SiolNET. Digisvet Nasveti
1,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lastniki iPhona, nikar ne počnite tega

1,01

termometer

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) : Ne prehitevajte življenja! Motorist za vedno.
Na družbenih omrežjih je več uporabnikov izpostavilo, da so bili njihovi telefoni poškodovani, potem ko so bili pritrjeni na motorno kolo. Foto: Klemen Korenjak

Lastniki iPhonovih telefonov, pozor: nikar jih ne pritrjujte na močna motorna kolesa, saj lahko njihove vibracije poškodujejo kamere na telefonu, posledično pa se zmanjša kakovost fotografij in videoposnetkov, opozarja spletni portal MacRumors.com.

Vibracije motorja lahko namreč poškodujejo sisteme za optično stabilizacijo slike ali sisteme samodejnega ostrenja z zaprto zanko. Motorji z veliko močjo ali z veliko prostornino ustvarjajo močne vibracije visoke amplitude, ki se prenašajo skozi podvozje in krmilo. Zaradi amplitude vibracij v določenih frekvenčnih območjih, ki jih ustvarjajo, iPhona ni priporočljivo priključiti na motorna kolesa z motorji z veliko močjo ali z veliko prostornino.

Kako zmanjšati vibracije?

McRumors sicer priporoča tudi vsem lastnikom skuterjev, mopedov in drugih vozil z motorji majhne prostornine ali električnimi motorji, da uporabljajo nosilce za blaženje vibracij. 

iPhone Digisvet Pozor: takoj ukrepajte, če imate iPhone, iPad ali Applov računalnik

Nekateri iPhoni imajo vgrajen sistem OIS

Na družbenih omrežjih je več uporabnikov izpostavilo, da so bili njihovi telefoni poškodovani, potem ko so bili pritrjeni na motorno kolo. Iz Appla so sporočili, da je na škodo dovzetnih več modelov iPhona, vsi iPhoni, začenši z iPhone 6 Plus, pa imajo že vgrajen sistem OIS ali sistem samodejnega ostrenja z zaprto zanko.

"Tehnično gledano sistem OIS vsebuje žiroskop, ki zmanjšuje gibanje slike in zamegljenost. Ko se premikate, se leča fotoaparata premakne glede na kot žiroskopa, kar vam omogoča lepo sliko. Medtem sistem samodejnega ostrenja z zaprto zanko uporablja vgrajene magnetne senzorje za merjenje gravitacijskih in vibracijskih učinkov ter določanje položaja leče, tako da je mogoče kompenzacijsko gibanje natančno nastaviti," še pravi Apple.

iPhone 12 Digisvet Apple naj bi nove iPhone razkril prihodnji teden

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin