Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
14. 6. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

digitalna komunikacija nagrada DIGGIT

Torek, 14. 6. 2016, 19.00

6 let, 7 mesecev

Oglejte si letošnje najboljše in nagrajene DIGGITalne projekte

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Diggit 2016 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Predstavljamo vam primere slovenskega digitalnega komuniciranja, ki so na peti slovenski konferenci o digitalnih komunikacijah izmed vseh 62 prijavljenih del prejeli nagrade DIGGIT. Najboljše kreativne rešitve so morale prepričati desetčlansko žirijo.

Na konferenci Diggit, ki sta jo organizirala TSmedia in revija Marketing magazin, je desetčlanska žirija zlate nagrade podelila enajstim kreativnim rešitvam v enajstih kategorijah, štiri velike nagrade pa so prejela dela, ki so med prijavljenimi na področju digitalne inovativnosti, digitalne strategije, digitalnega oglaševanja in družbenih medijev še posebej izstopala. Eden izmed prijaviteljev si je za tri prijavljena dela prislužil posebno omembo.

Predstavljamo vam vsa nagrajena dela, ki si jih lahko ogledate s klikom na ime nagrajenega projekta, v kratkem opisu prijaviteljev pa si preberite, kako so projekt opisali sami.

Prejemniki štirih velikih nagrad

Za izjemne dosežke na področju digitalnega komuniciranja je komisija podelila štiri velike nagrade.

Veliko nagrado za digitalno inovacijo sta prejela agencija Renderspace in Telekom Slovenije za aplikacijo Daljinec+, ki je prejela tudi zlato nagrado v kategoriji finančne storitve, zavarovalništvo in bančništvo.

Diggit 2016 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Daljinec+ je mobilna aplikacija za naprave Android in iOS (Apple), ki uporabniku v realnem času prilagaja vsebine na podlagi njegovih navad gledanja televizije in drugih videovsebin. Poleg dodatnih vsebin si uporabnik lahko sam personalizira uporabniško izkušnjo z dodajanjem videovsebin med priljubljene, nastavi si opomnik za posamezne oddaje in z aplikacijo upravlja TV-vmesnik BOX."


Veliko nagrado za digitalno strategijo sta prejela Saatchi & Saatchi in trgovina Hofer za projekt FerFud. To delo je prejelo tudi zlato nagrado v kategoriji trgovina.

Diggit 2016 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "FerFud je izkušenjski projekt s ciljem Hofer približati publiki, ki sama ne obišče trgovin zaradi diskontnega predsodka, ter ji predstaviti nepoznane znamke in izdelke v obliki atraktivnih jedi - zunaj embalaž, ki jim vizualno ne pripisuje ustrezne kakovosti. S plačilom 'kolikor misliš, da je vredno' razbija mit percepcije med kakovostjo in ceno izdelkov Hofer ali prvič v Sloveniji s plačilom z objavo na FF ali TWT (social pay), s čimer se širi glas o projektu. Hofer s tem dokazuje svojo obljubo slogana Več kot fer."


Veliko nagrado za digitalno oglaševanje sta prejela Agencija Sonce.net in BMW Group Slovenija za oglaševalsko kampanjo Mini potep.

Diggit 2016 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Narediti smo želeli povsem novo izkušnjo testne vožnje, zato smo to spremenili v lov na zaklad. Pred testno vožnjo in po njej je komunikacija potekala na inovativen način v digitalnem okolju. Ob prevzemu vozila je vsak voznik prejel zemljevid, ki ga je vodil k zakladu, ta pa se je od začetka skrival v prtljažniku vozila. Če je voznik sledil navodilom, je nazadnje prišel tudi do darila."


Veliko nagrado v kategoriji družbenih medijev je osvojil Lidl Slovenija z delom Od navdiha do odnosa: Upravljanje Facebook skupnosti Lidl Slovenija.

Diggit 2016 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Strategija upravljanja skupnosti temelji na stalno odprti in srčni komunikaciji, ki je usmerjena k potrošniku in grajenju odnosa z njim. Temelji na treh ključnih stebrih: informiranju, sodelovanju (engagament) in poslušanju. Skupnost izobražujemo, lajšamo vsakodnevne težave, ponujamo relevantne vsebine z dodano vrednostjo in hkrati ne pozabljamo niti na aktualno ponudbo. Izbrana vsebina se predstavlja sproščeno in neformalno, odkrito in predvsem v smeri spodbujanja odzivov ter sodelovanja. Komunikacija poteka brez cenzure, s potrošniki pa gradimo dolgoročnejše odnose."  

