Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 10. 2015,
19.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunci igra aplikacija

Sobota, 3. 10. 2015, 19.33

8 let

Obujte digitalne čevlje begunca in se podajte na trnovo pot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri Uradu Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) so izdelali interaktivno igro Against all odds, s katero želijo širšo javnost ozaveščati o stiskah in tegobah življenja beguncev.

Predstavljajte si, da se znajdete v državi, kjer divjata vojna in opustošenje. Vaša edina možnost preživetja je, da zapustite svoj dom in se podate prek meja svoje države ter poiščete varno zavetje v novi deželi.

Prav takšen je scenarij igre Against all odds (Proti vsem možnostim), ki so jo izdali pri UNHCR. V njej si nadenemo srajco in obujemo čevlje begunca ter se iz nevarnega domačega okolja, v katerem vladajo represivne vojne razmere, podamo na neznano pot v iskanje boljšega jutri.

Igra je v resnici poučna aplikacija Spletna igra v slogu risanke, ki pa je pravzaprav poučno orodje, je zelo premišljena, saj se med igranjem v udobnem domačem naslonjaču srečamo z aktualnimi svetovnimi problematikami, kot so kršenje človekovih pravic, ksenofobija, strah pred drugačnim in nepoznavanje drugih kultur.

Ste pripravljeni sprejeti težke odločitve? Na trnovi poti, ki nam v digitalnem svetu vzame približno tri četrt ure, smo prisiljeni sprejemati težke odločitve, saj nas napačne lahko kaj hitro stanejo svobode ali celo življenja. Smo se v upanju za boljše življenje pripravljeni odpovedati izražanju v lastnem jeziku? Pa volilni pravici in veri? Kaj pa svobodi?

Med igranjem spoznamo, da so pravzaprav pravilni odgovori, ki nas peljejo v "obljubljeno" deželo, tisti, s katerimi se odpovemo lastni identiteti in v celoti podredimo svetu, v katerega prihajamo in ki "nas je pripravljen sprejeti". Samo pod temi pogoji, seveda. Še težje so odločitve, ki zadevajo znance, prijatelje in družino. Smo jih za lastno dobro pripravljeni pustiti za sabo?

Na prvem mestu je rušenje zmotnih prepričanj Za primeri, prikazanimi v igri, sicer stojijo pravi obrazi z resničnimi izkušnjami, ki so bili tudi vodilo in navdih za igro. Organizacija UNHCR namreč vodi številne mednarodne aktivnosti, ki ščitijo begunce in ozaveščajo o aktualni problematiki. Glavni namen inovativnega in interaktivnega pristopa pa je porušiti morebitne stereotipe in zmotna prepričanja, ki so zakoreninjena v naši družbi, ter spodbuditi ljudi, zlasti mlajše generacije, k razmišljanju.

Ne spreglejte