SiolNET. Digisvet Novice
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropska unija in ZDA pred podpisom (prenovljenega) sporazuma o izmenjavi osebnih podatkov

0,63

termometer

O načrtu sporazuma, ki so ga poimenovali EU-US Privacy Shield (ščit zasebnosti), naj bi članice odločale že danes, o končnem sporazumu pa prihodnji ponedeljek, ko v Bruslju pričakujejo ameriško ministrico za trgovino Penny Pritzker.

Potem ko je prejšnji tovrstni sporazum med Evropsko unijo in ZDA, imenovan Safe Harbour, najvišje evropsko sodišče oktobra lani razveljavilo zaradi pomislekov o varovanju zasebnosti evropskih državljanov, je zdaj na mizi evropskih odločevalcev novi sporazum, za katerega ZDA upajo, da bo sprejemljiv za Evropsko unijo. V njem namreč Američani obljubljajo dodatne varnostne ukrepe, ki varnostnim službam onemogočajo uporabo podatkov o državljanih članic Evropske unije brez posebnega dovoljenja.

Kar objavljate na družbenih omrežjih, vas bo vedno spremljalo

Omenjeni čezatlantski sporazum, pri oblikovanju katerega je sodelovala tudi ameriška trgovinska ministrica, med drugim omogoča tudi prenos podatkov o tem, kaj so uporabniki objavljali na družbenih omrežjih in katere poizvedbe so izvajali v spletnih iskalnikih. Nominalno je sporazum namenjen lajšanju poslovanja velikih mednarodnih podjetij, ki poslujejo na obeh koncih Atlantika, a so marsikje v evropski (še vedno) osemindvajseterici varuhi zasebnosti zaskrbljeni, da obenem ameriški vladi odpira dostop do digitalnih informacij o evropskih prebivalcih, so med drugim zapisali v časniku New York Times.

Ni konec, dokler ni konca

Če bo ta sporazum sprejet, bodo nasprotniki zelo verjetno izkoristili vsa pravna sredstva za dokazovanje, da tudi ta izpopolnjen sporazum še vedno ne zagotavlja dovolj varstva osebnih podatkov državljanov članic Evropske unije. Zelo verjetno je, da bodo nasprotniki s svojimi pobudami in pravnimi postopki ponovno šli do Evropskega sodišča.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin