Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
2. 4. 2017,
14.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

Natisni članek

Red Bull nedeljska znanost znanost kofein

Nedelja, 2. 4. 2017, 14.23

6 let, 6 mesecev

Grozljiva smrt moža, ki je zelo rad pil energijske pijače

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

Eben Byers je bil bogat ter uspešen ameriški športnik in pozneje poslovnež, ki je leta 1932 umrl grozljive smrti zaradi izredno hude zastrupljenosti z radioaktivnimi snovmi. Byers je med letoma 1927 in 1929 namreč spil več kot tisoč stekleničk energijske pijače Radithor, ki ni vsebovala kofeina ali sladkorja kot današnji Red Bull ali Monster, temveč radioaktivni element radij.

Energijska pijača (fotografija je simbolična) | Foto: Thinkstock Energijska pijača (fotografija je simbolična) Foto: Thinkstock

Energijske pijače pri tistih, ki jih uživajo, občutek utrujenosti danes zmanjšujejo s stimulansi, kot je kofein (preberite, kako nam kofein sploh da več energije), ali pa celo samo s sladkorjem.

A pred skoraj sto leti je obstajalo nekaj komercialnih zvarkov, ki so dejansko oddajali energijo, saj je bil vanje namešan radioaktivni element radij.

Radij z vsakim razpadom atomskega jedra sprosti sevalno energijo. | Foto: Thinkstock Radij z vsakim razpadom atomskega jedra sprosti sevalno energijo. Foto: Thinkstock

Najbolj znana tovrstna "energijska pijača" je bil Radithor, ki so ga v Združenih državah Amerike proizvajali med letoma 1918 in 1928. Radithor pravzaprav ni bil nič drugega kot z radijem zmešana voda (vir). Ena 0,3-decilitrska steklenička je vsebovala najmanj dva mikrograma izotopov radija 226 in 228 (mesothorium na spodnji fotografiji).

Ohranjena steklenička energijske pijače Radithor. Stara je blizu sto let. | Foto: Ohranjena steklenička energijske pijače Radithor. Stara je blizu sto let.

Radithor je proizvajalo podjetje Bailey Radium Laboratories, ki ga je ustanovil falirani študent s Harvarda William J. Bailey. Čeprav je to trdil, Bailey ni bil doktor medicine. Pijačo Radithor je Bailey vseeno oglaševal kot zdravilo za številne pogoste zdravstvene težave, med drugim kašelj, gripo in celo impotenco.

Znanstvenih dokazov za zgornje navedbe podjetja Bailey Radium Laboratories ni bilo oziroma so bili v najboljšem primeru dvoumni, še več - v tistem času je obstajajo že precej zdravstvenih raziskav, ki so potrjevale škodljiv vpliv radija na človeško zdravje (primer).

Tudi Marie Curie (na fotografiji) in njen mož Pierre Curie, ki sta radij odkrila leta 1898, ga nista nikoli uživala s hrano in pijačo. Marie Curie je skoraj do svoje smrti leta 1934 tudi raziskovala povezanost med izpostavljenostjo radiju in poslabšanjem zdravje. Navsezadnje pa je Marie Curie delo z radioaktivnimi snovmi tudi pokopalo, umrla je namreč zaradi slabokrvnosti, ki jo je povzročila prav izpostavljenost radiju.  | Foto: How It Works Magazine Tudi Marie Curie (na fotografiji) in njen mož Pierre Curie, ki sta radij odkrila leta 1898, ga nista nikoli uživala s hrano in pijačo. Marie Curie je skoraj do svoje smrti leta 1934 tudi raziskovala povezanost med izpostavljenostjo radiju in poslabšanjem zdravje. Navsezadnje pa je Marie Curie delo z radioaktivnimi snovmi tudi pokopalo, umrla je namreč zaradi slabokrvnosti, ki jo je povzročila prav izpostavljenost radiju. Foto: How It Works Magazine

Radithor se je kljub temu, da so bile nevarnosti radija za človeško zdravje vsaj v znanstvenih krogih dobro znane, med bogatimi Američani prodajal presenetljivo dobro. Bogatimi zato, ker so bili praktično edini, ki so si ga lahko privoščili - cena ene stekleničke je bila en dolar, kar je približno 15 današnjih dolarjev (to je 14 evrov - bi plačali 14 evrov za tretjino decilitra Red Bulla?).

William J. Bailey je uspel v zdravilno moč Radithorja ne le kupcev, temveč tudi številne ameriške zdravnike prepričati predvsem zato, ker je bil Radithor drag kot žafran. Zaradi tega so mnogi verjeli, da zagotovo mora učinkovati, sicer bi bil cenejši. Škodilo sicer ni Baileyevo ponarejanje dokazov, ki so domnevno pričali o zdravilni moči Radithorja. | Foto: William J. Bailey je uspel v zdravilno moč Radithorja ne le kupcev, temveč tudi številne ameriške zdravnike prepričati predvsem zato, ker je bil Radithor drag kot žafran. Zaradi tega so mnogi verjeli, da zagotovo mora učinkovati, sicer bi bil cenejši. Škodilo sicer ni Baileyevo ponarejanje dokazov, ki so domnevno pričali o zdravilni moči Radithorja.

Najbolj znani pivec energijske pijače Radithor je bil bogati ameriški industrialist Eben Byers. Nekdaj uspešen igralec golfa si je leta 1927 zlomil roko in začel med rehabilitacijo poleg zdravil uživati še Radithor.

Byers je bil nad Radithorjem tako navdušen, da ga je priporočal vsem svojim prijateljem, kazal pa je tudi znake zasvojenosti. Pil ga je namreč še dolgo po tem, ko se mu je roka že zacelila - v dveh letih je spil okrog 1.400 stekleničk (vir).

Eben Byers | Foto:

Po tolikšni količini zaužite pijače Radithor je Ebenu Byersu začelo odpovedovati telo. Izredno je shujšal, stalno ga je bolela glava, pogosto je tožil tudi o zobobolu. Radiologi so po nekaj pregledih potrdili, da se Byersovo telo ugaša zaradi izredno hude radioaktivne zastrupitve, ki je bila posledica uživanja Radithorja.

Medtem sta ameriška administracija za hrano in zdravila (FDA) ter zvezna komisija za trgovino (FTC) zaradi zavajanja in izkrivljanja dejstev sprožili sodni proces zoper proizvajalca Radithorja Bailey Radium Laboratories. Na sojenju bi se moral kot priča pojaviti tudi Byers, a je bil preveč bolan. Namesto njega je pričal zdravnik in takole opisal Byersovo zdravstveno stanje (vir):

"Pacient je razmeroma mlad in nima nobenih psihičnih težav, a komaj govori. Glavo ima prekrito z obliži. Odstranili so mu spodnjo čeljust in operirali celotno zgornjo, kjer ima samo še dva zoba. V lobanji mu nastajajo luknje, praktično vse njegove kosti so radioaktivne in se počasi razkrajajo. Radioaktiven je celo njegov zadah." | Foto: Thinkstock "Pacient je razmeroma mlad in nima nobenih psihičnih težav, a komaj govori. Glavo ima prekrito z obliži. Odstranili so mu spodnjo čeljust in operirali celotno zgornjo, kjer ima samo še dva zoba. V lobanji mu nastajajo luknje, praktično vse njegove kosti so radioaktivne in se počasi razkrajajo. Radioaktiven je celo njegov zadah." Foto: Thinkstock

Bailey Radium Laboratories je vrata zaprl leta 1931, Eben Byers pa je umrl leto pozneje, star je bil 51 let. Pokopali so ga v svinčeni krsti, da radioaktivno sevanje, ki so ga oddajale njegove kosti, iz groba ne bi uhajalo na prosto.

Byers je morda lagal o tem, koliko Radithorja je res spil

Leta 1965 je znanstvenik Robley Evans za študijske namene zaprosil za izkop Byersovega trupla, da bi preučil sevanje. Pričakoval je sevanje jakosti okrog 100.000 bekerelov (bekerel je enota za merjenje aktivnosti izvora radioaktivnega sevanja).

Byersovi posmrtni ostanki so sevali s kar 225.000 bekereli, kar je lahko pomenilo dve stvari - ali se je v kosteh odlagalo več radija, kot so takrat menili znanstveniki, ali pa je Eben Byers močno podcenjeval količino stekleničk Radithorja, ki jih je zaužil.

Radij ima razpolovno dobo približno 1.600 let, kar pomeni, da je okostje Ebena Byersa, ki ga je znanstvenik Evans po raziskavi vrnil v grob, še danes enako radioaktivno kot v času njegove smrti.

Čeprav Radithor ni bil edina radioaktivna energijska pijača na policah trgovin v ZDA, ta tržna niša nikoli ni povzročila zdravstvene krize. Razloga za to sta bila dva - prvi je bila cena teh zvarkov, ki je bila previsoka, da bi si jih lahko privoščil kdor koli drug razen bogatašev, drugi razlog pa je bilo dejstvo, da v številnih tovrstnih energijskih pijačah sploh ni bilo radija, saj so jih zvečine prodajali podobni prevaranti kot William J. Bailey, oče Radithorja. Za nameček je ameriška komisija za trgovino z letom 1932 prepovedala proizvajanje pijač, ki bi vsebovale radioaktivne snovi. | Foto: Thinkstock Čeprav Radithor ni bil edina radioaktivna energijska pijača na policah trgovin v ZDA, ta tržna niša nikoli ni povzročila zdravstvene krize. Razloga za to sta bila dva - prvi je bila cena teh zvarkov, ki je bila previsoka, da bi si jih lahko privoščil kdor koli drug razen bogatašev, drugi razlog pa je bilo dejstvo, da v številnih tovrstnih energijskih pijačah sploh ni bilo radija, saj so jih zvečine prodajali podobni prevaranti kot William J. Bailey, oče Radithorja. Za nameček je ameriška komisija za trgovino z letom 1932 prepovedala proizvajanje pijač, ki bi vsebovale radioaktivne snovi. Foto: Thinkstock

Ne spreglejte