SiolNET. Digisvet Novice
6

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Deset najbolj ekstremnih krajev, kjer živijo ljudje

6

termometer

Človek velja za izjemno prilagodljivo bitje, kar med drugim dokazuje tudi s tem, da je naselil nekatere življenju najmanj prijazne dele našega planeta. Predstavljamo nekaj največjih rovt na svetu, kjer najdemo stalne človeške naselbine. 

Diomedovo otočje

Otočje Diomede Foto: Wikimedia Commons

Diomedovo otočje leži v Beringovem prelivu, ožini na severu Tihega oceana, kjer se Severna Amerika najbolj približa Evraziji. Arhipelag sestavljata dva otoka, Veliki Diomed in Mali Diomed. Med njima je datumska meja, prav tako geopolitična meja med Rusijo in Združenimi državami Amerike.

Naseljen je manjši otok, Mali Diomed. Edina naselbina na otoku se imenuje Diomed oziroma Inalik v jeziku tamkajšnjih Inuitov, ki pomenijo več kot 90 odstotkov prebivalstva. V Diomedu sicer živi komaj nekaj več kot sto ljudi: ob zadnjem štetju leta 2010 je imel 115 prebivalcev.

Mali (levo) in veliki (desno) Diomed Mali (levo) in veliki (desno) Diomed Foto: Wikimedia Commons

Dostop do mesta je mogoč po morju ali po zraku s helikopterjem. Ko Beringovo morje okrog otoka pomrzne, je tam mogoče pristati tudi z lahkim letalom. 

Kje najdemo Diomedovo otočje:

Tristan da Cunha

Ognjeniški otok Tristan Da Cunha Ognjeniški otok Tristan Da Cunha Foto: Wikimedia Commons

V kraju Edinburgh sedmih morij, ki je največji kraj na vulkanskem otoku Tristan de Cunha v južnem Atlantskem oceanu, je leta 2016 živelo nekaj manj kot 270 ljudi oziroma skoraj vsa populacija otoka (293 ob zadnjem štetju).

Edinburgh sedmih morij Edinburgh sedmih morij Foto: Wikimedia Commons

Vsi prebivalci otoka, ta je od najbližjega naseljenega otoka (Sveta Helena) oddaljen več kot dva tisoč kilometrov in velja za najbolj odročen stalno naseljen kraj na svetu, izhajajo iz samo sedmih družin. 

Kje je otok Tristan da Cunha:

Utqiagvik (ali Barrow)

Glavna ulica v mestu Utqiagvik Glavna ulica v mestu Utqiagvik Foto: Wikimedia Commons

Barrow oziroma Utqiagvik, kakor se je preimenoval oktobra lani, je najsevernejše mesto v Združenih državah Amerike. Leži na severu Aljaske ob obali Arktičnega oceana. Utqiagvik ima nekaj več kot štiri tisoč prebivalcev, večina odraslih dela v naftni industriji (ZDA imajo na severu Aljaske precej naftnih polj) oziroma v ribištvu. 

Utqiagvik iz zraka Utqiagvik iz zraka Foto: Wikimedia Commons

Ker leži v arktičnem krogu, je Utqiagvik znan po tem, da sonce konec novembra tam zaide za kar dva meseca, znova se pojavi šele proti koncu januarja prihodnje leto. 

Kje je Utqiagvik:

Pitcairnski otoki

Skupina štirih otokov v južnem Tihem oceanu ima le okrog 55 prebivalcev, vsi pa živijo v mestu Adamstown na otoku Pitcairn (drugi otoki so Henderson, Ducie in Oeno). Adamstown je tudi edino naselje na otočju.

Adamstown, otok Pitcairn Adamstown, otok Pitcairn Foto: Wikimedia Commons

Pitcairnskim otokom najbližje naseljeno kopno je otok Tahiti, ki leži približno dva tisoč kilometrov proti severozahodu. 

Kje je otočje Pitcairn:

Foula

Foula je najbolj odročen otok že tako odročnega Shetlandskega otočja, ki leži na severu Škotske (ta pa na severu Velike Britanije). 

