Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
10. 9. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus

Četrtek, 10. 9. 2020, 4.00

3 leta, 7 mesecev

Ali odkritje, o katerem se malo govori, pojasni nevarnost koronavirusa?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Koronavirus, Covid-19 | Zdravniki so pred kratkim ugotovili, da koronavirus sars-cov-2, ki povzroča bolezen covid-19, ni le navaden respiratorni virus, torej virus, ki povzroča okužbe dihal. Izkazalo se je, da novi koronavirus napada tudi druge organe – trebušno slinavko, jetra, ledvice, srce, možgane. Povzroči lahko krvne strdke, ekstremna vnetja, izgubo občutkov okusa ali vonja, omotico.  | Foto Reuters

Zdravniki so pred kratkim ugotovili, da koronavirus sars-cov-2, ki povzroča bolezen covid-19, ni le navaden respiratorni virus, torej virus, ki povzroča okužbe dihal. Izkazalo se je, da novi koronavirus napada tudi druge organe – trebušno slinavko, jetra, ledvice, srce, možgane. Povzroči lahko krvne strdke, ekstremna vnetja, izgubo občutkov okusa ali vonja, omotico. 

Foto: Reuters

Konec julija so ameriški znanstveniki potihoma odkrili potencialnega krivca za najtežje in smrtne poteke bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. Njihova teorija pravi, da po okužbi pri nekaterih posameznikih podivja peptidni hormon bradikinin, ki sicer skrbi za uravnavanje krvnega tlaka. Če hipoteza, ki jo je ameriškim znanstvenikom pomagal postaviti drugi najzmogljivejši računalnik na planetu, drži, je to morda dobra novica. Zdravila, ki umirijo bradikinin, namreč že imamo. 

Ameriški znanstveniki so v začetku poletja z analizo podatkov o 17 tisoč genetskih vzorcih, ki so jih pridobili od pacientov z boleznijo covid-19, uporabili Summit, trenutno drugi najzmogljivejši računalnik na svetu. Zanimalo jih je, kaj povzroča najtežje primere koronavirusne bolezni, ki se občasno končajo tudi tragično, s smrtjo okuženega.

Barbados
Novice Zvijača, s katero se izogibajo ukrepom. Žal samo za bogate.

Summit je po več kot enotedenskem premlevanju podatkov podal odgovor – krivec je bradikinin, peptid, ki v človeškem telesu skrbi za zniževanje krvnega tlaka s širjenjem žil.

Okužba z novim koronavirusom pri nekaterih bolnikih sproži bradikininsko nevihto, ki lahko povzroči celo vrsto življenje ogrožajočih simptomov, ki jih zdravniki v zadnjih mesecih prepoznavajo pri bolnikih s covid-19, so ameriški znanstveniki zapisali v študiji, ki je bila objavljena v znanstveni publikaciji eLife

Hipoteza o bradikininu kot krivcu za težje poteke covid-19 po mnenju ameriških znanstvenikov pojasni tako rekoč vse resnejše simptome bolezni, ki segajo od odpovedi organov do nevroloških težav. | Foto: Reuters Hipoteza o bradikininu kot krivcu za težje poteke covid-19 po mnenju ameriških znanstvenikov pojasni tako rekoč vse resnejše simptome bolezni, ki segajo od odpovedi organov do nevroloških težav. Foto: Reuters

Popoln odgovor na večino vprašanj, povezanih s težjimi poteki bolezni covid-19

Okužbo z novim koronavirusom je medicina sprva obravnavala kot respiratorno težavo – ime virusa je (še vedno) sars-cov-2, kar pomeni, da povzroča hujši akutni respiratorni sindrom –, a vse več zdravnikov poroča tudi o drugih resnih simptomih, kot so težave s srcem, kapi, nevrološki zapleti. 

Da je na delu morda nekaj drugega in ne zgolj respiratorna bolezen, so pokazale smrti posebej bolnih pacientov, ki so jih priklopili na ventilatorje za pomoč pri dihanju, a jim ti niso pomagali preživeti.

V zadnjih mesecih se je pojavljalo vse več dokazov, da je večino smrti in najtežjih potekov bolezni covid-19 povzročil pretiran odziv imunskega sistema bolnikov, ki je bil v boju proti koronavirusni bolezni zmožen poškodovati bolnikove notranje organe. | Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana V zadnjih mesecih se je pojavljalo vse več dokazov, da je večino smrti in najtežjih potekov bolezni covid-19 povzročil pretiran odziv imunskega sistema bolnikov, ki je bil v boju proti koronavirusni bolezni zmožen poškodovati bolnikove notranje organe. Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

Konkretni krivec, na katerega je pokazal superračunalnik Summit, ponoreli peptid bradikinin, lahko pojasni tako rekoč vse zaplete bolezni covid-19, je v povzetku ameriške študije na spletni strani Medium zapisal Thomas Smith.

Hipoteza, ki v ospredje postavlja peptid bradikinin, temelji na predpostavki, da se okužba z novim koronavirusom začne z vstopom virusa v telo z vezavo na receptorje ACE2. Teh je precej ne le v nosu, skozi katerega vdihamo novi koronavirus, temveč tudi v drugih organih, kot so črevesje, ledvice in srce.

Koronavirus, Covid-19, zaščitna oprema, obrazni ščit
Novice Najprej se je okužil vsak peti, nato nihče več. Kaj so spremenili?

Novi koronavirus na mestih, kjer se to sicer ne dogaja, med drugim tudi v pljučih, poveča prisotnost receptorjev ACE2, ugotavljajo znanstveniki. S tem posredno omogoči divjanje bradikinina, ki povzroči padec krvnega tlaka in poroznost žil. 

Ko se to zgodi, je telo v zelo ranljivem stanju, ugotavlja študija. Novi koronavirus ima namreč prosto pot, da poškoduje notranje organe. Ker žile zaradi tako imenovane bradikininske nevihte puščajo, se lahko pljuča napolnijo s tekočino, ki spominja na žele.

Zdravniki z vsega sveta, ki se ukvarjajo z najtežjimi primeri bolezni covid-19, so že poročali, da pljuča pacientov občasno "zalije" oziroma da postanejo kot vodni balon, skozi katerega je nemogoče dihati.  | Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana Zdravniki z vsega sveta, ki se ukvarjajo z najtežjimi primeri bolezni covid-19, so že poročali, da pljuča pacientov občasno "zalije" oziroma da postanejo kot vodni balon, skozi katerega je nemogoče dihati. Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

Pacienta, ki se mu zgodi kaj takega, je zelo težko predihavati, kar pojasni smrti bolnikov, ki so zaradi covid-19 umrli kljub temu, da so bili priklopljeni na ventilator. 

Zakaj je takšno odkritje pravzaprav dobra novica

Zato, ker obstaja že vsaj deset registriranih zdravil, ki uravnavajo raven bradikinina. 

"Identificirali smo zdravila, ki bi jih lahko uporabili tudi za zdravljenje pacientov s covid-19," so v raziskavi zapisali znanstveniki.

Opozorili so sicer, da bi se to lahko zgodilo šele po izvedbi obširnih kliničnih testov, s katerimi bi preizkusili ustreznost vsakega od zdravil. 

Znanstveniki so kot potencialno učinkovito zdravilo proti bolezni covid-19 sicer izpostavili tudi vitamin D. Njihova raziskava je namreč pokazala, da bi vitamin D, ki ga primanjkuje približno vsakemu petemu človeku, lahko zajezil izločanje potencialno smrtonosnih količin peptida bradikinina.  | Foto: Reuters Znanstveniki so kot potencialno učinkovito zdravilo proti bolezni covid-19 sicer izpostavili tudi vitamin D. Njihova raziskava je namreč pokazala, da bi vitamin D, ki ga primanjkuje približno vsakemu petemu človeku, lahko zajezil izločanje potencialno smrtonosnih količin peptida bradikinina.  Foto: Reuters

Preberite tudi:

Koronavirus, Covid-19
Novice Nove ugotovitve o koronavirusu: še en razlog, zakaj nočete zboleti
Južna Koreja Koronavirus
Novice Epidemijo uspešno rešujejo na način, ki je v Sloveniji nemogoč
Novice Umrl voznik, ki so ga zverinsko napadli nasprotniki nošnje mask #video
Crikvenica
Novice Preveč sproščeno na Hrvaškem? "To je katastrofa. Ne vem, kaj bo jeseni."
Novice Tej laži o maskah nasedajo tudi Slovenci: so to res posledice?
Ne spreglejte