Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
30. 8. 2016,
15.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

Natisni članek

facebook goljufija nasvet nasveti

Torek, 30. 8. 2016, 15.41

6 let, 6 mesecev

Na Facebooku smo kliknili povezavo, ki obljublja nemogoče. Kaj se je zgodilo?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

Ta prevara, ki se je na Facebooku pojavila že ničkolikokrat, se spet širi med slovenskimi uporabniki družbenega omrežja. Preverite, kako je videti in kaj morate storiti, da preprečite škodo, če ste ji že nasedli.

Takšne objave smo v preteklih dneh zasledili pri več prijateljih na Facebooku. "Klikni tukaj in izvedel boš, kdo obiskuje tvoj profil." No, pa kliknimo, čeprav ne vemo, kaj je na drugi strani. | Foto: Takšne objave smo v preteklih dneh zasledili pri več prijateljih na Facebooku. "Klikni tukaj in izvedel boš, kdo obiskuje tvoj profil." No, pa kliknimo, čeprav ne vemo, kaj je na drugi strani.

Objavi na Facebooku priložena povezava nas je preusmerila na spletno stran, ki uporabnika poziva, naj klikne gumb Začetek, če želi zares izvedeti, kdo vse si je ogledal njegov profil na Facebooku. Dizajn spletne strani bi moral biti prvo opozorilo, da na gumb ne klikajte, saj je zelo amaterski, površen. A mi smo ga kljub temu kliknili. | Foto: Objavi na Facebooku priložena povezava nas je preusmerila na spletno stran, ki uporabnika poziva, naj klikne gumb Začetek, če želi zares izvedeti, kdo vse si je ogledal njegov profil na Facebooku. Dizajn spletne strani bi moral biti prvo opozorilo, da na gumb ne klikajte, saj je zelo amaterski, površen. A mi smo ga kljub temu kliknili.

Znova smo se znašli na Facebooku. Odprlo se je okno, do naših osnovnih podatkov in e-poštnega naslova dostopati aplikacija Mahov. Prej ni bila omenjena nikjer. Pa naj bo tako, smo rekli in kliknili gumb V redu, a še prej … | Foto: Znova smo se znašli na Facebooku. Odprlo se je okno, do naših osnovnih podatkov in e-poštnega naslova dostopati aplikacija Mahov. Prej ni bila omenjena nikjer. Pa naj bo tako, smo rekli in kliknili gumb V redu, a še prej …

… smo uredili podatke, do katerih aplikacija Mahov lahko dostopa. Odstranili smo kljukico ob e-poštnem naslovu, saj ne želimo, da bi nam ga zasula neželena reklamna pošta oziroma da bi ga kdo celo zlorabil za registracijo na spletne strani v našem imenu. | Foto: … smo uredili podatke, do katerih aplikacija Mahov lahko dostopa. Odstranili smo kljukico ob e-poštnem naslovu, saj ne želimo, da bi nam ga zasula neželena reklamna pošta oziroma da bi ga kdo celo zlorabil za registracijo na spletne strani v našem imenu.

Aha, to je to! Čeprav prvo okno (zgornji sliki) uporabnika obvesti, da deljenje osnovnih podatkov z aplikacijo tej ne dovoli objavljati na Facebook v uporabnikovem imenu, nas aplikacija Mahov zdaj prosi, naj ji to vendarle dovolimo. S tem se nismo strinjali, saj ne vemo, kdo je v ozadju aplikacije. Na našo časovnico na Facebooku bi lahko objavil karkoli. | Foto: Aha, to je to! Čeprav prvo okno (zgornji sliki) uporabnika obvesti, da deljenje osnovnih podatkov z aplikacijo tej ne dovoli objavljati na Facebook v uporabnikovem imenu, nas aplikacija Mahov zdaj prosi, naj ji to vendarle dovolimo. S tem se nismo strinjali, saj ne vemo, kdo je v ozadju aplikacije. Na našo časovnico na Facebooku bi lahko objavil karkoli.

Uporabnice in uporabniki, ki so se s tem strinjali, imajo na svojem profilu na Facebooku zdaj tole generično objavo, še vedno pa niso videli – tudi mi nismo –, kdo in kdaj obiskuje njihov profil. Seveda ne, saj Facebook te funkcije ni in je najbrž tudi nikoli ne bo omogočil. | Foto: Uporabnice in uporabniki, ki so se s tem strinjali, imajo na svojem profilu na Facebooku zdaj tole generično objavo, še vedno pa niso videli – tudi mi nismo –, kdo in kdaj obiskuje njihov profil. Seveda ne, saj Facebook te funkcije ni in je najbrž tudi nikoli ne bo omogočil.

Dejstvo, da imamo aplikacijo Mahov zdaj na seznamu aplikacij, s katerimi smo seznanili naš uporabniški račun Facebook, pa čeprav ji nismo dovolili ničesar, nam ni najbolj všeč. Želimo se je znebiti, zato smo odprli Nastavitve, preklopili na zavihek Aplikacije in pritisnili križec ob imenu Mahov. | Foto: Dejstvo, da imamo aplikacijo Mahov zdaj na seznamu aplikacij, s katerimi smo seznanili naš uporabniški račun Facebook, pa čeprav ji nismo dovolili ničesar, nam ni najbolj všeč. Želimo se je znebiti, zato smo odprli Nastavitve, preklopili na zavihek Aplikacije in pritisnili križec ob imenu Mahov.

To je del tistega, kar iščejo prevaranti na Facebooku. "Mahov lahko še vedno hrani podatke, ki ste jih z njim delili." To pomeni, da se je oseba ali organizacija v ozadju aplikacije, ki ne stori tistega, kar obljublja na začetku, dokopala vsaj do vašega e-poštnega naslova, če ji že niste dovolili objavljati v svojem imenu. Preverite e-poštni nabiralnik, morda so vas že začeli gnjaviti z neželeno pošto. | Foto: To je del tistega, kar iščejo prevaranti na Facebooku. "Mahov lahko še vedno hrani podatke, ki ste jih z njim delili." To pomeni, da se je oseba ali organizacija v ozadju aplikacije, ki ne stori tistega, kar obljublja na začetku, dokopala vsaj do vašega e-poštnega naslova, če ji že niste dovolili objavljati v svojem imenu. Preverite e-poštni nabiralnik, morda so vas že začeli gnjaviti z neželeno pošto.

Zdaj preberite še naš ultimativni vodič po varnosti na družbenem omrežju Facebook

Ne spreglejte