Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
14. 5. 2021,
16.40

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

13

Natisni članek

Renault Sport Renault

Petek, 14. 5. 2021, 16.40

2 leti, 11 mesecev

Slovo enote Renault Sport, očitno tudi oznake RS

Slovencem z redkimi renaulti: Nikar jih ne prodajajte!

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

13

Renault megane RS 256 trophy | To je le eden izmed številnih Renaultovih avtomobilov v Sloveniji z oznako RS. | Foto Gregor Pavšič

To je le eden izmed številnih Renaultovih avtomobilov v Sloveniji z oznako RS.

Foto: Gregor Pavšič

Renault je nekajkrat več milijonov vložil v formulo ena, a prav prek avtomobilskega športa jim je uspelo ustoličiti vrsto "ljudskih" cestnih raket. Renault 5 GT turbo, clio williams, nato številni z oznako RS. Veliko jih najdemo tudi v Sloveniji, med njimi tudi primerke iz omejenih serij. Ti avtomobili pridobivajo vrednost; še posebej zdaj, ko Renault Sport po letu 1976 kot samostojna enota ne obstaja več.

Renault ima bogato zgodovino udejstvovanja v formuli ena in v primerjavi z zadnjimi leti, ko so kljub visokemu proračunu uvrščeni le v sredino razvrstitve konstruktorjev, so imeli tudi številne uspehe. Dvakrat so bili svetovni prvaki z moštvom, še devetkrat pa kot dobavitelj motorja. V avtomobilskem reliju lastne tovarniške ekipe niso imeli nikoli na najvišji ravni svetovnega prvenstva. Stavili so na svoje dvokolesno gnane dirkalnike in zato dobili le šest relijev za svetovno prvenstvo.

Vožnja renaulta 5 GT turbo, avtomobila z nizko maso in za svoje čase zmogljivim motorjem (z nezgrešljivim zvokom) je še danes pravi užitek voziti.  | Foto: Renault Vožnja renaulta 5 GT turbo, avtomobila z nizko maso in za svoje čase zmogljivim motorjem (z nezgrešljivim zvokom) je še danes pravi užitek voziti. Foto: Renault Čeprav so torej v reli vložili mnogo manj denarja kot v formulo ena, je Renault prek avtomobilskega športa razvil nekaj pravih cestnih ikon. Nekaj zelo priljubljenih in cenjenih ljudskih "hot hatchev". Pred dvema letoma sem jih, odlično ohranjene in neposredno iz Renaulta, vozil v Franciji. Renault 5 GT turbo, pa renault 11 v enaki različici in tiste maloserijske "petke", namenjene za homologacijo dirkalnikov skupine B. Take s sredinsko postavljenim motorjem in eksplozivnim turbopuhalom.

In ko je pred štartom palec dvignil še sam Jean Ragnotti, Renaultova neponovljiva vozniška legenda, je bil občutek toliko popolnejši. Spomin na Ragnottijevo maxi "petko", s katero je leta 1985 na Korziki ugnal vso štirikolesno gnano in bolj slavno konkurenco skupine B, je hitro oživel.

Renault megane RS
Avtomoto Po 45 letih slovo legendarnega imena pri Renaultu

Najbolj brutalna različica nekdanje Renaultove “petke”: to je izvedba maxi za skupino B. Z njo je Jean Ragnotti leta 1985 v skupni razvrstitvi prepričljivo dobil reli za SP po Korziki. | Foto: Gregor Pavšič Najbolj brutalna različica nekdanje Renaultove “petke”: to je izvedba maxi za skupino B. Z njo je Jean Ragnotti leta 1985 v skupni razvrstitvi prepričljivo dobil reli za SP po Korziki. Foto: Gregor Pavšič

Renault načrtuje retro obujanje nekdanjih modelov, ki pa bodo imeli električni pogon. Taka bo postala tudi znamka Alpine. | Foto: Renault Renault načrtuje retro obujanje nekdanjih modelov, ki pa bodo imeli električni pogon. Taka bo postala tudi znamka Alpine. Foto: Renault Renault Sport se seli pod poslovno streho Alpine, istoimenska znamka bo kmalu električna

Renault je pretekli teden sprejel novo strategijo, s katero je spremenil tudi vlogo svojih s športom povezanih oddelkov. Renault Sport, oddelek z jasnimi nalogami iz leta 1976, je vsaj pod tem imenom prenehal obstajati. Sicer manj radikalno, kot je lani storil Volkswagen s Volkswagen Motorsportom iz Hannovra, kjer so zaposlene razkropili po številnih oddelkih družbe v Wolfsburgu, so zdaj naredili še Francozi.

Renault Sport so z vsemi 300 zaposlenimi prestavili pod streho znamke Alpine (skupaj s formulo ena in obstoječimi vozili te znamke), ki ima prav tako bogato zgodovino. Alpine se bo preoblikovala v znamko električnih (športnih) avtomobilov, kar je potrdil tudi predsednik družbe Luca di Meo. Kakšne oznake bodo od zdaj naprej dobili športni renaulti – resnici na ljubo so se že pošteno skrčili – še ni znano.

Renault Sport so leta 1976 ustanovili ob združitvi družb Gordini in Alpine. Takrat je Renault zaprl oddelek Alpine s sedežem v Dieppu in preselil vse svoje dirkaške aktivnosti v Gordinijevo tovarno, postavljeno na obrobju Pariza. V Dieppu so se pred tem osredotočali na razvoj šasij, v Parizu pa na motorje. Zaradi nesoglasij so pri Renaultu želeli vse aktivnosti združiti na enem mestu in tako je nastal Renault Sport. Ta se je pozneje še dvakrat reorganiziral (2002, 2016), a nikoli tako drastično kot zdaj.

Eden izmed slovenskih primerkov renault clia williams. Tudi ta postaja vse bolj cenjen Renaultov športni avtomobil.  | Foto: Gašper Pirman Eden izmed slovenskih primerkov renault clia williams. Tudi ta postaja vse bolj cenjen Renaultov športni avtomobil. Foto: Gašper Pirman

“Štiri leta sem varčeval zanj in si trgal od ust,” ob svojem meganu RS 256 trophy pravi Novomeščan Blaž Cimrmančič. | Foto: Gregor Pavšič “Štiri leta sem varčeval zanj in si trgal od ust,” ob svojem meganu RS 256 trophy pravi Novomeščan Blaž Cimrmančič. Foto: Gregor Pavšič Nasvet lastnikom redkih renaultov z oznako RS – nikar jih ne prodajajte

To je bržkone dobra novica za vse obstoječe lastnike kultnih renaultov. Nekaterim modelom, posebej tistim iz omejenih serij, je cena rasla že do zdaj. Ob tako drastični strategiji, ki znotraj Renaulta še poudarja prehod na električne pogone, bodo vrednosti še bolj zrasle.

Spomnim se zadnjega testnega megana RS tretje generacije. To je bil brezkompromisni športnik z odličnim ročnim menjalnikom, pravi izdelek za avtomobilske "puriste". Prav nič čudnega, da so dobro ohranjeni primerki z nepogrešljivo tablico, ki kaže na pripadnost določeni omejeni seriji, danes tako cenjeni in da jih je na trgu rabljenih avtomobilov težko dobiti.

Renault clio V6
Avtomoto Direktor iz Slovenije, ki je imel najbolj nenavaden službeni avtomobil

Cimrmančičev megane ima še rumeno obarvano ozadje merilnika vrtljajev motorja. | Foto: Gregor Pavšič Cimrmančičev megane ima še rumeno obarvano ozadje merilnika vrtljajev motorja. Foto: Gregor Pavšič

Ne le megani, v Sloveniji so tudi redki primerki clia: to je primerek tretje generacije v različici R27 F1team. Lastnik Primož Kavšek ga je še dodatno dodelal in tako ima motor okrog 220 “konjev”. V notranjosti je tudi varnostna kletka, pa zapora diferenciala in podobno. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Ne le megani, v Sloveniji so tudi redki primerki clia: to je primerek tretje generacije v različici R27 F1team. Lastnik Primož Kavšek ga je še dodatno dodelal in tako ima motor okrog 220 “konjev”. V notranjosti je tudi varnostna kletka, pa zapora diferenciala in podobno. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Eden najbolj redkih meganov RS, ki ga v Sloveniji vozi Matic Kosmač. Tega boste najlažje videli na gorenjskih in ne dolenjskihc cestah. | Foto: Klemen Jeram Eden najbolj redkih meganov RS, ki ga v Sloveniji vozi Matic Kosmač. Tega boste najlažje videli na gorenjskih in ne dolenjskihc cestah. Foto: Klemen Jeram Eden od zadnjih meganov RS tretje generacije, tiste zadnje za prave puriste

Eden od zaljubljencev v stare hitre renaulte, ki ima za nameček danes v lasti enega najbolj redkih meganov RS, je Matic Kosmač. Vozil je že renault 5 GT turbo, dva clia 16V, tri clie RS, megana 225 RS in zdaj še strupeno rumeno zverinico z uradno oznako 275 SS Cup.

Točno takih je le deset in uvoznik Renaulta za našo regijo jih je ob koncu megana tretje generacije izdelal le deset. Ima Ohlinsovo podvozje, Akrapovičev izpušni sistem, zavore Brembo, sedeže Recaro supersport, zaporo diferenciala in manjši poseg na motorju. Ta zmore okrog 320 "konjev". Kosmačev ima zaporedno številko 4.

Oznaka 4 od le 10 izdelanih za Kosmačev megane RS, ki je letnik 2016 in je predstavljal zaključek tretje generacije tega vozila. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Oznaka 4 od le 10 izdelanih za Kosmačev megane RS, ki je letnik 2016 in je predstavljal zaključek tretje generacije tega vozila. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Novo mesto z največjim številom avtomobilov z oznako RS?

Ena izmed lokacij v Sloveniji z nadpovprečnim številom oznak RS v Sloveniji je Novo mesto. Tam najdemo več klasičnih meganov RS, ob tem pa še posebne različice 275 trophy, 256 trophy, 300 trophy in RedBull RB8. To je posledica bližine Revozove tovarne in dolenjske navezanosti na Renaultovo znamko. Pa tudi na lokalno gorsko dirko na Gorjance, ki so jo prvič izpeljali že leta 1968 in Rudija Šalija, ki se je nekoč učil v Renault Sportu in doma v Novem mestu predeloval dirkalne renaulte.

Bil je tehnični vodja ekipe IMV (pozneje Revoz) v reliju. Najprej z Alešem Pušnikom in pozneje z Branetom Kuzmičem, pri katerih je bil večletni sovoznik. Sredi osemdesetih je bila turbo "petka" skupine B, resda ne tista Ragnottijeva maxi, pravo tehnološko čudo na relijih takratne Jugoslavije.

Štirje odrasli z njim tudi po adrenalinsko bombo na zloglasni Nordschleife

Enega teh novomeških športnih meganov ima tudi Blaž Cimrmančič. Nosi oznako 265 trophy in zaporedno številko 1.041, ki je poleg prestavne ročice menjalnika. Podobnih je v Sloveniji kakih deset.

"Hotel sem natanko takega, rumenega," pravi Novomeščan, ki je nedavno na gorski dirki v Tolminu s pokalnim twingom osvojil tretje mesto. Megana RS 265 trophy je prvič preizkusil pred devetimi leti, nato je štiri leta varčeval denar in si ga nato pred štirimi leti le privoščil. Z njim prevozi okrog 10 tisoč kilometrov na leto.

"Vedno sem bil privrženec Renault Sporta, še posebej renault 5 GT turbo in clia williamsa. Ta je še vedno moja želja. Z meganom smo šli štirje odrasli, in to polno naloženi, tudi do steze Nordschleife v Nemčiji," dodaja Cimrmančič.

Nepogrešljivi del takih avtomobilov so tudi športni (največkrat Recarovi) sedeži. Cimrmančič pravi, da se v njih počuti odlično. | Foto: Gregor Pavšič Nepogrešljivi del takih avtomobilov so tudi športni (največkrat Recarovi) sedeži. Cimrmančič pravi, da se v njih počuti odlično. Foto: Gregor Pavšič

Še kdaj taka oznaka v Renaultovih športnih avtomobilih? | Foto: Gregor Pavšič Še kdaj taka oznaka v Renaultovih športnih avtomobilih? Foto: Gregor Pavšič

Zaporedna številka 1.041. | Foto: Gregor Pavšič Zaporedna številka 1.041. Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte