Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2019,
7.29

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

4

Natisni članek

BMW Romunija

Ponedeljek, 8. 7. 2019, 7.29

4 leta, 9 mesecev

Sredi Romunije smo našli nov cestni dragulj #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

4

Romunija je dežela nasprotij, a hkrati polna različnih zanimivih točk, ki se jih ne bi sramovale niti številne zahodne države. Poleg čudovite pokrajine je eden glavnih adutov gorati del, kjer na svoj račun pridejo predvsem ljubitelji športne vožnje. Po odi Jeremyja Clarksona je seveda najbolj poznan odsek Transfagarasan, toda mi smo odkrili nov skriti dragulj, ki smo ga prevozili z novim BMW X7.

BMW X7 Romunija cesta | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Skriti kotiček Transilvanije

Grof Drakula je najpomembnejša blagovna znamka romunskega turizma, svetovno poznana cesta Transfagarasan, ki jo je med BMW X7 Romunija cesta | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman nesmrtne potisnil Jeremy Clarkson, pa za slovitim krvoločnežem ne zaostaja veliko. V dveh dneh, kolikor smo jih preživeli v Romuniji, preprosto nismo mogli vsrkati vseh informacij o tej državi. Res je, država ima dva obraza. Mesta so urejena, polna življenja, medtem ko so vasi skromne in večinoma slabo vzdrževane.

Čeprav imata obe poglavitni atrakciji temačno preteklost (Grof Drakula je poznan po svojem krvoločnem vladanju, cesto na Transfagarasan si je zamislil diktator Nicolae Ceausescu, ob njeni gradnji pa je umrlo najmanj 40 ljudi), pa to za enega izmed številnih neodkritih draguljev v Romuniji ne moremo reči. Naravni park Bucegi je eden lepših naravnih parkov v Romuniji. Svojo lepoto črpa iz prečudovite narave, bližine gora, majhnih potočkov in možnosti rekreacije.

A bolj kot osupljiva narava nas je očarala cesta, ki vodi do vrha in se razprostira čez celoten naravni park. V osrčju Transilvanije, v turistično urejenem mestecu Sinaia, se cesta začne vzpenjati in s serijo zavojev vozniku sporoča, kaj ga čaka. Kljub prenovljenemu asfaltu je treba vožnjo čez gozd prilagoditi razmeram. Hitenje se hitro konča nesrečno, saj je cesta dovolj široka le za dva avta.

Avtomoto Iz Romunije v Bolgarijo: kontrasti na cesti še vedno šokirajo #foto

Pogled na vrhu pomiri dušo in navduši

K sreči je prometa do vrha izredno malo. V nekaj desetih kilometrih smo srečali le dva, tri avtomobile, vendar so nam domačini povedali, da je včasih poleti cesta kar polna. V primerjavi s Transfagarasanom je asfalt tukaj praktično nov, cesta je povsod označena s stransko belo črto in pogled seže nekaj zavojev naprej. Posledično je hitrejša vožnja varnejša, umik pa lahko vsak voznik opravi varno na pogostih conah.

Ta čudovita cesta, ki povezuje mesti Sinaia in Targoviste, nosi oznako 71 in je dolga 65 kilometrov. Z vrha prvega prelaza v parku Bucegi z nje poteka en krak (cesta z oznako 713). Tam na nekaj kilometrih dolžine ponuja številne razglede ter serpentine, kot ustvarjene za vozniške zanesenjake s športnimi avtomobili in motoristične uživače. A pot se tukaj ne konča. Do mesta Targoviste je cesta naravnost osupljiva, vožnja po planoti pa z vsakim kilometrom navduši vozniškega duha.

Tisoč kilometrov oddaljen vozniški raj

V dveh dneh in pol, kolikor časa sem romunski asfalt in makadam teptal z BMW serijo 7 in X7, sem bil priča neverjetnim razgledom in podobno neverjetnim ljudem. Ob spremljanju podeželskega življenja si po eni strani želiš živeti mirno življenje ob pivu in posedanju, vendar je po drugi strani to življenje revno, povsem brez ambicij in na robu preživetja.

Vsakega, ki bo obiskal ta skriti vozniški dragulj, čaka približno 1.200-kilometrski in vsekakor svojevrsten avtomobilski izlet. Nagrada bo poplačala trud, zagotovo.

BMW X7 Romunija cesta | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

BMW X7 Romunija cesta | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte