tem so hedge sklade spravili v neprijeten položaj: cena delnice GameStopa je naraščala, hedge skladi pa so morali oziroma še vedno morajo delnice odkupovati nazaj. Višje cene so jim prizadejale visoke izgube. 

V ponedeljek je predvsem v dominantnih medijih stekla množična kampanja, ki namiguje na to, da so člani skupnosti wallstreetbets opustili delnico GameStopa in se preusmerili v nakupovanje investicijskega srebra, ki je v zadnjih nekaj dneh res pridobil precej vrednosti. En sam pogled na naslovno stran skupine wallstreetbets razkriva, da to ne drži in da se člani skupnosti aktivno distancirajo od nakupovanja srebra oziroma delnic z rudarjenjem srebra povezanih podjetij. Mnogi menijo, da gre za poskus manipulacije hedge sklada Citadel, ki ima vpliv na številne ameriške medije, obenem pa tudi odprte pozicije v srebru.  | Foto: Unsplash V ponedeljek je predvsem v dominantnih medijih stekla množična kampanja, ki namiguje na to, da so člani skupnosti wallstreetbets opustili delnico GameStopa in se preusmerili v nakupovanje investicijskega srebra, ki je v zadnjih nekaj dneh res pridobil precej vrednosti. En sam pogled na naslovno stran skupine wallstreetbets razkriva, da to ne drži in da se člani skupnosti aktivno distancirajo od nakupovanja srebra oziroma delnic z rudarjenjem srebra povezanih podjetij. Mnogi menijo, da gre za poskus manipulacije hedge sklada Citadel, ki ima vpliv na številne ameriške medije, obenem pa tudi odprte pozicije v srebru. Foto: Unsplash

Kakšno vlogo ima pri vsem tem Keith Gill? 

Ko je Gill poleti 2019 prvič kupil delnice GameStopa, je bil eden redkih, ki so verjeli, da se lahko ta kultni biser (ameriške) milenijske kulture še vrne na pota stare slave. GameStopu so prodaja in z njo prihodki padali celo desetletje, napovedovali so zaprtje več sto od 5.500 trgovin, ki jih imajo po vsem svetu.

Nezavidljiv položaj GameStopa, tako ga je videl velik del javnosti, se je odražal v ceni delnice, ki je takrat znašala približno pet ameriških dolarjev, dvanajstkrat manj kot novembra 2007, ko je bil GameStop na vrhuncu moči. 

Hedge skladi z Wall Streeta, ki so delnice GameStopa prodali na kratko, kar pomeni, da so si jih izposodili, jih prodali po trenutni ceni in upali, da bo cena v prihodnosti padla, da jih bodo lahko kupili in vrnili posredniku, so do zdaj izgubili že več milijard dolarjev. Nekaterim celo grozi bankrot, zato se za reševanje svojega položaja zatekajo tudi k metodam, ki morda niso nujno zakonite.  | Foto: Reuters Hedge skladi z Wall Streeta, ki so delnice GameStopa prodali na kratko, kar pomeni, da so si jih izposodili, jih prodali po trenutni ceni in upali, da bo cena v prihodnosti padla, da jih bodo lahko kupili in vrnili posredniku, so do zdaj izgubili že več milijard dolarjev. Nekaterim celo grozi bankrot, zato se za reševanje svojega položaja zatekajo tudi k metodam, ki morda niso nujno zakonite. Foto: Reuters

Toda Gill je videl nekaj več - videl je tako imenovano "globoko vrednost" oziroma "jeb... globoko vrednost". Njegov vzdevek na spletnem forumu Reddit, natančneje v skupnosti wallstreetbets, je namreč točno to: "jeb... globoka vrednost" ali DeepFuckingValue

GameStop je takrat namreč ravno izbiral novo vodstvo, obetala pa se je tudi preobrazba poslovanja - veriga bi manj stavila na fizično prodajo in več na spletno. Prodrla bi tudi v svet ešporta, tekmovalnega igranja videoiger. Gill je videl potencial.

Septembra 2019 je v skupnost wallstreetbets objavil prvo od svojih tako imenovanih YOLO-poročil. YOLO je kratica za prepoznaven rek You Only Live Once ali živiš samo enkrat. Pokazal je, koliko je stavil na delnico GameStopa - 53.566 ameriških dolarjev oziroma okrog 44 tisoč evrov.

