Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
21. 7. 2019,
19.54

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

internet WiFi nasvet

Nedelja, 21. 7. 2019, 19.54

4 leta, 9 mesecev

Eden največjih razlogov, zakaj domači Wi-Fi ne "vleče" dobro

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Ruter, router, usmerjevalnik | Morda se zdi kot šala, a takšna postavitev omrežnega usmerjevalnika bi bila v večini stanovanj pravzaprav najbolj optimalna. Na nobeni strani namreč ni neposrednih velikih ovir (zidov), ki bi preprečevale učinkovito širjenje brezžičnega signala v vse smeri. | Foto Thinkstock

Morda se zdi kot šala, a takšna postavitev omrežnega usmerjevalnika bi bila v večini stanovanj pravzaprav najbolj optimalna. Na nobeni strani namreč ni neposrednih velikih ovir (zidov), ki bi preprečevale učinkovito širjenje brezžičnega signala v vse smeri.

Foto: Thinkstock

Razdalja med omrežnim usmerjevalnikom (oziroma po domače ruterjem) in napravo, na kateri uporabljamo internet, je eden najpomembnejših dejavnikov za kakovostno in hitro domače brezžično omrežje. V stanovanju, kjer je postavitev usmerjevalnika skoraj idealna, smo preverili, kako oddaljenost od vira brezžičnega signala vpliva na hitrost internetne povezave. 

Naslovna slika
Novice Počasen računalnik? Poskusite to rešitev, ki vzame eno sekundo.

Glede na ugotovitve več strokovnjakov in priporočila industrije je najbolj optimalna lokacija za namestitev usmerjevalnika v stanovanju ali hiši čim bolj sredinska.

To pomeni, da je vir brezžičnega internetnega signala od vseh prostorov, kjer se najpogosteje nahajajo naprave, na katerih bodo stanovalci uporabljali internet, oddaljen približno enako oziroma da je med usmerjevalnikom in napravami čim manj sten.

Precej uporabnikov ima doma takšno postavitev, ki pa ni idealna, saj jakost signala v prostorih, ki so najdlje od usmerjevalnika, občutno upade:

Z nižanjem intenzivnosti brezžičnega signala seveda pade tudi hitrost interneta. Kot smo ugotovili, je to zelo očitno že tam, kjer je postavitev omrežnega usmerjevalnika blizu idealne.

FRITZ!Box 7590, širokopasovni modem, usmerjevalnik, AVM
Novice Modem, ki vas lahko zjutraj zbudi in vam skuha kavo

Vpliv oddaljenosti od vira signala na internetno hitrost smo preverili v trisobnem stanovanju, kjer je usmerjevalnik nameščen zelo blizu geometričnega središča oziroma je skoraj enako oddaljen od vseh zunanjih sten. 

Hitrost brezžičnega interneta v prostoru, kjer se nahaja usmerjevalnik 97 megabitov na sekundo:

Wifi1 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Hitrost brezžičnega interneta v dnevni sobi, ki deli steno z prostorom, v katerem je usmerjevalnik, in mu je najbližje 95 megabitov na sekundo:

Wifi1 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Hitrost brezžičnega interneta v kuhinji, med računalnikom in usmerjevalnikom sta dve steni 87 megabitov na sekundo: Wifi1 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Hitrost brezžičnega interneta v spalnici, med računalnikom in usmerjevalnikom je ena stena, a je razdalja med njima večja kot v primeru kuhinje 85 megabitov: Wifi1 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Hitrost brezžičnega interneta v kopalnici, med računalnikom in usmerjevalnikom sta dve steni in radiator 79 megabitov na sekundo:

Wifi1 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Hitrost brezžičnega interneta v sosednjem stanovanju eno nadstropje višje, med računalnikom in usmerjevalnikom sta dve steni in etažna plošča (podobno kot v enonadstropni hiši) 53 megabitov na sekundo:

Wifi1 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Kot je razvidno iz zgornjih rezultatov, so razlike v hitrosti v večini primerov z izjemo zadnjega razmeroma majhne, internet pa še vedno dovolj hiter za tako rekoč vsa opravila.

A pomembno je opozoriti, da smo padce hitrosti preizkušali na kar urni 250-megabitni internetni povezavi. Takole so videti številke, ko računalnik z internetom povežemo prek kabla:

Ethernet | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Preizkuse hitrosti internetne povezave smo opravili z orodjema Speedtest by Ookla in Fast.com

Kdor ima pri ponudniku telekomunikacijskih storitev zakupljen počasnejši dostop do interneta, bo še posebej v primeru, če njegov usmerjevalnik ni postavljen idealno, temveč odrinjen v kot, ob oddaljevanju od njega morda izkusil dovolj moteče padce hitrosti brezžične povezave, da se bo v nekaterih prostorih začel izogibati uporabi interneta.

Na padec hitrosti brezžičnega interneta lahko v stanovanju zelo vpliva tudi število naprav, ki hkrati lovijo brezžični signal. Neoptimalna postavitev usmerjevalnika in velika obremenitev omrežja tvorita recept za počasen domači internet.  | Foto: Telekomov Tehnik Na padec hitrosti brezžičnega interneta lahko v stanovanju zelo vpliva tudi število naprav, ki hkrati lovijo brezžični signal. Neoptimalna postavitev usmerjevalnika in velika obremenitev omrežja tvorita recept za počasen domači internet. Foto: Telekomov Tehnik

Fitnes, telefon
Novice Stranke slovenskih fitnesov delajo napako, ki jim lahko uniči življenje

Na kaj vse je še treba paziti ob iskanju najboljšega položaja za namestitev domačega omrežnega usmerjevalnika?

Poudarili smo že, da je za maksimalno pokritost z brezžičnim signalom v večini primerov najbolj optimalna čim bolj sredinska postavitev usmerjevalnika, kar pomeni, da so vsi prostori, vsaj tisti, v katerih se najpogosteje povezujemo z brezžičnim omrežjem, od njega oddaljeni približno enako, vmes pa ni preveč sten. Podstrešje ali klet v hiši odpadeta, saj sta predaleč od vseh prostorov. 

V stanovanju je dobra ideja tudi, da usmerjevalnika ne postavite prenizko, temveč malce višje (nad višino pisalne mize, na primer). Najslabša poteza, ki jo lahko naredite, je, da usmerjevalnik vržete pod računalniško mizo med cirkus drugih kablov. 

Za kakovost domačega brezžičnega omrežja je postavitev usmerjevalnika v takšno divjino daleč od optimalne. | Foto: Thinkstock Za kakovost domačega brezžičnega omrežja je postavitev usmerjevalnika v takšno divjino daleč od optimalne. Foto: Thinkstock

Kakovost brezžičnega signala lahko zmotijo tudi kovine, zato usmerjevalnika ne postavljajte v bližino radiatorjev, morebitnega kovinskega pohištva ali celo cvetličnih korit. Nepriporočljivo je tudi nameščanje usmerjevalnika za pohištvo, na primer za sedežno garnituro. 

Aplikacije, aplikacija
Novice Številni telefoni bodo od zdaj hitrejši: našli so krivce, ki so držali zavoro

Če vaš brezžični internet ne "vleče" v vse stanovanjske prostore, možnosti za premik usmerjevalnika pa nimate, si lahko pomagate z ojačevalnikom signala oziroma tako imenovanim repetitorjem

Večina ojačevalnikov brezžičnega signala je videti takole.  | Foto: Thinkstock Večina ojačevalnikov brezžičnega signala je videti takole. Foto: Thinkstock Ojačevalniki signala podaljšajo domet brezžičnega omrežja. Niso zelo dragi, nastaviti jih je preprosto (pri večini največ trije koraki s pritiskanjem enega gumba), razen ene električne vtičnice pa ne zasedejo veliko prostora.

Preberite tudi:

WiFi, omrežje, ojačevalnik, signal, Fritz! Repeater 1750E
Novice Z repetitorjem in/ali vtičnico pride brezžični signal tudi do najbolj skritega kotička stanovanja ali hiše
FRITZ!Powerline 1260E, vtisi, AVM
Novice FRITZ!Powerline 1260E: za res hitro domače omrežje stene niso več ovira
Violeta Bulc
Novice WiFi v povezanih avtomobilih: slovenska komisarka in operaterji na nasprotnih bregovih
Deepnude
Novice Sporni "čudežni" program, ki lahko sleče vsako žensko: raje ga ne iščite
Lažne trgovine
Novice Seznam trgovin, kjer kljub popustom ne naročajte ničesar
Telefon, Telefonski klic
Novice Kličejo tudi Slovence: telefonski klic, ki vam lahko močno pokvari dan
Kartica, plačilo
Novice Slovenske banke ukinjajo enega najpogostejših načinov plačevanja

 

 

 

 

 

Ne spreglejte