Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 6. 2018,
16.29

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

3

Natisni članek

Viberate kriptovalute DIGGIT

Torek, 12. 6. 2018, 16.29

5 let, 10 mesecev

Slovenski kriptovelikani: "Brez milijona evrov danes nisi nič" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

3

Ena od osrednjih tem letošnje 7. konference Diggit so bile kriptovalute in tehnologija veriženja podatkovnih blokov oziroma tako imenovani blockchain, na katerem so kriptovalute zasnovane. Temo so podrobneje predstavila podjetja Viberate, InsurePal, Motogram in Beyond Seen Screen. Njihovi predstavniki so povedali, kako in zakaj njihova rešitev, ki temelji na blockchainu, spreminja panogo, v kateri delujejo.

Kriptovaluta. Bitcoin. Blokchain.
Novice Davčne oaze drugi dom slovenskih kriptopodjetij

Kriptovalute niso več kvantna fizika

Na konferenci o kriptovalutah na 7. Diggitu so govorci poudarili, da kriptovalute predstavljajo nov poslovni model, ki se ga splača razumeti. Gregor Županc iz podjetja Solidium Capital, ki se ukvarja z upravljanjem kapitalskih sredstev za vlagatelje v kriptovalute, je pojasnil, da se to področje razvija skoraj 50-krat hitreje kot trg klasičnih "fiat" valut (evro, dolar). 

Županc je poudaril tudi, da so pomembnost kriptovalut že prepoznale tudi ustanove, ki so še do včeraj poslovale z navadnim denarjem in s tradicionalnimi vrednostnimi papirji, kot so ameriška borza Nasdaq in finančna multinacionalka Goldman Sachs. 

Kriptovalute
Novice Borza slovenskih kriptobogatašev v preiskavi, bitcoin strmoglavil

Tanja Bivic Plankar | Foto: Ana Kovač Tanja Bivic Plankar Foto: Ana Kovač

Enkratna priložnost za slovensko gospodarstvo

Tanja Bivic Plankar iz neprofitnega gospodarskega interesnega združenja Blockchain Alliance Europe je na 7. Diggitu poudarila, da je Slovenija na področju razvoja aplikacij, ki temeljijo na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, izrazito napredna država.

Podjetja, ki svoje storitve razvijajo na blockchainu, lahko v Sloveniji ustvarijo nova delovna mesta in celo nove poklicne panoge, njihove ideje pa lahko rešijo nekatere resnične sodobne težave, je prepričana Bivic-Plankarjeva. 

Avtor: Srdjan Cvjetović


Estatium
Novice Razkrivamo, kateri Slovenci so vpleteni v sumljivo kriptovaluto

Kako je uspelo slovenskim kriptopodjetjem

Na Diggitu so svojo pot do uspeha predstavila tudi nekatera najbolj prepoznavna slovenska kriptopodjetja.

Ljubljanski Viberate, ki je ustvaril platformo za povezovanje glasbenikov, organizatorjev koncertov in ponudnikov najema koncertnih prizorišč, je s prodajo kriptožetonov VIB lani v samo petih minutah zbral okoli 8 milijonov evrov zagonskega kapitala. 

Kot pravi soustanovitelj Viberata Vasja Veber, takšne platforme nima nihče drug. Veber je sicer poudaril, da so v kampanjo zbiranja sredstev za nadaljnji razvoj Viberate vložili vse. "Šli smo 'all in'. Vzeli smo tudi kredit, saj nas je kampanja stala 300 tisoč evrov, a se je splačalo. Ekipo smo s sedem povečali na 65 zaposlenih, baza uporabnikov Viberate vsak dan zraste za dva tisoč novih uporabniških profilov, v vsakem trenutku pa lahko prek Viberata uporabniki kupijo vstopnico za več kot 50 tisoč (glasbenih) dogodkov po vsem svetu."

Kdor želi kampanjo za množično financiranje z javno prodajo kriptožetonov (ICO) zagnati danes, ga bo ta zaradi nasičenosti trga stala več, kot je njih, je še opozoril Veber. "Kdor nima milijona evrov, se naj takšnega projekta raje ne loti," je dejal.

Vasja Veber | Foto: Ana Kovač Vasja Veber Foto: Ana Kovač

Ob Viberatu so se na Diggitu predstavili še:

  • InsurePal, zagonsko podjetje, ki je na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov zgradilo zavarovalniško platformo. InsurePal je imel eno najuspešnejših kampanj zbiranja zagonskih sredstev v Sloveniji, v samo eni minuti in dvajsetih sekundah so januarja letos namreč zbrali skoraj 15 milijonov evrov v kriptovaluti ethereum. 
  • Motogram, ki na blockchainu hrani digitalizirane dokaze o zgodovini osebnih vozil, s čimer je mogoče zanesljivo ugotoviti, koliko lastnikov je avtomobil že imel in ali je bil kdaj karamboliran, pa tudi natančneje določiti njegovo pravo vrednost. Motogram svoj ICO začenja v drugi polovici leta 2018.
  • Beyond Seen Screen, hrvaško blockchain zagonsko podjetje, ki razvija tehnologijo za izboljšanje izkušnje gledanja videa tako, da bo uporabnikov pametni telefon prepoznal vsebino na TV-zaslonu in mu postregel z dodatnimi informacijami (kdo je glavni igralec v filmu, na primer).
Bitcoin, Evro, denar, kriptovalute
Novice Ali bo svet letos spet zajela kriptomrzlica?
Bitcoin, kriptovaluta, kriptovalute
Novice Velik premik v svetu kriptovalut: bodo goljufivi trgovci končno razkriti?
Ne spreglejte