Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 4. 2016,
16.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Tomaž Alauf Galerija Kresija zbirateljstvo pohod Pot ob žici

Nedelja, 24. 4. 2016, 16.38

6 let, 6 mesecev

Kultna prireditev, ki že 60 let okupira Ljubljano, tokrat prvič na očeh javnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Tomaž Alauf je zbiratelj, ki je svojo strast do zbiranja skoncentriral na kultno prireditev Pohod ob žici in olimpijske igre v Sarajevu. Jutri bo v Galeriji Kresija prvič predstavil del neprecenljive zbirke, ki se sprehaja po zgodovini te legendarne ljubljanske prireditve, ki letos vstopa v sedmo desetletje.
 


  • Tomaž Alauf je lastnik obsežne zbirke predmetov s Pohoda ob žici in zimskih olimpijskih iger v Sarajevu.
  • Del zbirke, ki obsega več kot dva tisoč spominkov, povezanih s prireditvijo Pohod ob žici, ki so jo prvič izpeljali leta 1957, bo predstavil v Galeriji Kresija.
  • Razstava Strast, imenovana Pohod, bo odprta od 25. 4. 2015 do 15. 5. 2016.

Tomaž Alauf iz Ljubljane je strastni ljubitelj vsega, kar je povezano s pohodom Pot ob žici. Zanima ga predvsem njegov športni vidik, dobro pa pozna tudi njegovo 60-letno zgodovino.

Alauf bo 25. aprila 2016 del svoje zbirke – sam pravi, da gre za zgolj pet odstotkov te – razstavil v Galeriji Kresija, kjer bo na ogled do 15. maja 2016. To bo njegova prva razstava, intenzivno pa se ji posveča že dober mesec.

"Zadeva je bolj naporna, kot sem si mislil. Za vsako stvar potrebujemo pogodbo o avtorskih pravicah, cel kup sestankov in podobnih reči," nam je povedal nekaj dni pred odprtjem razstave.

Pobudo za razstavo je dal sam, saj se mu zdi škoda, da bi jo imel samo zase. | Foto: Bojan Puhek Pobudo za razstavo je dal sam, saj se mu zdi škoda, da bi jo imel samo zase. Foto: Bojan Puhek
 

Pobudo zanjo je dal kar sam. Zato, ker se mu zdi škoda, da bi takšna zbirka, ki bo po njegovem mnenju med Ljubljančani požela veliko zanimanja, ždela v škatlah in zabojih pri njem doma oziroma v kletni sobi stanovanjske hiše v Mostah. V tej predmete razstavi v času trajanja prireditve Pot ob žici, kjer letos spet pričakujejo več kot 35 tisoč udeležencev.

Zbirka bo posvečena najbolj zvestemu, gradnji trase in njeni brigadirski zgodovini

Alaufova razstava v Kresiji z naslovom Strast, imenovana Pohod bo razdeljena na tri dele. Prvi bo posvečen Antonu Majcnu-Zvonetu, prvemu zmagovalcu teka trojk in edinemu udeležencu, ki je tekel na vseh 59 tekih trojk.

Del zbirke je posvečen 80-letnemu Antonu Zvonetu Majcnu (na fotografiji je prvi levo), ki je tekel na vseh dozdajšnjih tekih trojk. Na prvem, junija 1957 je celo zmagal. Tekel bo tudi letos, a menda zadnjič. | Foto: Bojan Puhek Del zbirke je posvečen 80-letnemu Antonu Zvonetu Majcnu (na fotografiji je prvi levo), ki je tekel na vseh dozdajšnjih tekih trojk. Na prvem, junija 1957 je celo zmagal. Tekel bo tudi letos, a menda zadnjič. Foto: Bojan Puhek
 

"Gospod je legenda in si to vsekakor zasluži," je povedal zbiratelj, ki mu bo Majcen po letošnjem teku trojk izročil švicarsko uro, na katero ga vežejo številni tekaški spomini. Dobil jo je namreč prav za zmago na prvem teku trojk, takrat so tekli še v peterkah, s puško in nahrbtnikom na rami, daljnega leta 1957 in z njo tekel na vseh trojkah.

V Alaufovi zbirki je tudi fotografija s prvo zmagovalno petorko z avtogrami treh akterjev. Med njimi je tudi 80-letni Majcen, ki bo na teku trojk nastopil tudi letos. Tokrat bo 12,5 kilometra pretekel v družbi vnukinj.

Anton Majcen je tekel na vseh 59 tekih trojk oziroma peterk in večkrat tudi zmagal. Pravi, da bo aktivno sodeloval samo še letos. | Foto: Anton Majcen je tekel na vseh 59 tekih trojk oziroma peterk in večkrat tudi zmagal. Pravi, da bo aktivno sodeloval samo še letos.
 

Drugi del razstave bo posvečen gradnji Poti spominov in tovarištva, tretji pa se bo osredotočil na zgodovino teka.

39-letni Ljubljančan, ki od leta 2003 vsako leto prehodi celotni 35-kilometrski krog okrog Ljubljane, bo tokrat javnosti prvič predstavil tudi makete, ki jih je – po poklicu je lesarski tehnik – izdelal sam.

"Gre za stolp, ki je bil postavljen na začetek Poti spominov in tovarištva in ki so ga leta 1991 ob osamosvojitvi Slovenije požagali, ter spominski osmerokotni kamen, kakršne so leta 1961 začeli postavljati na trasi, kjer je med okupacijo Ljubljane potekala žica."

Razstavljenih bo le pet odstotkov njegove zbirke, zato si lahko predstavljamo, kako obsežna je v celoti. | Foto: Bojan Puhek Razstavljenih bo le pet odstotkov njegove zbirke, zato si lahko predstavljamo, kako obsežna je v celoti. Foto: Bojan Puhek

Prodali bi, ne pa dali

Še danes se mu javljajo ljudje, ki doma hranijo zanimivosti s kultne slovenske prireditve, a z namenom, da bi jih prodali, ne podarili, pripoveduje Alauf, ki ima doma tudi bogato zbirko predmetov z zimskih olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984.   

V bližnji prihodnosti namerava izdelati katalog vseh predmetov – med več kot dva tisočimi so številni kipci, medalje, fotografije, srečke denarne loterije, ki so jih tradicionalno prodajali v času majskega pohoda, in drugo –, predvsem pa si želi, da bi se zanje našel prostor, kjer bi bili razstavljeni kot stalna zbirka. Ves čas na očeh tistih, ki so bili v 60 letih del nje. In teh je na tisoče in tisoče.

Razstava v Galeriji Kresija se odpre v ponedeljek, 25. aprila 2016, in bo na ogled do 15. maja 2016. | Foto: Bojan Puhek Razstava v Galeriji Kresija se odpre v ponedeljek, 25. aprila 2016, in bo na ogled do 15. maja 2016. Foto: Bojan Puhek
 


Odprtje razstave Strast, imenovana Pohod bo v ponedeljek, 25. aprila 2016, ob 18. uri.


 

Ne spreglejte