Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Nedelja,
13. 3. 2016,
21.33

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

digitalizacija CeBIT Srdjan Cvjetović

Nedelja, 13. 3. 2016, 21.33

7 mesecev, 1 teden

Digitalizacija našla svoje mesto v nemških vinogradih, v podjetjih pa še ne

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Kako je tlakovana pot do digitalizacije? V isti Nemčiji, kjer je internet stvari prišel že do vinarjev, kar 80 odstotkov podjetij še vedno redno uporablja telefaks za svoje poslovne komunikacije!

Še preden se je uradno začel letošnji sejem in kongres CeBIT, je bilo jasno, da bosta med glavnimi temami letos digitalizacija in internet stvari. V marsičem sicer nastopata skupaj in drug drugemu pomagata, a ju je vendarle mogoče opredeliti ločeno.

Poznajo jo pol stoletja, a o njej govorijo šele nekaj let

Medtem ko se internet stvari lahko brez preveč poenostavljanja pojasni kot nabor storitev in novih zmogljivosti, ki bodo nastale, ko se bodo zelo različne naprave povezovale v internet in tako "poročale" o svojem delovanju ali okolju, v katerem so postavljene, iz teh podatkov pa bo mogoče napovedati bodoča stanje in prej sprejeti ustrezne odločitve, je pojem digitalizacije veliko bolj abstrakten in odprt za različna tolmačenja.

Toda beseda digitalizacija do pred nekaj leti ni pogosto zapuščala akademskih in računalniških krogov, ko se je o njej začelo kar naenkrat govoriti skoraj na vsakem koraku. To pravzaprav niti ni presenetljivo, ker je vpliv digitalnih komunikacij in medijev v zadnjih petih desetletjih zrasel do razsežnosti, ki jih takrat nihče ni mogel napovedati.

Digitalizacija se žal še vedno ozira po državnih mejah

Digitalizacija je vidna že na vsakem koraku. Ko sem se peljal iz Münchna v Hannover s hitrim vlakom nemških železnic, sem bil edini v svojem vagonu, ki ni kupil svoje vozovnice prek interneta in je sam tudi natisnil. Sebi v bran povem, da je bil edini razlog za to, da nemške železnice pač postavljajo nekatere tarifne in nakupovalne omejitve za internetne kupce iz nekaterih držav, med katerimi je žal tudi Slovenija.

Za nekatere priložnost, za druge grožnja

Pri nakupovanju letalskih vozovnic je razmerje še bolj v prid internetni prodaji – pa ne le zato, ker marsikatere železnice, žal tudi slovenske, še vedno ne omogočajo internetne prodaje. To je izziv tudi za druge prodajalce in tudi druge panoge.

Po drugi strani pa najdemo neke ustvarjalne primere uporabe interneta stvari in digitalnih komunikacij, ki na prvi pogled mejijo na znanstveno fantastiko.

Slišali smo že pred leti za povezane krave, ki tako rejcem pomagajo pri njihovem delu, letos pa na sejmu CeBIT v Hannovru pa predstavljajo - pametne vinograde. Razni senzorji pač ugotavljajo stanje v vinogradu in omogočajo analizo teh podatkov tudi za daljše obdobje. In, kar je še bolj pomembno, s tem novim znanjem tudi pravočasne in predčasne ukrepe.

Predstavljeni sistem so preizkusili lani v vinorodnem okolišu nemške reke Moselle. Vinarji, ki ga uporabljajo, so z njim, pravijo, zadovoljni – tudi tisti, ki prisegajo na tradicijo.

 

 

Brez prerivanja na železniških postajah

Digitalizirati se čim prej želijo tudi nemške železnice – pravzaprav je to pomemben del njihove strategije, s katero želijo potovanje po nemških tirih narediti še varnejše in udobnejše.

Poleg razvoja sistemov za natančnejše spremljanje razmer na tirih predstavljajo nemške železnice tudi projekt pametnih vagonov, ki bodo potnikom prek prikazovalnikov na zunanji strani vagonov – v prihodnosti pa morda tudi prek mobilne aplikacije ali internetne strani – sporočali še pred vstopom v vlak, koliko je še prostih mest in katera so. Ali bo to konec gneč in prerivanja po vagonih?

Telefaks vztraja

Vendar pa digitalizacija ne poteka povsod z enako hitrostjo. Pravzaprav poteka hitreje tam, kjer so bolj ustvarjalni in iznajdljivi.

 

 

Zato toliko bolj preseneča, da šepa najbolj tam, kjer to ne bi pričakovali – pri poslovnih komunikacijah. Kako si drugače razlagati dejstvo, da v kar 80 odstotkih nemških podjetij še vedno redno uporabljajo telefaks za poslovne komunikacije – ta podatek so razkrili na predstavitvi nemškega interesnega združenja Bitkom, ki se prav tako od nedavnega predstavlja kot digitalno združenje.

Ne spreglejte