SiolNET. Digisvet Novice
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali bo Facebook svoje naslednje evropsko podatkovno središče gradil v Sloveniji?

0,53

termometer

Facebook Lulea
Foto: Facebook

Ne, ga bo pa morda na Danskem, ki bi tako postala tretja evropska država (in obenem tudi tretja zunaj ZDA) s Facebookovim podatkovnim središčem.

Facebook ima od leta 2013 veliko podatkovno središče na severu Švedske pri kraju Lulea, zdaj pa gradi še enega na Irskem pri kraju Clonee. Naslednja potencialna evropska lokacija za strežnike tega družbenega omrežja je Odense. Gre za mesto, manjše od Ljubljane, ki je v svoji več kot tisočletni zgodovini zaslovelo predvsem kot rojstni kraj književnika Hansa Christiana Andersena.

Pet v ZDA, tri v Evropi

Če se ti načrti uresničijo, bo dansko podatkovno središče tretje Facebookovo v Evropi in osmo nasploh. V ZDA ima namreč štiri delujoča podatkovna središča, prejšnji mesec pa so napovedali, da bodo v ZDA gradili še eno, in sicer v zvezni država Nova Mehika.

Facebook brez obljub Dancem

Facebook namere za gradnjo danskega podatkovnega središča ni potrdil. Zemljišče v okolici Odenseja so res kupili, a obenem svarijo, da so "pri gradnji podatkovnega središča potrebna dolga leta za pripravo zemljišča, v tem času pa nenehno presojajo potencialne nove lokacije za razširitev globalne infrastrukture".

Danski časnik navaja, da bo pri gradnji danskega podatkovnega središča, ki naj bi obsegalo več kot 180 tisoč kvadratnih metrov, sodelovalo od 1.000 do 1.200 zaposlenih. V trenutno edinem delujočem Facebookovem podatkovnem središču v Evropi na Švedskem je zaposlenih okrog 150 ljudi.

Zapis prvega moža Facebooka Marka Zuckerberga o Facebookovem podatkovnem središču na Švedskem. Zapis prvega moža Facebooka Marka Zuckerberga o Facebookovem podatkovnem središču na Švedskem. Foto: Facebook

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin