SiolNET. Digisvet Novice
1,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Žalostno, a resnično

Ali veste, kaj najbolj vžiga na Facebooku?

1,50

termometer

Lažne novice, covid-19
Že prej so bila družbena omrežja polna lažnih novic, epidemija pa je njihovo število (in nesmiselnost) pognala v nebo. Foto: Guliverimage

Objave lažnih novic na tem družbenem omrežju pritegnejo šestkrat več všečkov, delitev in komentarjev kot objave pristnih novic, je pokazala raziskava.

Lažne novice so veliko bolj priljubljene kot resnične novice, je pokazala raziskava objav na družbenem omrežju Facebook, ki so jo znanstveniki ameriške univerze New York University in francoske univerze Université Grenoble Alpes opravili v obdobju pred ameriškimi predsedniškimi volitvami, to je od avgusta 2020 do januarja 2021.

Koronavirus Digisvet Veliko leglo lažnih novic o koronavirusu je - WhatsApp

Razlika v številu interakcij je namreč kar šestkratna. Kot še poročajo ameriški in britanski mediji, je študija pokazala, da je v medijih desno usmerjenih založnikov več dezinformacij kot v medijih levo usmerjenih založnikov, a je priljubljenost takšnih dezinformacij med bralci primerljivo močna pri obeh in s takšnimi objavami prav vsi pridobivajo veliko količino interakcij bralcev.

YouTube Digisvet Ne zaupajte pripravkom, ki jih oglašuje dr. YouTube!

Facebook ugovarja, a mu znanstveniki očitajo pomanjkanje transparentnosti

Čeprav ta študija prinaša dodatne dokaze, da je Facebook popolno domovanje za lažne novice, se s tem pri upraviteljih tega družbenega omrežja ne strinjajo. Prepričani so namreč, da zgolj štetje všečkov, komentarjev in delitev ne razkrije celotne slike.

Maska Digisvet V zaščitnih maskah so antene 5G (če verjamete)

"Poročilo upošteva interakcije z vsebino na straneh, kar je zelo majhen delež vse vsebine na Facebooku," so komentirali za britanski The Independent. "Števila interakcij ne gre mešati s tem, koliko ljudi dejansko vidi to vsebino na Facebooku," so še povedali in poudarili, da njihove študije nakazujejo na drugačne sklepe kot nova ameriško-francoska raziskava.

Pri Facebooku menijo, da ameriško-francoska raziskava ne razkriva celotne slike, znanstveniki in strokovnjaki pa svarijo, da Facebook ni transparenten glede relevantnih podatkov o razširjenosti novic. Pri Facebooku menijo, da ameriško-francoska raziskava ne razkriva celotne slike, znanstveniki in strokovnjaki pa svarijo, da Facebook ni transparenten glede relevantnih podatkov o razširjenosti novic. Foto: Reuters

Toda znanstvenikom Facebookova razlaga ni sprejemljiva in jih pozivajo, naj podatke o branosti dajo na razpolago za neodvisno zunanjo analizo, kar bi edino dalo zanesljive odgovore na tovrstna vprašanja.

lažne novice Digisvet Novica je lažna že, če jo samodejno ustvarja računalnik

Epidemija dezinformacij

Pandemija bolezni covid-19 je količino lažnih informacij na Facebooku (in tudi drugih družbenih omrežjih) pognala v neslutene razsežnosti. Učinek lažnih teorij zarot, ki hrumijo po Facebooku, je že tako skrb vzbujajoč in zelo velik, lahko celo ogrožajo prizadevanja javnega zdravstva za obvladovanje in zajezitev epidemije.

internet, dostop do interneta Digisvet Na katere pasti interneta prihodnosti opozarja njegov oče?

Analiza družbe CrowdTangle je julija pokazala, da je v devetih od 15 najuspešnejših objav o cepivih na Facebooku najti napačne podatke in alarmantne objave, ki jih je večstotisoč uporabnikov delilo naprej.

Preberite še:

Aleksander Zadel Digisvet "Teoretikov zarot ni mogoče prepričati, lahko jih samo izobrazimo" covid-19, koronavirus Siol Plus Covidni trenutek resnice

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin