SiolNET. Digisvet Novice
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Facebook proti programom za blokiranje oglasov

0,30

termometer

Facebook
Foto: Reuters

Nadaljuje se večni boj med uporabniki, ki jim preveč agresivno oglaševanje kvari uporabniško izkušnjo, in ponudniki, ki stroške svojih vsebin ali storitev pokrivajo prav z oglasi.

Uporabniki nis(m)o pretirano srečni, ko nas zasipavajo pretirano agresivni in popolnoma nerelevantni oglasi, po drugi strani pa mnoge vsebine in storitve, ki jih uporabljamo brezplačno ali za znižano ceno, ne bi bile mogoče brez oglasov, s katerimi se pokrivajo stroški njihovega ustvarjanja in zagotavljanja.

Iskanje prave mere, ki bi zadovoljila obe strani, očitno ostaja velik izziv.

Napoved vojne "blokerjem" na osebnih računalnikih

Dodatki, ki v spletnem brskalniku onemogočajo prikazovanje oglasov (Ad Blockers), so Facebooku (in ne samo njim) zadali velike glavobole zaradi izpada prihodkov. Analitiki ocenjujejo, da okrog 200 milijonov uporabnikov po vsem svetu uporablja te programske datoteke na svojih računalnikih.

Pri Facebooku bodo zato spremenili način predvajanja oglasov in s tem poskusili oglase peljati mimo teh programskih zapor. Večino svojih prihodkov Facebook namreč ustvarja prav z oglasi – v zadnjem četrtletju kar za 5,5 milijarde evrov.

Tolažilna nagrada: nove možnosti prilagajanja nabora oglasov

Svoj novi pristop so pojasnili s tem, da je povezovanje uporabnikov njihovega družbenega omrežja z izdelki in organizacijami, ki so po njihovi oceni relevantni, ključen del uporabniške izkušnje Facebooka.

Uporabnikom bodo v zameno dali nove možnosti za nadzor, katere oglase bodo prejemali – izbirali bodo lahko med blagovnimi znamkami in podjetji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin