SiolNET. Digisvet Novice
5,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evroposlanci zapravili veliko priložnost, ki je morda ne bo več

5,07

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Evropskem parlamentu so se težko pričakovanega zaslišanja prvega moža Facebooka Marka Zuckerberga zaradi varovanja osebnih podatkov evropskih uporabnikov lotili na ne najbolj posrečen način. Evroposlanci so najprej drug za drugim na dolgo in široko naštevali vprašanja, ko pa jih je Zuckerberg, ker mu je zmanjkovalo časa, nekaj izpustil, sta se zgodila celo povzdigovanje glasu in udarjanje po mizi. 

Mark Zuckerberg se je v Evropskem parlamentu najprej opravičil za ogrožanje uporabniške zasebnosti, ki jo je z njihovo posredno pomočjo v začetku tega leta zakuhalo britansko podjetje Cambridge Analytica.

Poudaril je, da so uporabnikom že na voljo orodja, s katerimi lahko na Facebooku bolje nadzorujejo svojo zasebnost, in da bodo pri Facebooku storili vse, da se kaj podobnega ne zgodi več. 

Mark Zuckerberg Digisvet Prizor, ki se mu smeji ves svet: poglejte stol, ki so ga dali superbogatašu

Besedo so nato dobili evropski poslanci, ki so Zuckerbergu zastavljali pričakovana vprašanja v zvezi s spoštovanjem zasebnosti podatkov evropskih uporabnikov Facebooka ter upoštevanju GDPR, kako je Facebook sploh lahko dovolil, da se je zgodil škandal s Cambridge Analytico, tržnim monopolom Facebooka v Evropi, o načinih, kako Facebooku preprečiti zbiranje podatkov o uporabnikih, lažnih novicah in profilih, in o domnevni pristranskosti Facebooka pri moderiranju vsebin, ki jih objavljajo uporabniki.

Mark Zuckerberg je med zaslišanjem sedel med predsednikom Evropskega parlamenta Antoniom Tajanijem in Facebookovim prvim možem za globalno politiko Joelom Kaplanom.  | Foto: Reuters Mark Zuckerberg je med zaslišanjem sedel med predsednikom Evropskega parlamenta Antoniom Tajanijem in Facebookovim prvim možem za globalno politiko Joelom Kaplanom. Foto: Reuters

Zaslišanje Zuckerberga v Evropskem parlamentu je bilo videti nekoliko drugače kot aprilsko zaslišanje v ameriškem kongresu. Tam je Zuckerberg na vsako vprašanje kongresnikov namreč odgovoril sproti, v Evropskem parlamentu pa so evroposlanci najprej zastavili vsa svoja vprašanja in Zuckerbergu šele nato znova dovolili do besede. 

Težava je bila, da je bilo zaslišanje v Evropskem parlamentu časovno precej omejeno. Evroposlanci so svoja vprašanja naštevali okrog 45 minut, Zuckerbergu pa je nato preostalo le okrog dvajset minut časa, preden je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani zaslišanje končal. 

Vprašanjem, ki mu niso bila všeč, se je Zuckerberg lahko izognil

Zuckerberg je zaradi omejenega časa dobil priložnost, da je na vprašanja odgovarjal zelo selektivno. | Foto: Reuters Zuckerberg je zaradi omejenega časa dobil priložnost, da je na vprašanja odgovarjal zelo selektivno. Foto: Reuters

Zuckerberg je med drugim povedal, da so pri Facebooku uvedli nove algoritme, ki znajo s pomočjo umetne inteligence izkoreniniti najbolj neprimerne vsebine, na primer spodbujanje k terorizmu. Povedal je tudi, da se aktivno borijo proti lažnim uporabniškim profilom, v zadnjih treh mesecih so jih izbrisali več kot pol milijarde. 

Mark Zuckerberg Digisvet "Bedaki butasti": To si je o uporabnikih mislil prvi mož Facebooka #video

Zuckerberg je naslovil tudi problematiko moderiranja lažnih vsebin. Pojasnil je, da sodelujejo z neodvisnimi partnerji, specializiranimi za preverjanje dejstev. Obljubil je, da bodo kmalu razkrili, kdo so ti partnerji. Evroposlanec Nigel Farage je Facebook namreč obtožil, da morda malce preveč aktivno moderira bolj "desne" vsebine, "levim" pa dopušča več svobode govora. 

Zagotovil je tudi, da bo Facebook popolnoma spoštoval določila GDPR (Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov), ki začne veljati 25. maja, in da ne razume obtožb o neplačilu davkov v Evropi, saj da je Facebook še vedno plačal vse davke. 

Facebook nasvet Digisvet Kaj se v resnici zgodi, če na Facebook napišemo "čudežno" kodo BFF

"Emm ... Vam lahko na tole odgovorim enkrat drugič?"

Svoj govor je Zuckerberg končal z obljubo, da bo na preostala vprašanja, morda po naključju ravno tista najzahtevnejša, odgovoril malce pozneje v pisni obliki, nekaj podobnega smo slišali že na aprilskem zaslišanju.

Nekateri evroposlanci so bili z odgovori manj kot zadovoljni, predsednik Evropskega parlamenta

S tem ni bil najbolj zadovoljen belgijski evroposlanec Phillipe Lamberts, ki ga je med drugim zanimalo, ali bo Facebook uporabnikom v prihodnosti dovolil, da bodo lahko zavrnili sodelovanje v Facebookovih oglaševalskih programih. Lamberts je ob oznanilu, da bo zaslišanja konec, začel udarjati po mizi in še enkrat ponovil vprašanja.

Glas je nato nezadovoljno povzdignil še en belgijski evroposlanec, Guy Verhofstadt. Gorečo debato je moral končati predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Zuckerberg je nato še enkrat obljubil, da bo res poslal odgovore na vsa vprašanja, in zapustil dvorano. 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin