SiolNET. Digisvet Nasveti
3,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako čez vrsto do novosti, ki jo bodo dobili vsi pametni telefoni

3,86

termometer

Chrome nov gumb
Google zadnje čase ne skriva naklonjenosti protokolu RSS, ki je bil nekdaj eden najbolj priljubljenih načinov za hiter dostop do najnovejših novic na posameznih spletnih straneh. Nova funkcija brskalnika Chrome je morda korak v smeri ponovne obuditve širše uporabe protokola. Foto: Matic Tomšič

Google je svojemu spletnemu brskalniku Chrome za pametne telefone in tablice z operacijskim sistemom Android dodal za zdaj še eksperimentalno novo funkcijo, ki je že na voljo vsem uporabnikom (za zdaj jo je treba sicer vklopiti ročno), dobil pa jo bo tudi Chrome za iOS, torej za Applove naprave. Gre za gumb za sledenje spletnim stranem v slogu Instagrama in Twitterja, ki omogoča zelo hitro in pregledno spremljanje njihovih vsebin, na primer novic. 

Google Digisvet Google: pomembna sprememba, če vam je všeč ali ne, prihaja za vse

Spletni brskalnik Chrome na pametnih telefonih uporabnikom, ko ti odprejo nov zavihek, že zdaj prikazuje določene vsebine z različnih spletnih strani, vendar jih izbira s pomočjo Googlovega algoritma, ki uporabnikove interese določa na podlagi njegovega iskanja in obiskanih spletnih strani. 

Z uporabo gumba za sledenje Spremljaj brskalnik Chrome za uporabnika zdaj ustvarja precej bolj specifične sezname vsebin, ki jih črpa s spletnih strani, ki se jim uporabnik odloči slediti.

Gearbest Digisvet Čez noč je propadla trgovina, ki so jo imeli Slovenci zelo radi

Vsebine se pokažejo ob odprtju novega zavihka in s klikom na razdelek Spremljate, preletite pa jih lahko kot časovnico na družbenem omrežju Facebook, Twitter ali Instagram, na primer. 

Gumb za sledenje spletnim stranem lahko že začnejo uporabljati vsi lastniki pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android, ki so brskalnik Chrome posodobili vsaj na različico 94. Na voljo je od konca septembra.

Gumb za sledenje spletnim stranem je Google sicer predstavil že v mesecu maju, a je bil takrat namenjen le uporabnikom testne različice brskalnika Chrome − preizkuševalcem (Canary za Android). Gumb za sledenje spletnim stranem je Google sicer predstavil že v mesecu maju, a je bil takrat namenjen le uporabnikom testne različice brskalnika Chrome − preizkuševalcem (Canary za Android). Foto: Matic Tomšič

Večina uporabnikov ima gumb Spremljaj, ker gre še za eksperimentalno funkcijo in jo Google še dodeluje, sicer privzeto skrit.

Vklopimo ga lahko ročno, postopek pa je preprost: v brskalniku Chrome obiščemo spletno stran (ki to ni, gre za bližnjico do kompleksnejših nastavitev) chrome://flags, v polje za iskanje vpišemo web feed in v meniju, ki se pojavi ob pritisku belega gumba z napisom Default, izberemo možnost Enabled (omogočeno). Chrome se bo nato ponovno zagnal.

Gumb Spremljaj po aktivaciji najdemo na dnu menija, ki se pojavi, če na katerikoli spletni strani stisnemo gumb s tremi pikami v zgornjem desnem kotu zaslona. 

Za lažjo predstavo si lahko pomagate s spodnjimi posnetki zaslona.

Obisk "spletne strani" chrome://flags:

Chrome nov gumb Foto: Matic Tomšič

Iskanje funkcije web feed (Spremljanje) in lokacija gumba za dostop do menija, s katerim jo omogočimo:

Chrome nov gumb Foto: Matic Tomšič

Vklop gumba za spremljanje spletnih strani:

Chrome nov gumb Foto: Matic Tomšič

Obvestilo po tem, ko začnemo s pritiskom gumba Spremljaj slediti spletni strani:

Chrome nov gumb Foto: Matic Tomšič

V Chromu se prikazujejo vsebine spletnih strani, ki jih spremljamo oziroma jim sledimo (odpreti moramo nov zavihek), tukaj:

Chrome nov gumb Foto: Matic Tomšič

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin