Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
31. 1. 2017,
7.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

23

Natisni članek

Amazon Facebook Microsoft Alphabet Apple

Torek, 31. 1. 2017, 7.27

6 let, 7 mesecev

Dogaja se, česar so se najbolj bali: Donald Trump

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

23

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pet največjih ameriških tehnoloških podjetij je po petkovem ukazu Donalda Trumpa, s katerim je vstop v ZDA prepovedal državljanom nekaterih muslimanskih držav, v enem dnevu na borzi skupaj izgubilo 30 milijard evrov. A to je morda šele začetek težav, ki jih bo Silicijevi dolini povzročil novi predsednik ZDA.

Skupna tržna kapitalizacija (vrednost vseh delnic na borzi) podjetij Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Facebook in Amazon je v ponedeljek padla za približno en odstotek, to je 32 milijard dolarjev oziroma okrog 30 milijard evrov.

To se je zgodilo zato, ker se vlagatelji na ameriških borzah bojijo, da bi Trumpova politika neugodno vplivala na prosto gibanje zaposlenih v omenjenih podjetjih, poroča finančni medij Fortune. Ogromno delavcev v Silicijevi dolini namreč prihaja iz držav z muslimansko večino.

Kaj pravijo na nasprotnem polu?

Vodilni možje omenjenih tehnoloških velikanov so se takoj odzvali na Trumpovo odločitev, da ZDA 120 dni ne bodo več sprejemale beguncev iz kriznih žarišč in začasno prepovedale izdajo vizumov muslimanskim državam.

Sundar Pichai, direktor Googla (hčerinske družbe Alphabeta), je dejal, da je predsedniški odlok boleč, saj je že neposredno prizadel več kot 100 njegovih zaposlenih.

Sundar Pichai | Foto: Reuters Sundar Pichai Foto: Reuters

Mark Zuckerberg, prvi mož Facebooka, je na družbenem omrežju zapisal, da bi morale ZDA vedno pridržati vrata beguncem in nasploh vsem, ki potrebujejo pomoč.

Mark Zuckerberg | Foto: Reuters Mark Zuckerberg Foto: Reuters

Pri Microsoftu so Trumpovo odločitev označili za zelo zgrešeno in velik korak nazaj, ki bo uničil ugled ZDA v mednarodni politiki.

Satya Nadella, direktor Microsofta | Foto: Reuters Satya Nadella, direktor Microsofta Foto: Reuters

Jeff Bezos, direktor Amazona, ki se s Trumpom že tako ali tako razume bolj mlačno, je prav tako javno povedal, da odločitve ne podpira in da je bila država (ZDA) zgrajena na migrantih. Nekaj zelo podobnega je svojim zaposlenim v javnem pismu sporočil direktor Appla Tim Cook.

Jeff Bezos | Foto: Reuters Jeff Bezos Foto: Reuters

Se bo Donald Trump držal obljube, da bodo delovna mesta na razpolago samo Američanom?

Za ameriška tehnološka podjetja se prave težave sicer morda šele začenjajo. Ameriški medij Bloomberg je namreč poročal, da bi jim lahko Trumpova administracija celo popolnoma onemogočila zaposlovanje državljanov drugih držav.

Kot je razvidno iz osnutka novega odloka, ki so ga pridobili pri Bloombergu, bi lahko Donald Trump napadel delovne vize, prek katerih ameriški tehnološki velikani zaposlujejo zelo pogosto.

Ne spreglejte