Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
17.29

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

zbirateljstvo figurice PEZ

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 17.29

6 let

Poti ene najbolj popularnih figuric vaše in naše mladosti vodijo vse do Slovenije

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Bombone PEZ in figurice zanje so nekoč delali tudi v Sloveniji. Strasten zbiratelj iz Zagradca ob Krki Ivan Jurjevič pa je iz tega doma naredil pravi muzej. Pravi, da ima v evropskem merilu največ teh plastičnih spremljevalcev otroštva številnih generacij.

Ivan Jurjevič se je najprej preizkusil v zbiranju kovancev, a so v 90. letih prevladale figurice PEZ in nekaj tega, kar še pristaja k njim, to so bomboni in oglasni plakati.

Nekatere figurice PEZ so narejene samo za trg v ZDA, druge je mogoče dobiti le v Evropi, nekatere pa le na Japonskem. | Foto: Nekatere figurice PEZ so narejene samo za trg v ZDA, druge je mogoče dobiti le v Evropi, nekatere pa le na Japonskem.

Nadoknaditi to, česar ni imel v otroštvu

Več kot 25 let je zdaj že predan zbiranju tistega, s čimer je odraščal. Sicer ne čisto neposredno kot morda kakšni drugi njegovi vrstniki, saj pravi, da "če odraščaš na kmetih, nimaš veliko igrač in si jih moraš v bistvu sam narediti. Ko si starejši, te potegne nazaj v otroška leta". Pozneje je tako mogoče kaj tudi nadoknaditi, meni.

Zato se je zbirateljstva lotil zelo resno. Tako zelo, da ima danes doma že muzej figuric PEZ, nanizanih v steklenih vitrinah. Te tistim, ki jih to zanima, z veseljem pokaže.

Ivan Jurjevič pravi, da ima v evropskem merilu največjo zbirko figuric PEZ. | Foto: Ivan Jurjevič pravi, da ima v evropskem merilu največjo zbirko figuric PEZ.

Vsako leto pa si njegovo zbirko ogleda ves svet, saj že več let organizira mednarodna srečanja zbirateljev PEZ. Obiskali so ga že gostje iz Japonske, Švedske, Norveške, ZDA in od drugod. Čez lužo pa se sam zaradi istega razloga prav tako pogosto odpravlja.

Otroke so v podjetju zelo neposredno nagovorili leta 1955 s podobami robotov in božičkov. Liki iz risank, pogosto Disneyjevih, in drugih elementov popularne kulture pa so svojo podobo PEZ dobili pozneje. | Foto: Otroke so v podjetju zelo neposredno nagovorili leta 1955 s podobami robotov in božičkov. Liki iz risank, pogosto Disneyjevih, in drugih elementov popularne kulture pa so svojo podobo PEZ dobili pozneje.

Zgodovina tukajšnjega prostora

Pri zbiranju figuric si je zadal jasen cilj, in sicer je želel popisati zgodovino našega prostora, povezanega s tem predmetom. V kratkem bo na to temo izdal katalog.

"Ne stremim k temu, da bi imel vse figurice, to je nemogoče. A kar si želim, je, da bi imel vse, ki so dokumentirane v povezavi s Slovenijo. Torej te, ki so bile narejene pri nas. To bo moje življenjsko delo, saj si želim, da bi to bilo predstavljeno." Figurice PEZ so namreč od leta 1969 do 2003 izdelovali v Ormožu, bombone pa od leta 1970 v Kolinski.

Figure za bombone PEZ so v Sloveniji izdelovali med letoma 1969 in 2003. | Foto: Figure za bombone PEZ so v Sloveniji izdelovali med letoma 1969 in 2003.

Od bombonov do figuric

Bomboni, ki jih je naredil Eduard Haas III, segajo na Dunaj v leto 1927. Takrat so imeli okus po pepermintu. Tri leta pozneje je bilo te mogoče kupiti v majhnih pločevinkah, ki so šle tudi v žep in se jih je dalo ponovno napolniti. Tak sistem poznamo tudi danes.

Vendar pa je bilo do plastičnih figur, ki so tako kot bomboni osvojile svet, različnih barv in motivov, namenjenih shranjevanju bombonov, treba počakati na čas po drugi svetovni vojni. Predhodnik današnjih figuric PEZ je bil tako v 50. letih shranjevalnik v obliki vžigalnika, ki je namesto ognja za prižig cigarete uporabniku ponudil bombon. Tako so izdelki prinašali protikadilsko sporočilo.

Bomboni in figure PEZ, ki so z različnimi podobami iz popularne kulture osvojile svet, so v 50. letih prinašale protikadilsko sporočilo. Bombone je bilo mogoče spraviti v posnetek vžigalnika in si tako namesto dima privoščiti sladek premor. | Foto: Bomboni in figure PEZ, ki so z različnimi podobami iz popularne kulture osvojile svet, so v 50. letih prinašale protikadilsko sporočilo. Bombone je bilo mogoče spraviti v posnetek vžigalnika in si tako namesto dima privoščiti sladek premor.

Otroke so v podjetju zelo neposredno nagovorili leta 1955 s podobami robotov in božičkov. Liki iz risank, pogosto Disneyjevih, in drugih elementov popularne kulture pa so prišli na vrsto pozneje.

Ivan Jurjevič ima številne med njimi, od junakov iz risank, legendarnega Vučka, maskote olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984 do protagonistov iz Zvezdnih stez. Te hrani tudi v večjih dimenzijah. V zbirki ima še Obamo in druge ameriške predsednike, namenjene shranjevanju bombonov.  

 

Ne spreglejte