Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
18. 5. 2015,
12.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropska komisija piratstvo avtorske pravice

Ponedeljek, 18. 5. 2015, 12.24

8 let

Evropska komisija: Odklop piratskih spletišč ne pomaga zajeziti piratstva

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Glasbena in filmska industrija si zelo želi zapreti piratska spletna mesta, kot je The Pirate Bay, a Evropska komisija ugotavlja, da bi to lahko imelo celo nasprotne učinke.

Raziskava, ki so jo opravili za Evropsko komisijo, je pokazala, da zapiranje piratskih spletnih mest nima pomembnejšega učinka pri omejevanju količine nezakonitega prenosa in razširjanja avtorsko zaščitenih vsebin. Še več, lahko ti ukrepi celo spodbudijo nezakonite prenose. Zapiranje kino.to se je pokazalo za pirovo zmago Ko so pred leti evropski varuhi reda in zakona stopili na prste lastnikom nekaterih največjih piratskih spletnih mest, je bilo to videti kot velik udarec kršiteljem avtorskih pravic. Leta 2011 je bil tako velik uspeh zapiranje nemškega piratskega spletnega mesta kino.to, ki je tri leta praktično brezplačno ponujal dostop tudi do najnovejših filmov, ustvarili pa so skoraj tri milijone evrov prihodkov od oglaševanja in premijskih storitev, kot sta hitrejši in obsežnejši dostop do svojih (nezakonitih) vsebin.

Kratkoročni učinek teh ukrepov je prepričanje o uspešnosti in smiselnosti takih akcij podpiralo, saj se je obseg piratstva takoj po tem vendarle zmanjšal. A le za kratek čas, saj se je že kmalu obseg pretoka in prenosa zabavnih vsebin mimo lastnikov avtorskih pravic vrnil na svojo nekdanjo raven. Nekdanji uporabniki zaprtih piratskih storitev so namreč zelo hitro našli alternativne piratske ponudnike. Odklop piratov ni bistveno povečal dejavnosti na zakonitih spletnih mestih Slaba novica za lastnike avtorskih pravic je, da se je v vsem tem obdobju, celo neposredno po ugašanju nekaterih priljubljenih piratskih spletnih mest in storitev, dejavnost na zakonitih spletnih storitvah za predvajanje in razširjanje zabavnih glasbenih in videovsebin povečala le neznatno – komaj za približno dva odstotka. V omenjeni raziskavi opozarjajo, da akcije zapiranja velikih spletnih piratskih mest lahko celo otežijo delo varuhom zakona. S tem, ko so bili prisiljeni poiskati nove piratske storitve, so se uporabniki, ki so bili prej zvesti enemu in istemu velikem piratu, razpršili čez večje število različnih piratov v različnih delih sveta, kar nadaljnje ukrepe za varovanje avtorskih pravic močno oteži. "Zapiranje spletnega mesta kino.to je razdrobilo strukturo trga za nezakoniti pretok filmov. To lahko bodoče zakonske posege bodisi podraži (ker ne bo več samo ena prevladujoča platforma, ki bi jo bilo treba zapreti) bodisi zmanjša njihovo učinkovitost v primerjavi s posegi, ki imajo za tarčo samo enega spletnega pirata," so med drugim zapisali v poročilu. Z drugimi besedami, za vsakega zaprtega velikega pirata se je hitro vzpostavilo več manjših, ki jih je potencialno še težje obvladati. The Pirate Bay skorajda ni zaznal izpada britanskih uporabnikov Želenega učinka ne dajo niti omejitve dostopa do piratskih spletnih mest. Čeprav je britansko sodstvo tamkajšnjim (velikim) internetnim ponudnikom ukazalo onemogočanje dostopa do spletnega mesta The Pirate Bay, ki verjetno velja za najbolj znanega svetovnega spletnega pirata, izpad britanskega obiska te spletne strani ni bistveno prizadelo. The Pirate Bay kljub temu ostaja med 500 najbolj obiskanimi svetovnimi spletnimi mesti.

Ne spreglejte