Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
6. 2. 2024,
6.44

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

Apple Tesla

Torek, 6. 2. 2024, 6.44

2 meseca, 3 tedne

Viralno v ZDA – javno nošenje Applovega vision pro

Noro ali zaigrano? Američane razburil voznik z Applovim čudom. #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Ameriško javnost je zaskrbel viralen posnetek voznika Teslinega cybertrucka, ki med vožnjo uporablja novi Applov sistem navidezne resničnosti vision pro. Oglasil se je celo sekretar prometnega ministrstva. Toda ozadje je vendarle drugačno.

Ameriški vozniki so v preteklosti že večkrat prekomerno izkoriščali Teslin sistem polsamodejne vožnje, in to na načine, ki so bili slabi za prometno varnost ter so nedavno tudi v ZDA pripeljali do resnejše programske omejitve vozniško-asistenčnih sistemov v teslah. Tudi zato je postal viralen zgornji videoposnetek voznika tesle cybertruck, ki med vožnjo uporablja novi Applov naglavni sistem navidezne resničnosti vision pro. Medtem ko avtomobil vozi, oseba za volanom očitno uporablja aplikacije in se ne ukvarja s prometom okrog sebe. Video je že v nekaj dneh dobil več kot 20 milijonov ogledov.

Skrb za prometno varnost

Oglasil se je tudi Pete Buttigieg, sekretar ameriškega prometnega ministrstva. Poudaril je, da potrebujejo vsi asistenčni sistemi danes neposredni nadzor voznika in da mora ta ves čas spremljati dogajanje na cesti. Apple, ki je izdelek na trg poslal prejšnji teden, je prav tako navedel, da se ga ne sme uporabljati med vožnjo avtomobila. Navidezna resničnost vision pro sicer združi tridimenzionalno grafiko z realnim pogledom na okolico.

Vožnja je bila zaigrana

Toda voznik v cybertrucku vendarle ni bil naključen. Kot je poročala ameriška televizija KSL, je bil za volanom ustvarjalec vsebin za družbena omrežja. Celoten posnetek je bil torej zaigran in namenjen večji odmevnosti za kanal, ki sicer svoje prihodke usmerja tudi v dobrodelne namene. Po besedah Taceja Andersona, ki je lastnik kanala @supercarRon na Instagramu, so video posneli na kratkem odseku ravne ceste, volan pa naj bi tam nadzoroval s koleni.

Podoben posnetek je nato prišel tudi iz Utaha, kjer so voznika policisti ustavili. Ker je bil posnetek kratek, naj bi bil tudi ta zaigran. Gre očitno za viralni trend nošenja in uporabe Applovega sistema v nenavadnih položajih – na primer v restavraciji oziroma na podobnih javnih mestih.

Video pojasnilo ozadja na KSL News

 

 

Ne spreglejte