Podeljenih je bilo 11 zlatih nagrad

Slovenske agencije in naročniki so lahko digitalna orodja, kanale, strategije in druge digitalne rešitve prijavili v osemnajst tekmovalnih kategorij, podeljenih je bilo enajst zlatih nagrad v enajstih kategorijah.

Avtomobilska industrija: agencija Mediodrom z Renault Nissan Slovenija za digitalno strategijo Z.E. taxi

Diggit 2016 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Električna vozila zares spoznaš in razumeš šele takrat, ko jih preizkusiš. S kampanjo #ZEtaxi smo želeli na interaktiven način povečati prepoznavnost električnih vozil, posameznike povabiti k testnim vožnjam ter jih navdušiti nad vozili Renault Z.E., tehnologijo prihodnosti in trajnostnim načinom življenja. #ZEtaxi je prvi taksi, v katerem so potniki lahko postali tudi vozniki in tako sami občutili neslišno moč elektrike. Na spletni strani kampanje smo spremljali trenutne lokacije taksijev, število prevoženih kilometrov, porabo in prihranek elektrike ter podrobnosti o vsaki posamezni vožnji."


Poslovanje med podjetji (B2B): agencija Enki za svoje spletno mesto Enki

Diggit 2016 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Spletno mesto je predstavitev agencije, specializirane za spletno komuniciranje.

 

 

 

 

 


Finančne storitve, zavarovalništvo in bančništvo: Renderspace in Nova KBM za oglaševanje na družbenem omrežju NKBM Sveta vladar – Gladko bančništvo

Diggit 2016 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Kako mladim predstaviti bančne storitve, ki jih v osnovi ne pritegnejo? Na ultimativen način prek priljubljenega ambasadorja Filipa Flisarja, ki storitvam Nove KBM tako zaupa, da je zanje pripravljen staviti največ, kar lahko - svoje slavne brke. Nova KBM je predstavila Gladko bančništvo: serijo treh napetih izzivov, v katerih se Filip z opravljanjem bančnih storitev pomeri s skrivnostnimi depilacijskimi izzivalci, ki želijo vzeti skalp njegovim brkom."


Hrana in pijača: Renderspace in Droga Kolinska s spletnim videom Roylet

Diggit 2016 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Roylet je spletna kampanja za naravno mineralno vodo Donat Mg, s katero smo sledili ciljem širitve ter povečanja prepoznavnosti na tujih trgih in pomlajevanja ciljne skupine na obstoječih. V središču kampanje je privlačen in humoren spletni video, ki predstavlja blagodejne učinke Donata Mg na prebavo s sloganom – Kraljevski tretma za vašo prebavo. Video je bil predvajan na šestih novih trgih in dosegel 1,8 milijona uporabnikov, največ v primarni ciljni skupini.


Izdelki za dom: AV Studio in Gorenje za digitalni dogodek Bine, božična večerja in vi – v živo

Diggit 2016 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Bine je Gorenjev ambasador, zato smo dali vsem ljubiteljem Gorenja priložnost, da kuhajo z njim – v živo prek spleta. Dogodek smo organizirali dva tedna pred božičem, ko ljudje razmišljajo, kaj bodo pripravili za slavnostno večerjo. Uporabnike smo k prijavi spodbujali z dražilnikom in spletnimi oglasi. Sestavine, recept in lokacija live-stream kuhanja so bili skrivnost, ki smo jo prijavljenim razkrivali po korakih. Celoten čas dogodka je bil Bine dosegljiv na 'live chatu' za nasvete in pomoč. Vsi, ki so z nami delili fotografijo priprave božične večerje, so sodelovali tudi v nagradni igri."


Javni sektor: agencija Enki z JP Vodovod - Kanalizacija za spletno mesto Primavoda

Diggit 2016 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Primavoda prek različnih interakcij spodbuja razmišljanje o pomenu vode in dviguje zavest o nujnosti varovanja te življenjsko pomembne tekočine."

