SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

3D XPoint: kaj obeta nova pomnilniška tehnologija?

2

termometer

V sedmih letih naj bi se letna količina podatkov povečala za skoraj desetkrat - nova tehnologija trajnih pomnilnikov obljublja, da bo tudi ob tako povečani količini obdelava hitra.

Že več kot četrt stoletja, natančneje od leta 1989, ni bilo večjega tehnološkega preboja na področju trajnih pomnilnikov. Pomnilniki NAND so danes (še vedno) najbolj uveljavljeni na trgu, toda nova tehnologija 3D XPoint, ki sta jo razvila Intel in Micron Technology, obljublja do tisočkrat večje hitrosti delovanja pomnilnika.

Zmogljivejši pomnilnik bo pospešil delovanje osebnih računalnikov, podatkovnih centrov in drugih naprav ter odprl prostor za nove inovacije na področjih, ki segajo od strojnega učenja do spremljanja bolezni v realnem času in iger v ločljivosti 8K, napovedujejo pri Intelu. Predvsem bo kos izjemni rasti količine podatkov, ki jih želimo hitro in učinkovito obdelati in varno shranjevati, so še poudarili.

Novo pomnilniško tehnologijo so omogočili predvsem novi materiali in večtočkovna arhitektura, s katerimi je mogoče doseči desetkrat večjo gostoto kot s tradicionalnimi pomnilniki. Intel in Micron že uporabljata novo tehnologijo 3D XPoint v proizvodnji in pri razvoju novih izdelkov, do konca leta pa bo na voljo tudi za izdelke drugih proizvajalcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin