Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2017,
20.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

emoji komuniciranje

Sreda, 25. 10. 2017, 20.50

6 let, 6 mesecev

Barviti in igrivi, to so emojiji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Emojiji, simboli za izražanje čustev, so si izborili svoje mesto ob klasičnih besedah, zlasti v elektronski komunikaciji in komunikaciji na družbenih omrežjih.

 

Žalosten, besen, zmeden, prestrašen ... Emojiji so digitalne sličice, s katerimi namesto z besedami izrazimo svoja čustva in občutke. Kot je za oddajo Dan. na Planet TV povedala ena od gimnazijk Gimnazije Šentvid, z njiimi lahko olepšamo sporočilo ali pa ga pogršamo, kadar smo jezni.

Idejni oče emojijev je Japonec Shigetaka Kurita. Pred osemnajstimi leti je za mobilne telefone ustvaril digitalni znakovni jezik, ki je štel 176 izvirnih emojiijev. Njihova uporaba se je močno pospešila, ko je emojije v svoj operacijski sistem uvedel Apple. Kasneje so mu sledili še drugi svetovni snovalci programskih okolij.

Družina emojjijev danes hitro raste in šteje že 1.800 ikon. Njihovo število je še večje, saj lastne emojije ustvarjajo tudi velika podjetja, vendar ti emojiji niso uradno sprejeti kot standard.

Ali so emojiji grožnja besedam?

Po besedah jezikoslovca in literarnega zgodovinarja na ZRC SAZU dr. Kozme Ahačiča emojiji ne bodo ogrozili besed. Po njegovem mnenju digitalni znaki, s katerimi lažje opišemo svoje občutke, bogatijo sporočilo. Nekaj podobnega emojijem so ljudje uporabljali že od začetka človeštva. Prvega smeška najdemo v 17. stoletju. Po mneju Ahačiča lahko rečemo, da so emojiji nekaj zelo človeškega in s tega vidika bogatijo naše pogovore prek interneta.

Z emojiji lahko olepšamo sporočilo ali pa ga pogršamo, kadar smo jezni. | Foto: Continental Film Z emojiji lahko olepšamo sporočilo ali pa ga pogršamo, kadar smo jezni. Foto: Continental Film

Raba emojijev

Znakovni jezik v svoji komunikaciji uporablja že 90 odstotkov svetovne internetne populacije. Toda če emojiji niso uporabljeni premišljeno, lahko zmedejo sogovornika. Kot kažejo raziskave, uporabniki pošiljajo več veselih kot žalostnih emojijev.

Emojiji se pojavljajo ne le v elektronski komunikaciji, ampak tudi v umetnosti. Primer tega je projekt Existential emoji, katerega idejni vodja je Tadej Štrok. Gre za nalepke s smeški, jajčevci in solzami sreče, ki krasijo ljubljanske ulice. Opremljene so z življenjskimi sporočili, eksistencialističnimi, nihilističnimi frazami filozofov in popkulture. Štrok pravi, da so emojiji na nalepkah barviti, igrivi in naravnani k pozitivni afirmaciji.

Vstaviti emoji v sporočilo je velikokrat hitreje in lažje kot zapisati svoje občutke. Njihova uporaba je primerna za digitalni jezik in neformalne pogovore, medtem ko jih je neprimerno uporabiti v uradnih besedilih. Verjetno bi si težko predstavljali, da bi zakonodajna besedila krasili emojiji.

Ne spreglejte