Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
11. 7. 2014,
13.37

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

letalo letališče varnost ZDA mobilni telefon tablice

Petek, 11. 7. 2014, 13.37

4 leta, 3 mesece

Elektronske naprave naj ne ostanejo brez moči

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če na varnostnem pregledu pred poletom za ZDA naprave ne boste mogli vklopiti, vam je ne bodo pustili vzeti s seboj na krov letala. Pravzaprav nič novega, a le preprečite neprijetna presenečenja!

Seznam predmetov, ki jih potniki na poletih v ZDA ne smejo vzeti s seboj v ročni prtljagi, je od 6. julija letos še nekoliko daljši. Dodali so mu, kot smo že poročali, vse vrste elektronskih naprav z izpraznjenimi ali nedelujočimi baterijami, kar pojasnjujejo z utemeljenimi sumi obveščevalcev, da islamski ekstremisti v Jemnu in Siriji načrtujejo rušenje letala, za kar bi lahko uporabili bombo, prikrito v ohišju mobilnega telefona ali prenosnega računalnika. Če je videti kot mobitel, naj tudi dela kot mobitel Edini način, da odpravite dvome na skrbnih varnostnih pregledih, je, da dokažete, da naprava deluje tako, kot se od nje pričakuje, česar s prazno baterijo gotovo ne morete. Prikaz vmesnika telefona oziroma zaslona računalnika po zagonu bo zadostil zahtevam in pričakovanjem varnostnikov. Novost, ki pravzaprav ni nič novega Čeprav s(m)o mediji tudi v Sloveniji o tem varnostnem ukrepu poročali kot o nečem do zdaj neznanem, s(m)o se letalski potniki s tem varnostnim ukrepom že kdaj srečali tudi pred poleti znotraj Evrope in celo pred 11. septembrom (napadi na ZDA). Največkrat so prižig naprav zahtevali na britanskih letališčih (največkrat na poletih na Irsko), a tudi na drugih evropskih letališčih jim ta praksa ni bila tuja.

Gotovo pa je zdaj pričakovati, da bodo pri poletih v ZDA ta ukrep tudi na evropskih letališčih izvajali zelo dosledno. Uradne napovedi navajajo, da se zaradi tega vrste na letališčih ne bi smele podaljšati, a če pri vsakem potniku za to porabijo še kakih na prvi pogled zanemarljivih 10 sekund … Nekaj možnih izhodov v sili Da se vam letališki varnostniki ne bi posvečali še dlje, poskrbite, da na letališče ne pridete s prazno baterijo v napravah. Če že, jo oddajte v prtljago, a se zavedajte, da potem svoje naprave nimate pod svojim nadzorom pred poletom. Še bolje je, da jo, vsaj za tistih nekaj trenutkov, poskusite napolniti na samem letališču, če vam le uspe najti vtičnico, kajti na mnogih letališčih so vtičnice tako redke kot ogrožene živalske vrste. V skrajni sili imejte s seboj napajalnik in upajte, da je na kraju varnostnega pregleda vtičnica in da vam bodo dovolili vklopiti napravo med tem, ko je vklopljena v omrežje.

Če vse odpove in ne boste imeli možnosti prepričati varnostnika, da vaša elektronska naprava ni krinka za nečedno razstrelivo, bo napočil trenutek ločitve od vašega zvestega elektronskega spremljevalca. Nedolžen, dokler se ne dokaže krivda, tu najbrž ni mogoče uveljavljati.

Ne spreglejte