Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sobota,
11. 11. 2017,
15.51

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Umetna inteligenca pametni telefoni mobilne naprave varovanje zasebnosti Huawei

Sobota, 11. 11. 2017, 15.51

2 meseca, 2 tedna

Priložnosti in izzivi umetne inteligence na mobilnih napravah

Filmska industrija umetni inteligenci ne dela nobene usluge

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Umetna inteligenca, dr. Shang-Ling Jui, Christophe Coutelle | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Strahovi, povezani z umetno inteligenco, izvirajo predvsem iz njenega nepoznavanja, zatrjujejo strokovnjaki, ki jo skušajo izkoristiti tudi pri evoluciji pametnih telefonov v inteligentne naprave.

"Umetna inteligenca nima namena, da bi prevzela svet in mu vladala. Konec koncev umetna inteligenca ni nič drugega kot skupek matematičnih algoritmov," je povedal evropski direktor raziskav s področja mobilnih komunikacij pri analitsko-svetovalni družbi IDC Francisco Jeronimo.

Čas za resnično ustvarjalna opravila

A nam prav ta skupek algoritmov ob ustrezni računalniški podpori in dolgotrajnem učenju oziroma treniranju računalnika omogoča, da lahko računalnikom in mobilnim napravam, ki postajajo naši glavni računalniki, prepustimo tista dela, ki jih bodo opravili bolje in hitreje od nas. "Ali si lahko predstavljate, koliko koristnega časa bomo s tem pridobili za opravljanje zares ustvarjalnih opravil, pri katerih smo ljudje najboljši?" je optimističen Jeronimo.

Že danes se po vsem svetu proda skoraj šestkrat več pametnih telefonov kot osebnih računalnikov, kar je več kot zgovoren dokaz, da se bo vloga mobilnih naprav v našem vsakdanjiku le še krepila.

Smo pravzaprav šele na začetku

Umetna inteligenca počasi že prihaja tudi v pametne telefone, ki bodo - tako nam napovedujejo razvijalci iz sveta proizvajalcev pametnih telefonov - resnično postali naši inteligentni pomočniki. To seveda zahteva tudi ustrezno procesorsko zmogljivost in funkcionalnost.

Na letošnjem sejmu IFA so tako predstavili Kirin 970, prvi procesor z nevralno procesno enoto (NPU), ki predstavlja temelj za mobilno platformo umetne inteligence. Umetna inteligenca v njem med drugim preprečuje fragmentacijo in njene negativne učinke, ki se najbolj kažejo z upočasnjevanjem mobilne naprave po več mesecih uporabe.

Predvidoma še ta mesec bodo tudi v Sloveniji začeli prodajati prvi pametni telefon s tem procesorjem. Umetna inteligenca na njem obvlada nekaj zanimivih izboljšav, a glede na to, kar razvijalci napovedujejo, je jasno, da je mobilna umetna inteligenca res šele v povojih.

Kdor išče, ta (za zdaj še ne) najde

Kako bi zdaj v množici podatkov, ki jih imate na mobilnem telefonu, ali ste jih shranili v oblaku po tem, ko ste jih posneli z mobilnim telefonom, poiskali vse tiste, na katerih je bila plaža? Ali sončno vreme? Ali vlak? Ali kaj drugega? Poiskali vse fotografije, na katerih je neka konkretna oseba?

Če niste vseh fotografij pred shranjevanjem indeksirali in kategorizirali (kar najbrž niste), postane takšna naloga prava nočna mora. A prav to je ena od nalog, za katero umetna inteligenca obljublja hitro in delujočo rešitev.

Najhitrejši napredek mobilne umetne inteligence bo pri računalniškem vidu

"Največji napredek, ki ga od umetne inteligence na mobilnih napravah pričakujemo v enem letu, bo gotovo na področju računalniškega vida, predvsem pri obravnavi slike in videa," je prepričan glavni arhitekt umetne inteligence v poslovni enoti programske opreme za naprave v družbi Huawei Shang Ling Jui.

Strokovnjak s področja podatkovne analitike in umetne inteligence z 28 leti izkušenj in akademskega usposabljanja v Nemčiji, ZDA in na Kitajskem napoveduje, da bodo že čez eno leto aplikacije bolj zrele in zanesljivejše ter z več možnostmi.

Naprave nam bodo še bolj prisluhnile

Kaj konkretno, smo ga vprašali na Finskem med ogledom enega od tamkajšnjih razvojnih laboratorijev njegovega delodajalca. "Danes že na fotoaparatu vidimo, da ta prepozna mačko, psa, rožico, portret, nočno sliko, a še vedno imamo omejeno število modelov. Čez eno leto bo teh modelov več, to klasifikacijo bomo lahko uporabili tudi za učinkovitejše arhiviranje, iskanje, organiziranje fotografij in s tem tudi našega spomina in življenja."

