Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
7. 7. 2016,
15.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Caterpillar mobilni telefon pametni telefoni CAT CAT S60 vodoodpornost gasilci Gasilska zveza Slovenije Franci Petek Telekom Slovenije Simon Furlan Lidija Halapir donacija

Četrtek, 7. 7. 2016, 15.50

6 let, 6 mesecev

CAT S60: prvi mobilni telefon s termalno kamero zdaj tudi v Sloveniji

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Telekom Slovenije je ob slovenski predstavitvi novega pametnega mobilnega telefona za ekstremne razmere Gasilski zvezi Slovenije podaril več kosov tega novinca za pomoč pri njihovem delu.

CAT S60 je prvi mobilni telefon na svetu, ki ima vgrajeno termalno kamero in pripadajočo programsko opremo, ki vidi tudi takrat in tam, ko s prostim očesom in običajnimi fotoaparati ne moremo.

Termalna kamera, kot pove že ime, namreč zaznava osebe in predmete ter jih loči od okolice na podlagi njihove temperature in temperaturne razlike, tudi kadar jih skriva zavetje teme ali drugih predmetov. Termalno kamero, vgrajeno na telefonu CAT S60, je razvilo podjetje FLIR. Zaznava temperature in temperaturne razlike do razdalje 30 metrov tudi v popolni temi in prostorih, polnih dima, ali pod vodo.

Poleg edinstvene termalne kamere se CAT S60 med drugim lahko pohvali tudi s 4,7-palčnim (11,9-centimetrskim) zaslonom, tremi gigabajti delovnega pomnilnika in akumulatorjem z zmogljivostjo 3.800 miliamperskih ur, ki, odvisno od načina in obsega uporabe, lahko zagotovi do 30 dni delovanja brez vtičnice. | Foto: Poleg edinstvene termalne kamere se CAT S60 med drugim lahko pohvali tudi s 4,7-palčnim (11,9-centimetrskim) zaslonom, tremi gigabajti delovnega pomnilnika in akumulatorjem z zmogljivostjo 3.800 miliamperskih ur, ki, odvisno od načina in obsega uporabe, lahko zagotovi do 30 dni delovanja brez vtičnice.

Februarja na ogled v Barceloni, zdaj na prodaj pri nas

Pametni mobilni telefon, ki smo ga prvič videli in prijeli v roke na letošnjem največjem svetovnem dogodku mobilnih komunikacij Mobile World Congress, ki je potekal v drugi polovici februarja v Barceloni, je zdaj uradno tudi v Sloveniji, njegova prodaja pa se bo začela predvidoma naslednji teden – tudi v prodajni ponudbi Telekoma Slovenije. Poleg svoje edinstvene termalne kamere se med drugim lahko pohvali tudi s 4,7-palčnim (11,9-centimetrskim) zaslonom, parom podvodnih fotoaparatov, pri čemer ima tisti na hrbtni strani ločljivost 13 milijonov pik, tremi gigabajti delovnega pomnilnika in akumulatorjem z zmogljivostjo 3.800 miliamperskih ur, ki, odvisno od načina in obsega uporabe, lahko zagotovi do 30 dni delovanja brez vtičnice.

Ko sekunde odločajo o življenju

Na uradni slovenski predstavitvi so pripravili simulacijo izrednih razmer ob požaru v bivalnem prostoru, kjer prednosti termalne kamere pridejo najbolj do izraza. S termalno kamero je namreč mogoče zaznati osebo tudi za oviro, v dimu ali pod ruševinami, če le niso pregloboke. Reševalci že uporabljajo samostojne termalne kamere pri svojem delu, a so s CAT S60 dobili termalno kamero in zanesljivo komunikacijsko napravo, ki bo delovala zelo dolgo brez vtičnice tudi v ekstremnih razmerah temperature, mraza, vlage in prahu.

V trenutkih, ko sekunde odločajo o življenjih, je še kako pomembno, da reševalci ponesrečence zaznajo čim prej. Za gasilce, gorske reševalce, vojake in vse druge, ki rešujejo življenja, bo še kako dobrodošla tudi trpežnost tega novinca, ki je, kot zatrjuje proizvajalec, najbolj vodoodporen mobilni telefon na svetovnem trgu.

Termalna kamera proizvajalca FLIR, ki je vgrajena v pametni mobilni telefon CAT S60, zaznava temperature in temperaturne razlike do razdalje 30 metrov tudi v popolni temi in prostorih, polnih dima, ali pod vodo. | Foto: Termalna kamera proizvajalca FLIR, ki je vgrajena v pametni mobilni telefon CAT S60, zaznava temperature in temperaturne razlike do razdalje 30 metrov tudi v popolni temi in prostorih, polnih dima, ali pod vodo.

Od gradbene mehanizacije do pametnih telefonov za izjemne razmere

Blagovna znamka CAT je v lasti ameriške korporacije Caterpillar, ki je med drugim znana tudi po mogočni gradbeni mehanizaciji, pravico do uporabe te znamke pri mobilnih telefonih pa so prodali britanski skupini Bullitt, ki skrbi za proizvodnjo, prodajo in trženje.

Termalna kamera je dobrodošla tudi pri številnih drugih poklicih, kjer delo poteka na odprtem in v nočnem času ali ob ekstremnih vremenskih razmerah, ki jim običajni pametni telefoni niso kos. Prav pride na primer policistom, zlasti pri varovanju državne meje in preprečevanju nezakonitih prehodov, gozdarjem, ki morda tako prej zaznajo nevarno žival v temni noči, gradbenikom – pa tudi tistim, ki v svojih bivalnih prostorih iščejo mesta, kjer nastajajo toplotne izgube.

Poleg termalne kamere ima CAT S60 na hrbtni strani tudi običajen podvodni fotoaparat z ločljivostjo 13 milijonov pik. | Foto: Poleg termalne kamere ima CAT S60 na hrbtni strani tudi običajen podvodni fotoaparat z ločljivostjo 13 milijonov pik.

Še ena donacija Telekoma Slovenije Gasilski zvezi Slovenije

Telekom Slovenije, ki z Gasilsko zvezo Slovenije sodeluje in jo podpira že vrsto let, je ob uradni slovenski predstavitvi v sodelovanju z regionalnim distributerjem mobilnih telefonov CAT, družbe TCCM, krovni organizaciji slovenskih gasilcev podaril 35 pametnih telefonov CAT S60, ki jim bodo pomagali pri njihovem delu.

Telekom Slovenije je slovenskim gasilcem že večkrat pomagal z donacijami, kot zahvalo za njihovo predanost pa jim omogoča tudi sklenitev posebnih naročniških paketov pod ugodnejšimi pogoji, s čimer so vedno dosegljivi ne le v svojem zasebnem življenju, temveč predvsem pri svojem zahtevnem, odgovornem in družbenokoristnem delu.

 

 

Ne spreglejte