Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
18. 2. 2017,
4.05

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

3

Natisni članek

digizgodbe invalidi videoigra

Sobota, 18. 2. 2017, 4.05

2 leti, 7 mesecev

Čudež na internetu: invalid vstal iz vozička #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

3

Angel Hamilton, znan tudi po vzdevku ZilianOP, je bil znana oseba na spletni strani Twitch, kjer je v živo oddajal video sebe med igranjem računalniških iger. Ker je bil na invalidskem vozičku in paraliziran, je od gledalcev prejel ogromno denarnih donacij. Nekega dne pa se je zgodil čudež – Hamilton je pred kamero vstal iz vozička in odkorakal stran.

Ko je Angel Hamilton - ZilianOP vstal iz vozička, je njegovo dekle, udeleženo je bilo v seansi videoigre, ki jo je prenašal, vzkliknilo "O moj bog!" in začelo govoriti o čisto drugi stvari.

Dejstva, da je njen od pasu navzdol paralizirani fant pravkar vstal iz invalidskega vozička, Hamiltonovo dekle ni omenjalo. Uporabniki Twitcha so kasneje sicer sklepali, da je bilo govoričenje o psu in ribah šifrirano sporočilo Hamiltonu, da je pozabil izklopiti kamero. Slišati ga ni mogel, ker je pred tem snel slušalke.

Čisto na koncu videoposnetka Hamilton do računalnika pristopi od zadaj in kamero povesi navzdol. Uporabniki YouTuba trdijo, da je na zgornjem videoposnetku v akvariju viden odsev stoječega Hamiltona.

Oglejte si še izvirni posnetek prenosa videoigre na Twitchu, Hamiltonov "čudež" v spodnjem levem kotu

S hlinjenjem invalidnosti je od dobrih samaritanov prejel več kot 15 tisoč evrov

Ogromno razjarjenih gledalcev Hamiltonovih oddaj ga je nemudoma prijavilo spletni strani Twitch.

Twitch gledalcem omogoča, da uporabnikom, ki jih spremljajo najraje, pošiljajo denarne donacije.  | Foto: Reuters Twitch gledalcem omogoča, da uporabnikom, ki jih spremljajo najraje, pošiljajo denarne donacije. Foto: Reuters

V času, ko je bil Hamilton aktiven na spletnem portalu Twitch, se je na njegov račun steklo več kot 15 tisoč evrov (vir).

Hamilton oziroma ZilianOP gledalcem namreč nikoli ni povedal, da lahko hodi. V zahvalah za donacije je gledalcem povedal, da bo denar porabil za selitev bližje svojemu dekletu. Tako bi ga lažje obiskovala, sam je zaradi invalidnosti namreč ni mogel.

Hamilton je gledalce prosil tudi za donacije za nov invalidski voziček. | Foto: Thinkstock Hamilton je gledalce prosil tudi za donacije za nov invalidski voziček. Foto: Thinkstock

Twitch je zelo hitro blokiral Hamiltonov uporabniški profil in dostop do njegovih preteklih prenosov v živo. Kot je po incidentu, ki se je zgodil aprila 2013, poročal videoigram posvečeni medij Kotaku, je Twitch profil z imenom ZilianOP onemogočil zato, ker je njegov lastnik od gledalcev donacije izvabljal s prevaro.

Zaprli so tudi uporabniški račun Hamiltonovega dekleta, ki naj bi vedelo za njegovo hlinjenje invalidnosti. Dekle je Hamiltona kmalu po incidentu na spletu sicer branilo s pojasnilom, da je iz invalidskega vozička padel in ne vstal.

"Vsakemu se lahko zgodi, da pozabi na svojo invalidnost in vstane iz vozička"

Angel Hamilton je na spletu postal tarča posmeha.

Z namenom norčevanja iz njegove "invalidnosti" je nastala spletna stran Diablowned (ne deluje več), kjer so bila med drugim objavljena tudi neprepričljiva pojasnila njegovega dekleta.

Na šaljivi spletni enciklopediji Encyclopedia Dramatica njegovo dejanje opisujejo kot "sveti čudež – sam Bog je iz nebes stegnil svoj prst in v živo pozdravil invalidnega človeka".

Na YouTubu pa so uporabniki v komentarjih dejstvo, da je Hamilton vstal iz invalidskega vozička, razložili s pojasnilom, da je tisti dan "preprosto pozabil, da ne more hoditi".

Ne spreglejte