 

 

 

 


Neprofitne organizacije: Fundacija Chariyo, ustanova za digitalno dobrodelnost za spletno mesto Chariyo

Diggit 2016 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Chariyo je inovativna platforma za množično dobrodelnost, ki oglaševalski denar pretopi v dobrodelne prispevke. Chariyo omogoča vsakomur, da na brezplačen in preprost način daruje projektom slovenskih dobrodelnih organizacij. Obiskovalci si na chariyo.com prostovoljno ogledajo videooglas, oglaševalec pa v zameno daruje za dobrodelni projekt. Oglaševalci dobijo medij z bistveno višjim angažmajem uporabnikov (v povprečju 85s), dobrodelne organizacije učinkovito orodje za zbiranje donacij na spletu, posamezniki pa možnost, da pomagajo povsem brezplačno."


Šport: AV Studio z Rokometnim klubom Gorenje Velenje za spletni video Flashmob rokometni klub Gorenje Velenje

Diggit 2016 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Rokometni klub Gorenje Velenje je želel ustvariti viralno vsebino za družbena omrežja in tako opozoriti na svež veter, ki je zavel z novim vodstvom in prenovljeno celostno podobo kluba. Tako smo čez noč postavili evroligaško rokometno igrišče in na njem odigrali promocijsko tekmo presenečenja. Po tekmi smo razdelili sto podpisanih žog in 500 vstopnic za prihajajoč derbi. Posnetek tekme je postal viralen takoj po objavi, skoraj brez medijskega zakupa. Guru rokometnega komentatorstva Evropske rokometne zveze je o videu rekel: 'Najboljša stvar, ki sem jo kadarkoli videl v rokometu.'"


Trgovina: Saatchi & Saatchi in trgovina Hofer za projekt FerFud

Diggit 2016 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "FerFud je izkušenjski projekt s ciljem Hofer približati publiki, ki sama ne obišče trgovin zaradi diskontnega predsodka, ter ji predstaviti nepoznane znamke in izdelke v obliki atraktivnih jedi - zunaj embalaž, ki jim vizualno ne pripisuje ustrezne kakovosti. S plačilom 'kolikor misliš, da je vredno' razbija mit percepcije med kakovostjo in ceno izdelkov Hofer ali prvič v Sloveniji s plačilom z objavo na FF ali TWT (social pay), s čimer se širi glas o projektu. Hofer s tem dokazuje svojo obljubo slogana Več kot fer."


Turizem: agencija Enki z Mestno občino Ljubljana za spletno mesto Green Ljubljana

Diggit 2016 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Mestna občina Ljubljana v okviru naziva zelena prestolnica Evrope 2016 nagovarja ciljno skupino, ki visoko vrednoti naravno oz. zeleno. Spletno mesto se umika od klasične turistične zasnove in ciljno skupino nagovarja s prilagojenimi vsebinami, ki sporočajo 'zelene' dosežke mesta, prek teh pa jih poziva k dejanjem, ki bodo najbolj zeleno mesto 2016 v prihodnje naredila še bolj prijazno do okolja in življenja ."

Posebna omemba za inovativen način izrabe medija

Diggit 2016 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Prvič se je žirija odločila tudi za posebno omembo za inovativen način izrabe medija, ki je je bil deležen Danes je nov dan, inštitut za druga vprašanja, in sicer za vsa tri prijavljena dela: Čas je za: Janez Janša, Prostovid in Žar brez utvar

 

 

Slovenske agencije ter naročniki so digitalna orodja, kanale, strategije in druge digitalne rešitve letos prijavili v šestnajst od osemnajstih tekmovalnih kategorij. Kategoriji farmacija ter mediji in zabava nista prejeli prijav.

Največ prijav je bilo v kategoriji avtomobilska industrija (10), sledile pa so kategorije finančne storitve, zavarovalništvo, bančništvo (8), hrana in pijača (7), trgovina (6) ter IT in telekomunikacije (5).

Med agencijami so največ del prijavile agencije Publicis (11), AV Studio (10) in Renderspace (9), med naročniki pa Lidl Slovenija (3).

Ob predsednici žirije Manji Gradišek iz NLB je o zmagovalcih presojalo še devet članov žirije, med njimi Karmen Lužnik (Renderspace), Mitja Jereb (TSmedia), Damjan Planinc (Get Interactive), Gregor Draksler (Peugeot), Karmen Mlinar (Lidl Slovenija), Jaka Lenardič (Enki), Alenka Potočnik Anžič (AV Studio), Simona Koren (Atlantic Grupa) in Simona Kruhar Gaberšček (Marketing magazin).

Ne spreglejte