SiolNET. Digisvet Novice
0,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Boj proti pranju digitalnega denarja: Evropa bo spremljala bitcoine

0,50

termometer

bitcoin
Foto: Reuters

Evropska komisija je ustanovila novo delovno skupino za boj proti pranju kriptodenarja (digitalnih valut), največ pozornosti pa bo namenila bitcoinu.

Novo delovno skupino bodo upravljali obveščevalno-preiskovalna agencija Evropske unije Europol, medvladna organizacija za mednarodno policijsko sodelovanje Interpol in neprofitni inštitut Basel Institute of Governance iz istoimenskega švicarskega mesta, so sporočili iz Bruslja. Bojevali se bodo proti pranju kriptodenarja, kar financira terorizem, ob tem pa tudi za večji nadzor nad trgom bitcoinov in drugih kriptovalut v državah članicah Evropske unije.

Pariški napad povečal zaskrbljenost in sprožil akcijo

Ustanavljanje delovne skupine je bilo napovedano kmalu po lanskoletnem terorističnem napadu v Parizu in predstavlja zadnjo fazo takrat napovedanih ukrepov v boju proti terorizmu. Digitalne valute so namreč spremenile načine, kako kriminalno podzemlje deluje, so zapisali pri Europolu, ki sicer obenem priznava, da ni zanesljivih dokazov o financiranju terorističnih dejavnosti s kriptodenarjem.

Napadi v Parizu pa so spodbudili notranje in pravosodne ministre držav članic pri njihovih zahtevah po okrepljenem nadzoru virtualnih valut in anonimnih plačil. Sklicevali so se na "manjše število primerov", kjer naj bi teroristične dejavnosti vendarle financirali tudi s pranjem virtualnega denarja. Prav decentralizirani značaj virtualnih valut in kriptografija, ki nastopa pri plačevanju s temi valutami, sta velika izziva za varnostne službe, zlasti ko raba virtualnih valut narašča.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin