Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
28. 10. 2017,
17.31

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

1

Natisni članek

kofein The Biggest Loser Slovenija nasvet nedeljska znanost znanost kava Red Bull

Sobota, 28. 10. 2017, 17.31

4 leta

Vse o belem prahu, ki nas lahko naredi pametnejše, hitrejše, lažje

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

1

Znanstven in praktičen pogled na kofein, najbolj uporabljano in raziskano psihoaktivno drogo na svetu, ki lahko izboljša naše kognitivne sposobnosti ter nam pomaga pri doseganju boljših športnih rezultatov.  

Kofein v čisti obliki najpogosteje najdemo v obliki finega belega prahu, ki je zelo grenkega okusa.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Kofein v čisti obliki najpogosteje najdemo v obliki finega belega prahu, ki je zelo grenkega okusa.  Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Kaj je kofein in kje ga najdemo

S kemijskega vidika je kofein alkaloid, v naravi pogosta organska spojina, ki vsebuje atome dušika. Ob človeškem zaužitju kofein deluje kot stimulans centralnega živčnega sistem, poživilo, ki začasno zaustavi občutek utrujenosti, tako fizične kot psihične.

Najpogostejši vir naravnega kofeina so deli rastlin – listi, semena, plodovi –, ki rastejo predvsem v Južni Ameriki ter jugovzhodni in vzhodni Aziji. Najbolj znan vir kofeina so kavna zrna in listi čajevca.

Ker ga najdemo v kavi in čaju, toplih napitkih, ki sta del vsakdana več kot tretjine Zemljanov, pa tudi v energijskih pijačah, je kofein najbolj razširjena in najbolj uporabljana legalna psihoaktivna droga na svetu. | Foto: Thinkstock Ker ga najdemo v kavi in čaju, toplih napitkih, ki sta del vsakdana več kot tretjine Zemljanov, pa tudi v energijskih pijačah, je kofein najbolj razširjena in najbolj uporabljana legalna psihoaktivna droga na svetu. Foto: Thinkstock

Kaj se dogaja v možganih, ko spijemo skodelico kave ali pločevinko energijske pijače?

Kofein po zaužitju poišče in se veže na receptorje adenozina, kofeinu podobne molekule, ki telesu pove, da je utrujeno in da je čas za spanje. Adenozin se v možganih začne nabirati, ko smo budni, in upočasnjevati njihovo aktivnost, kar povzroči občutek utrujenosti, zaspanosti. Ko kofein blokira oziroma se veže na receptorje adenozina, omenjena občutka izgineta.

Kofein prav tako stimulira proizvajanje adrenalina, hormona, ki zviša srčni utrip in razširi dihalne poti, ter dopamina, živčnega prenašalca, ki ga poznamo tudi kot hormon sreče. Prav povečano izločanje dopamina je tisto, zaradi česar kofein povzroča blago zasvojenost.

Človeško telo se na redno uživanje kofeina odzove tako, da ustvarja več receptorjev adenozina. To je neposredno povezano z našo toleranco do kofeina. Posledično moramo za enak učinek budnosti in osredotočenosti zaužiti več kofeina. Če ga ne, je zaradi več receptorjev adenozina občutek utrujenosti in izžetosti začasno še bolj izrazit.

Prednosti uživanja kofeina: več pameti, manjša telesna teža

Uživanje kofeina pred telesno vadbo lahko prispeva k večji porabi kilokalorij. S tem je v telesu mogoče povečati energetsko neravnovesje oziroma, z drugimi besedami, povečati kalorični primanjkljaj, ki je potreben za izgubo čezmerne telesne teže.  | Foto: Thinkstock Uživanje kofeina pred telesno vadbo lahko prispeva k večji porabi kilokalorij. S tem je v telesu mogoče povečati energetsko neravnovesje oziroma, z drugimi besedami, povečati kalorični primanjkljaj, ki je potreben za izgubo čezmerne telesne teže.  Foto: Thinkstock

Oddaja The Biggest Loser Slovenija je na sporedu od torka do petka ob 21.10 na Planet TV.

Najpomembnejši prednosti uživanja kofeina sta:

izboljšane kognitivne sposobnosti: sproščanje adrenalina in dopamina ima pozitiven vpliv na mentalno osredotočenost in motivacijo za delo ali telesno vadbo;

boljši dosežki pri športni aktivnosti in vseh oblikah telesne vadbe: odmerek od 200 do 800 miligramov kofeina (odvisno od posameznikove tolerance, a glede na številne raziskave je 800 miligramov zgornja meja) med športnim treningom začasno poveča moč in vzdržljivost ter s tem posredno vpliva na učinkovitejšo porabo kilokalorij. Kofein lahko igra tudi vlogo pri regeneraciji po treningu. Če ga zaužijemo skupaj z ogljikovimi hidrati, pospeši obnavljanje glikogena, zaloge energije v mišicah in jetrih.

Slovenci po uživanju kofeina v svetovnem vrhu

Kava, kavna zrna | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Zanimivost: glede na raziskavo iz leta 2013 se Slovenija po količini letno porabljene kave na prebivalca uvršča na četrto mesto med vsemi državami sveta. Povprečen Slovenec vase vsako leto zlije 6,1 kilograma zmletih kavnih zrn.

Na prvem mestu je z 9,6 kilograma Finska, na drugem s 7,2 kilograma Norveška in na tretjem s 6,7 kilograma Nizozemska. Tik za Slovenijo se je s 5,5 kilograma uvrstila Avstrija. 

Koliko kofeina je preveč kofeina?

Znanstveniki pravijo, da je smrtni odmerek kofeina od 150 do 200 zaužitih miligramov na kilogram telesne teže. Ker povprečna skodelica kave vsebuje ravno okrog 150 miligramov kofeina, to pomeni, da bi 80 kilogramov težak človek, če upoštevamo nižjo vrednost, umrl po popitih 80 skodelicah kave.

Da bi bil učinek smrtonosen, bi moral vse skodelice kave popiti hkrati. Kofein ima razpolovno dobo šest ur, kar pomeni, da ga po tem času v telesu ostane še polovica.

Smrt zaradi zaužitja preveč kofeina ne bi bila prijetna. Človeka bi pred zaustavitvijo srca napadli huda tresavica in manija, doživljal bi halucinacije, morda bi mu odpovedala jetra in ledvice.

Preberite tudi: Študenta zaradi prevelikega odmerka kofeina skoraj umrla

Kako iz vsake skodelice kave ali pločevinke energijske pijače izvleči največ?

Tako, da ne prve ne druge pijače ne uživamo prepogosto. S tem ne bomo razvili (prevelike) tolerance, ki se pogosto pojavi, če kavo ali energijske pijače uživamo vsak dan ali celo večkrat dnevno.

Prav tako ne bomo doživeli morebitnih abstinenčnih simptomov – utrujenosti, glavobola, razdražljivosti, nesposobnosti koncentracije –, ki se pri posameznikih z visoko toleranco do kofeina praviloma pojavijo v od enem do dveh dneh po zadnjem zaužitju.

Pri energijskih pijačah je treba paziti še na njihovo prehransko vrednost, saj jih večina vsebuje sladkor. Pločevinka klasičnega Red Bulla vsebuje okrog 110 kilokalorij, kar je za odraslega moškega, ki si prizadeva izgubiti odvečne kilograme, lahko že pet ali celo še več odstotkov dovoljenega dnevnega vnosa energije. Energijska pijača Monster (navadna in ne katera od različic, v katerih sladkor zamenjajo umetna sladila), ki jo je mogoče kupiti v 500-mililitrskih pločevinkah, vsebuje dvakrat toliko kilokalorij.  | Foto: Reuters Pri energijskih pijačah je treba paziti še na njihovo prehransko vrednost, saj jih večina vsebuje sladkor. Pločevinka klasičnega Red Bulla vsebuje okrog 110 kilokalorij, kar je za odraslega moškega, ki si prizadeva izgubiti odvečne kilograme, lahko že pet ali celo še več odstotkov dovoljenega dnevnega vnosa energije. Energijska pijača Monster (navadna in ne katera od različic, v katerih sladkor zamenjajo umetna sladila), ki jo je mogoče kupiti v 500-mililitrskih pločevinkah, vsebuje dvakrat toliko kilokalorij.  Foto: Reuters

Preberite tudi: Grozljiva smrt moža, ki je zelo rad pil energijske pijače

Znanstveniki so ugotovili tudi, da je kofein iz kave ali katerega drugega vira za najboljši izkoristek in učinek pametno zaužiti takrat, ko izločanje kortizola, tako imenovanega stresnega hormona, ni na vrhuncu. Pri povprečnem človeku izločanje kortizola najvišjo raven doseže med 8. in 9. uro, 12. in 13. uro ter 17. in 18. uro.

Zaradi tega je najbolje, da kofein uživate v časovnih oknih med temi intervali, a raje ne preveč pozno, saj zvečer morda ne boste mogli zaspati. Kofein ima razpolovno dobo do šest ur – če ob 18. uri spijemo skodelico kave, v kateri je sto miligramov kofeina, ga bomo ob polnoči v telesu še vedno imeli do 50 miligramov. Za marsikoga je to dovolj, da proti svoji volji ostane buden.

Viri: Examine.com, Caffeine Informer

Spremljajte The Biggest Loser Slovenija tudi na Facebooku in Instagramu, pridružite se debati z uporabo ključne besede #BiggestLoserSLO.

Ne spreglejte