Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 8. 2013,
19.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zbirateljstvo

Nedelja, 18. 8. 2013, 19.02

8 let

So videoigre donosna investicija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kot že v rodovih poprej, se tudi v aktualni generaciji iger skriva kar nekaj draguljev, ki so si že priborili naziv redke klasike in na trgu veljajo le nekaj drobiža manj kot zdrava ledvica.

V zadnjih letih so v igričarski industriji vedno bolj pogost fenomen zbirateljske različice iger. Domala vsak naslov, ki pride na trg, v omejenih količinah spremlja še njegova obogatena oziroma razširjena verzija. Navadno poleg večje in ličnejše škatle vsebuje še kup bolj ali manj uporabnih dobrot v fizični in digitalni obliki. Tako znotraj teh škatel najdemo vse od akcijskih figuric, plakatov in glasbenih ploščkov, pa do ekskluzivne vsebine znotraj same igre, kot so posebna orožja ter dodatne misije.

S plitkimi žepi ne boste prišli daleč Da ne gre za navadno izdajo, priča že samo ime - zbirateljska različica - in kot velja za vse redkejše reči na svetu, je tudi za nakup takšne igre potrebno v denarnico poseči malce globlje. Včasih upravičeno, vse prevečkrat pa se bera na žalost izkaže za bolj ubogo. A dokler jih bodo ljudje kupovali, jih bodo založniki pošiljali na police. Denarju, sploh dandanes, pač nihče ne bo rekel ne.

So pa poleg "dodane vsebinske vrednosti" zbirateljske različice zanimive še iz enega stališča. Marsikomu predstavljajo investicijo, s katero bo nekega dne ustvaril dobiček. Manj kot je namreč primerkov posameznega naslova, bolj skozi čas raste njegova vrednost. Včasih tudi do nadvse absurdnih in nespodobnih višin. Navadno sicer določen naslov za kaj takega potrebuje večletno kultno čaščenje, a, kot pokaže že pavšalna raziskava na spletni tržnici eBay, se tudi med "mladinci" aktualne generacije iger (ta se je pričela s prihodom Xboxa 360 in PlayStationa 3) najde že kar nekaj dobičkonosnih primerkov. Poglejmo si jih nekaj.

Pod morsko gladino

BioShock. Igra, ki je osvojila nemalo priznanj in velja za eno najboljših vseh časov. Prišel, videl, zmagal, bi lahko rekli zanj, a resnica je, da je postal legenda še preden je sploh stopil na trgovske police. Kako tudi ne bi, saj so ga odlikovali odlična zgodba, dinamika prepletanje žanrov in neverjetno vzdušje.

Že običajna različica je igralcu dala več kot je plačal, omejena izdaja (BioShock Limited Edition) pa ga je naravnost zadušila z dobrotami. V veliki škatli se je skrivala ročno izdelana figura "Velikega očka", zaščitnega antagonista serije, DVD o nastajanju igre in glasbeni plošček, ki ga je pripravil priznan DJ in izvajalec Moby. Danes neokrnjen paket prodajalcu v žep navrže slabih 500 evrov (650 ameriških dolarjev), že odprta škatla z vso potrebno vsebino pa okoli 130 evrov (180 ameriških dolarjev). Pred nakupom se vseeno prepričajte, da kupujete pravo zbirateljsko različico, saj jih je na tržnici kar nekaj različnih.

Apokaliptično nebo nad nami

Kultna izometrična FRPjka iz devetdesetih let prejšnjega stoletja Fallout je pred slabimi petimi leti dobila svoje težko pričakovano tretje nadaljevanje. Pogled je bil prestavljen v prvo osebo, odprti svet pa je postal še obširnejši in bolj raznolik. Svojo zgodbo smo krojili sami, nanjo pa ključno vplivale moralne odločitve, ki smo jih tekom igranja sprejemali. Igro so tako medijski kritiki, kot igričarji kovali v zvezde ter ji podelili kar nekaj laskavih nazivov igre leta, še danes pa velja za eno najboljših igranj fantazijskih vlog.

Prav posebna omejena izdaja (Fallout 3: Amazon.com Exclusive Survival Edition), za katero si je ekskluzivne prodajne pravice lastil spletni trgovec Amazon, danes nanese kar lep kupček denarja. Medtem, ko nepredušno zapakiran primerek velja okoli 520 evrskih kovancev (700 dolarjev), se je za razpakirano različico potrebno ločiti od dobrih 150 evrov (210 dolarjev). V zameno boste kar lepo obdarjeni. Poleg igre dobite še plošček o razvoju igre, knjižico konceptnih risb in slik, škatlo za malico in figurico maskote igre, Vault Boya. A vse to se skrije pred najbolj poželjivim artefaktom paketa, ročnim računalnikom Pip-Boy 3000 v naravni velikosti, ki v igri služi kot vaše osrednje orodje. Ima pa resnična verzija eno pomanjkljivost. V resnici ni računalnik, temveč zgolj navadna budilka v modni preobleki.