Velik izziv, kjer bo potrebno še veliko postoriti, a bo prav tako že čez eno leto po Juijevi oceni viden napredek, je razumevanje govora, kar nam bo omogočilo, da z inteligentnimi napravami komuniciramo tako, kot ljudje komuniciramo med seboj. "Naprave bodo bolje razumele naravni jezik in strukturo jezika. Že zdaj razumejo nekaj, a bodo že čez eno leto bolj zanesljive."

Pri implementaciji veliko pomena varovanju zasebnosti

Eden od največjih pomislekov, ki se jih v javnosti sliši o umetni inteligenci, je, da se ta lahko izmuzne nadzoru ali izkorišča v vojaške ali druge agresivne namene. Kako torej preprečiti, da umetna inteligenca ne bi postala preveč samosvoja?

"S tehničnega vidika lahko zagotovim, da mi namenjamo veliko sredstev in prizadevanj varnosti umetne inteligence in zaupanju vrednim tehnologijam," pojasnjuje Jui. "Mi integriramo takšne tehnologije v naprave in smo ob tem popolnoma skladni z vsemi zahtevami Evropske unije, predvsem glede varovanja zasebnosti. V našem poslu, to so raziskave in implementacije, delamo najbolje, kar znamo."

V Evropi ne moreš biti uspešen, če varnosti podatkov ne jemlješ zelo zelo resno

Na pomisleke o tem, da bi z aplikacijami mobilne umetne inteligence podatki z mobilnih naprav odtekali brez vednosti njihovih uporabnikov, Jui pomirja: "Ustrezna zgradba zagotavlja, da osebno občutljivi podatki nikoli ne zapuščajo naprave. Večplastna zgradba zagotavlja tudi več ravni varnosti in to vprašanje jemljemo in izvajamo resno. Če želimo biti uspešni v Evropi, moramo biti resni glede varovanja zasebnosti, ker je evropskim uporabnikom to zelo pomembno."

Za razvoj aplikacij z umetno inteligenco kmalu ne bo več treba biti vrhunski znanstvenik

"Velik premik se bo zgodil, ko bodo modeli umetne inteligence postali splošno dostopni razvijalcem aplikacij za mobilne naprave," je prepričan direktor poslovnega razvoja v enoti za programsko inženirstvo družbe Huawei Christophe Coutelle. "Takrat bodo lahko začeli tudi oni vključevati umetno inteligenco v svoje aplikacije, ki bodo tako lepše tekle in bolje komunicirale z uporabniki.

Kot enega od primerov Coutelle izpostavlja navigacijo v zaprtem prostoru, ki z zdajšnjimi tehnologijami ni izvedljiva. "Čez eno leto bodo razvijalci aplikacij imeli na voljo ustrezna orodja in jim za uporabo umetne inteligence ne bo več treba biti vrhunski znanstvenik."

Coutelle dodaja primer funkcije pametnih odzivov, to je, da bi glede na vsebino prejete e-pošte ali kratkega sporočila inteligentna naprava sama izbrala in poslala odgovor. "Tej funkciji smo se odpovedali, čeprav pri tem ni več obdelave in deljenja podatkov kot pri napovedovanju besed na virtualni tipkovnici. Ustavili smo nadaljnjo implementacijo ravno zaradi evropskih zahtev in pričakovanj glede varovanja zasebnosti."

Zakaj sploh nezaupanje?

Coutelle nezaupanje pripisuje nepopolnemu znanju in razumevanja ter zaradi mnogo nepravilnih podatkov in zgodb, ki krožijo. "Ko vidite vse te znanstvenofantastične filme, kjer umetna inteligenca postane pošast, izgubite stik z realnostjo in se začnete spraševati, ali je umetno inteligenco sploh mogoče nadzorovati. S tem filmska industrija umetni inteligenci ne dela prav nobene usluge," svari Coutelle.

Ob tem poudarja, da so njihova tehnološka prizadevanja namenjena prav temu, da bi zmogljivosti umetne inteligence potisnile v nove razsežnosti in tako uporabnikom pravzaprav zagotoviti čim več nadzora.

Izzivov ne manjka

Na poti do uveljavljanje učinkovitih in nezmotljivih aplikacij, ki izkoriščajo umetno inteligenco, so mnogi izzivi, težave in ovire. Že res, da bodo "veliki" jeziki, kot sta angleščina ali kitajščina, hitro dobili mnoge "razumevajoče" aplikacije, a kaj bo z majhnimi jeziki, kot je slovenščina? Kako združiti ukaz v enem jeziku z nekim imenom iz drugega jezika? Dovolj je računalniku prepustiti, da v angleščini prebere vaše ime in priimek in boste hitro vedeli, kje je ena od ovir.

Pomembno vprašanje je tudi, kako zagotoviti, da zmogljivosti umetne inteligence, ki jih praviloma izvajamo na ogromnih računalniških sistemih, stlačimo na majhne mobilne naprave.

Prava rešitev je uravnovešena rešitev

"To je velik izziv, a so tudi za to tehnologije vedno bolj zrele," odgovarja Jui. "Učenje opravimo na velikih sistemih in v oblaku z ogromnim številom parametrov. Stiskanje števila parametrov opravimo z naprednimi tehnologijami, tako od več sto milijonov parametrov zmanjšamo na več deset tisoč parametrov."

"Ključno je najti ravnotežje med manjšanjem velikosti parametrov in ohranjanjem zadovoljive natančnosti," meni Jui. "To lahko naredimo zahvaljujoč napredni arhitekturi novega čipa z nevronsko procesno enoto, a ne smemo pozabiti na omejevalne dejavnike, kot so poraba energije, segrevanje … To so kar zahtevne naloge, zgolj učenje je šele začetek, ki mu sledijo mnoga inženirska prizadevanja za razvoj ustrezne do uporabnika prijazne in zadovoljive uporabniške izkušnje."

"Največji napredek, ki ga od umetne inteligence na mobilnih napravah pričakujemo v enem letu, bo gotovo na področju računalniškega vida, predvsem pri obravnavi slike in videa," je prepričan glavni arhitekt umetne inteligence v poslovni enoti programske opreme za naprave v družbi Huawei Shang Ling Jui. | Foto: Srdjan Cvjetović "Največji napredek, ki ga od umetne inteligence na mobilnih napravah pričakujemo v enem letu, bo gotovo na področju računalniškega vida, predvsem pri obravnavi slike in videa," je prepričan glavni arhitekt umetne inteligence v poslovni enoti programske opreme za naprave v družbi Huawei Shang Ling Jui. Foto: Srdjan Cvjetović

Poudariti prednosti

Strahovi pred umetno inteligenco, ki jih zabavna industrija neredko podpihuje, so velik trn v peti razvijalcem in znanstvenikom. "Javnost bi morala vedeti, kakšne so obstoječe in potencialne prednosti umetne inteligence, pojasniti jim, kako se to odraža na prednosti pri vsakodnevni uporabi mobilnih naprav, boljši uporabniški izkušnji," svetuje Coutelle.

Primerov po njegovem že zdaj ne manjka, od preprostejšega fotografiranja in iskanja fotografij do boljših prevodov med jeziki, daljše trajnosti akumulatorja mobilne naprave, zanesljivejšega delovanja uporabniškega vmesnika tudi po 18 mesecih uporabe. "Kar Hollywood lahko uniči z enim znanstvenofantastičnim filmom, lahko tehnični mediji popravite z odkrito in polno komunikacijo."

Ali bomo deležni poplave govornih asistentov?

Kaj natančno lahko pričakujemo iz Huaweievih laboratorijev za umetno inteligenco, nam ne morejo razkriti iz poslovnih razlogov. Povedali so nam sicer, da svojega govornega asistenta, kot ga imata Google ali Alexa ali kot je Applov Siri, načrtujejo le v omejenem obsegu. "Huawei ima svojo različico govornega asistenta v kitajščini, ta je omejena predvsem na upravljanje telefona, drugod po svetu izkoriščamo Googlovega pomočnika," je odgovoril Coutelle.

"Še naprej vas bomo prijetno presenečali"

Prav tako so nam pojasnili, da razvoj nekega čipa traja dve leti in da tudi to precej določa dinamiko nadaljnjega razvoja. A nam strokovnjaki mobilne umetne inteligence neomajno obljubljajo: še naprej vas bomo prijetno presenečali.

Zdaj umetna inteligenca do neke mere že zna celo ustvarjati poezijo, a velik premik bo, ko bo ta ista umetna inteligenca na razmeroma majhnih mobilnih napravah razumele humor, naše izraze na obrazih, vso neverbalno komunikacijo. Jui meni, da ta dan ni daleč: "Čez od štiri do pet let bi naprave lahko že predvidele naše namere." Bomo zagotovo preverili.

Ne spreglejte