Gill je delnice kupil prek tako imenovanih opcij za nakupe, kar pomeni, da je zanje odštel še precej manj kot pet dolarjev, kolikor je bila takrat njihova tržna cena. Najnižja cena je znašala samo 30 dolarskih centov. Tisti mesec je ustvaril že precej dobička, saj je svojo prvotno naložbo več kot podvojil.

Damian Merlak
Novice Peti najbogatejši Slovenec: To, kar se dogaja, je kriminal

Človek z diamantnimi rokami

Previjmo čas naprej za slabo leto in pol, natančneje do 27. januarja letos. Gill je na Redditu objavil najnovejše YOLO-poročilo. Iz njega je bilo razvidno, da je v delnice podjetja GameStop do takrat vložil že okrog 750 tisoč ameriških dolarjev. Toda v oči je še bolj bodel znesek, v katerega se je napihnila njegova naložba - vredna je bila neverjetnih 48 milijonov ameriških dolarjev.

DFV | Foto: Reddit Foto: Reddit

Člani skupnosti wallstreetbets Gilla častijo skoraj po božje. Čeprav bi lahko zaživel kot multimilijonar, večine svojih delnic GameStopa namreč še vedno ni prodal.

Po 1. februarju, ko je delnica GME prejela silovit udarec, saj je njena cena med dnevnim trgovanjem na newyorški borzi padla za več kot 30 odstotkov, približno dve tretjini njegovega premoženja še vedno predstavlja naložba v GameStop, le tretjino pa gotovina. 

Gill je zaradi tega postal ikona skupnosti wallstreetbets in njen nesojeni piarovec.

Tamkajšnjega mota "diamantne roke", kar pomeni, da se člani skupnosti delnic GameStopa še naprej oklepajo kljub številnim napadom Wall Streeta in medijev ter čeprav bi nekateri ob prodaji delnic že postali milijonarji, namreč nihče ne uteleša bolje od njega.

Vrednost Gillovega premoženja se na račun GameStopove volatilnosti iz dneva v dan dobesedno spreminja tudi za deset milijonov dolarjev, a deepfuckingvalue ali DFV, kot mu ljubkovalno, a z mero strahospoštovanja pravijo na Redditu, ostaja neomajen. Zaradi tega se marsikateri priložnostni vlagatelj, ki je v GameStop vstopil pri višjih cenah, zgleduje po njem: "Dokler ne proda, tudi jaz ne bom prodal."

Identiteta genialnega vlagatelja je bila dolgo neznana

Wall Street Bets / Keith Gill / deepfuckingvalue | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Skrivnostni vlagatelj z Reddita je javnosti postal znan šele v zadnjih dneh, ko ga je britanski medij Daily Mail kot prvi povezal z njegovim drugim internetnim alter egom. To je RoaringKitty ali Rjoveča mucka, kanal na spletni strani YouTube, kjer Keith Gill objavlja svoje analize borznih trgov in napoveduje morebitne premike cen delnic. Snema jih v kleti svoje najete hiše. 

Ko je bila vzpostavljena povezava med uporabnikom Reddita deepfuckingvalue in youtuberjem RoaringKitty, ni trajalo dolgo, da je Keith Gill postal javna osebnost. 

Njegov profil je pretekli konec tedna objavil ameriški poslovni medij The Wall Street Journal. Reddit in z njim, ker je bila norija z delnico GameStopa takrat na vrhuncu, širša spletna javnost sta končno izvedela, kdo je superuspešni vlagatelj: 34-letni poročen moški in oče iz ameriške zvezne države Massachusetts, po poklicu finančni analitik, ki je bil v preteklosti lokalni tekaški zvezdnik.

Čeprav je s skoraj neverjetno stavo na GameStop zaslužil milijone, Gill pravi, da bi rad še naprej snemal kletne videoposnetke za svoj kanal RoaringKitty na YouTubu, si bo pa najverjetneje kupil lastno hišo. Dejal je tudi, da ima končno dovolj denarja, da zgradi pokrit atletski stadion ali vsaj tekaško stezo. 

Ne spreglejte