Vesolje je strašno in temno

Tema. Pred vami ozek koridor. Ste popolnoma sami. Počasi in previdno stopicate naprej. Korak za korakom. Neprijeten občutek, da vas nekdo zasleduje, vam ne da miru. Zberete pogum in se obrnete. Tišina. Zrete v temo ... Nakar ... BU! Pred vas skoči groteskna nakaza! Srce vam pade v hlače in že panično v meniju iščete opcijo "Exit Game". Tako nekako bi lahko povzeli serijo Dead Space, ki je v zadnjih letih dolgometražnemu Resident Evilu prevzela primat med tako imenovanimi preživetvenimi grozljivkami.

Čeprav ob svojem izidu leta 2008 ni prinesla nikakršne revolucije, se je kar nekako usedla v srca ljubiteljev groze in srha. Prvovrstno vzdušje vas v navezi spodobno zgodbo zagrabi že v prvi minuti in vas ne spusti iz svojih krempljev vse do konca turobne pustolovščine. Zbirateljska inačica prvega dela (Dead Space Ultra Limited Edition), ki velja za enega od sodobnih igričarskih svetih gralov s kakšnimi posebnimi zakladi ni postregla, a zavoljo redkosti, vse skupaj je bilo izdelanih tisoč kosov, drži vrtoglavo ceno. Za brezhibno zapakiran plošček z igro, animiran film (Downfall), dva podpisana litografa, konceptno knjigo, 160-stranski strip in vesoljski našitek boste morali odšteti 750 evrov (1.000 dolarjev), za rabljeno verzijo vsega naštetega pa dobrih 560 evrov (750 dolarjev).

V iskanju mitoloških mest

Dame in gospodje, napasite svoje oči na vladarju vseh vladarjev zbirateljskih iger. Leta 2009 so si pri Sonyju zadali izdelati najredkejši igričarski paket vseh časov z vsega 200 enotami veličastne posebne izdaje pustolovske akcijske igre Uncharted 2, poimenovane Fortune Hunter Edition. Zbirateljska različica ni bila na voljo v nobeni trgovini, ampak so se zanjo v nagradni igri potegovali le posamezniki, ki so se oktobra tistega leta med izbranimi vikendi udejstvovali v demo verziji igre.

Srečni izžrebanci so seveda v dar prejeli kopijo celotne igre, poleg nje pa še slikovno podkrepljeno "umetniško" knjižico, uradni vodič po igri ter bogato okrašeno repliko starodavnega bodala, ki bi ga zlahka zamenjali s kakšnim pripomočkom Indiane Jonesa. Danes se je do omenjenega paketa izjemno težko dokopati - skorajda velja že za mitološki zaklad - v kolikor pa se kakšen slučajno znajde na spletnih tržnicah, boste zanj skorajda morali prodati vašo ledvico. Nedotaknjena škatla bo namreč vaš žep olajšala za več kot 8.000 evrov (11.000 dolarjev), "kontaminirana" pa za slabih 7.000 (9000 dolarjev). Res pravi sveti gral.

Alfa in omega

Ampak, počakajte! ... Obstaja še eden. Igričarski izdelek, ki je redkejši kot dež v Sahari. Crème de la crème zbirateljstva. Spoznajte Elemental Gearbolt. Sicer ne spada ravno pod današnjo generacijo iger, saj je luč dneva na prvem PlayStationu ugledal že daljnega leta 1997, ampak vseeno. Gre za tako težko dobavljivo zbirateljsko izdajo, da pravzaprav nihče ne ve, koliko bi bila dandanes vredna in kakšen dogovor bi bilo zanjo potrebno skleniti s hudičem.

Sama igra ni nič posebnega. Gre za tipično japonsko vesoljsko "streljanko-na-tirnicah" s fantazijskim motivom in mešanjem FRPjevskih elementov, ki je v svojih časih navdušila z orkestralno glasbeno podlago in vmesnimi animacijami, še bolj pa z interaktivnim načinom nadzora. Nasprotnike na zaslonu smo namreč streljali s "pravo" lasersko pištolo. Omejena izdaja igre (Elemental Gearbolt Assassin's Case) je izšla v vsega 50 izvodih, vsi pa so leta 1998 na sejmu zabavne elektronike E3 romali v žepe tamkajšnjih novinarjev. Več možnosti imate torej, da vas zadane strela, kot pa da se dokopljete do dotičnega izdelka. Pa veliko sreče pri iskanju.

Tveganje je vedno prisotno Kot dokazujejo vsi našteti naslovi, kupovanje iger ne predstavlja nujno zgolj potratnega zapravljanja denarja, temveč tudi še kako dobičkonosno investicijo, ki vas nekega dne lahko celo reši iz finančne zagate. Seveda pa veljajo podobna pravila kot pri delničarskem trgovanju - težko je z gotovostjo trditi, kater nakup se bo obrestoval, zato se vseh jajc ne sme hraniti v isti košari.

Ne spreglejte