Značilen prizor s Shetlandskih otokov: zelenje, ograja za drobnico in megla Značilen prizor s Shetlandskih otokov: zelenje, ograja za drobnico in megla Foto: shetland.org

Na Fouli živi približno 40 ljudi, ki se preživljajo z vzrejo drobnice in tudi s turizmom. Foula, pravzaprav vse Shetlandsko otočje, je namreč raj za ornitologe, ki tja z vsega sveta prihajajo opazovat redke vrste ptic.

Kje je otok Foula:

Ittoqqortoormitt

Ittoqqortoormitt je naselje na vzhodu Grenlandije in eden od najseverneje ležečih krajev na svetu.

Ittoqqortoormitt Ittoqqortoormitt Foto: Wikimedia Commons

Vas z eskimskim imenom, ki ga je težko že zapisati, kaj šele izgovoriti, ima okrog 450 prebivalcev, ki si z ledenimi gorami obdano okolico delijo s polarnimi medvedi, kiti in tjulnji. 

Kje je Ittoqqortoormitt:

Supai

Supai leži sredi Združenih držav Amerike, a je do tam skoraj nemogoče priti drugače kot s helikopterjem ali peš. Indijanska vasica, kjer živi pleme Havasupai, namreč leži globoko sredi velikega kanjona.

Supai je edini kraj v ZDA, kamor pošto dostavljajo mule.  Supai je edini kraj v ZDA, kamor pošto dostavljajo mule.  Foto: Wikimedia Commons

Najbližji vodovod, avtomobilsko gorivo ali supermarket so od vasi Supai oddaljeni skoraj sto kilometrov.

Kje je Supai:

Palmerston

Atol Palmerston je del Cookovega otočja, ki leži v Tihem oceanu. Pravijo mu tudi otok na koncu sveta; Palmerston samo dvakrat na leto obišče ladja, ki tja pripelje zaloge hrane in drugih življenjskih potrebščin. 

Edino naselje na atolu Palmerston. Edino naselje na atolu Palmerston. Foto: amusingplanet.com

Tam živi okrog 60 ljudi, vsi pa so potomci prvega naseljenca otoka Palmerston, britanskega raziskovalca Williama Marstersa, ki je leta 1963 s svojo ženo in dvema polinezijskima ženskama tam začel ustvarjati svojo "kolonijo". 

Kje je otok Palmerston:

La Rinconada

La Rinconada v južnoameriškem Peruju ima od vseh krajev, ki smo jih omenili v tem prispevku, največ prebivalcev: okrog 50 tisoč. A La Rinconada zaradi tega ni nič manj odročen kraj, saj leži na nadmorski višini 5.100 metrov in velja namreč za najvišjo stalno naselbino na svetu.

La Rinconada, Peru La Rinconada, Peru Foto: Wikimedia Commons

Življenje v mestu La Rinconada ni preprosto, saj je vodovod praktično srednjeveški, prebivalce pa ogroža tudi onesnaženost z živim srebrom, ki je posledica rudarstva v mestu in njegovi okolici.

Kje je La Rinconada:

Ojmjakon

Ojmjakon, odročna vas s 500 prebivalci v vzhodnem, najbolj divjem delu sibirske Rusije, je najhladnejši kraj na svetu.

Vasica Ojmjakon pozimi. Vasica Ojmjakon pozimi. Foto: Reuters

Tam so leta 1933 zabeležili kar minus 67,7 stopinje Celzija, kar ni le najnižja temperatura v stalni človeški naselbini, temveč tudi najnižja temperatura, ki je bila kdaj izmerjena na severni polobli Zemlje.

Med 25. oktobrom in 17. marcem tam še nikoli ni bilo več kot 0 stopinj Celzija.  Med 25. oktobrom in 17. marcem tam še nikoli ni bilo več kot 0 stopinj Celzija.  Foto: Reuters

Ojmjakon je tudi eden od treh naseljenih krajev na svetu (druga dva sta v bližini), kjer temperatura ves mesec januar ni presegla minus 60 stopinj Celzija. 

Kje je Ojmjakon:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 56
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin